De ce apar durerile la ovulație și cum calculezi ovulația?
În mijlocul ciclului menstrual survine de obicei ovulația, adică ruperea ovulului din foliculul ovarian și eliberarea acestuia în uter. Dacă ovulul este fecundat, ciclul menstrual se oprește și nu reapare decât după naștere. Dacă ovulul nu este fecundat, activitatea ciclică a ovarului continuă. Sfârșitul ciclului este marcat de apariția hemoragiei menstruale a cărei durată normală este variabilă, fiind în medie de 3-5 zile.
În perioada de activitate genitală a femeii, lunar se maturează un singur folicul de Graaf pentru ambele ovare, care la mijlocul ciclului menstrual se rupe și eliberează un ovul, iar femeia prezintă un disconfort abdominal sau dureri intense pelvine. Concomitent cu ruperea foliculului și eliberarea ovulului se eliberează lichidul folicular, care favorizează transportul ovocitului spre trompă, are un rol trofic pentru ovocit și pentru oul fecundat și facilitează pătrunderea spermatozoizilor prin căile genitale feminine până la nivelul trompelor. Înainte de ruperea foliculului are loc o congestionare a pavilionului trompei care se lipește de ovar, astfel că în momentul ruperii foliculului, ovulul este captat de trompă, această captare fiind ușurată de scurgerea unui lichid de absorbție din serozitatea peritoneală înspre pavilionul trompei.
Înaintarea ovulului prin lichidul folicular se face datorită mișcărilor ondulatorii ale trompei, până la nivelul treimii externe a acesteia unde este locul de întâlnire cu spermatozoidul și se produce ovulația. Timpul parcurgerii acestei distanțe se apreciază la 12-20 ore de la ovulație. Pentru a fi fecundat ovulul, spermatozoidul trebuie să ajungă în treimea externă a trompei.
Determinarea perioadei de fertilitate a femei
Fertilitatea feminină este dependentă de ovulație, aceasta cum am mai spus anterior se poate produce la mijlocul ciclului menstrual în timpul unei perioade de 5 zile, situată între a 12-16 -a zi, care precede apariția viitoarei menstruații. Astfel că în cazul unei femei cu ciclu menstrual de 29 de zile, ovulația are loc între ziua 14-a și a 18-a, numărătoarea făcându-se de la prima zi a ultimei menstruații, ceea ce corespunde celei de 12-a zi până la a 16-a zi care precede următoarea menstruație.
Cu toate ca eliminarea ovulului din ovare are loc în intervalul de 5 zile, această perioadă va trebui extinsă cu încă 3 zile, anterioare perioadei de fecundație, acest interval de timp reprezentând perioada în care spermatozoizii pot supraviețui. Ea va fi extinsă cu încă o zi după perioada de fecundație, pentru a se asigura absența supraviețuirii ovulului în cazul când ovulația a avut loc în ultima zi a perioadei de fecundație.
Femeia cu ciclul menstrual de 29 de zile, perioada de fecunditate este limitată de a 18-a zi inclusiv până la a 10-a zi inclusiv, care preced următoarea menstruație sau între a 11-a – 19-a zi inclusiv, dacă numărătoarea se face din prima zi a menstruației trecute. În aceste condiții perioada de fecunditate separă doua perioade de infertilitate relativa situate înainte și după aceasta. În cazul femei cu un ciclu menstrual de 29 de zile, prima perioada de infertilitate este din prima zi a menstruației până în ziua a 10-a inclusiv, iar a doua perioadă începând din ziua a 20-a inclusiv până la apariția menstruației următoare.
O altă modalitate de calculare a zilei ovulației constă în măsurarea temperaturii bazale a corpului, care se efectuează în fiecare dimineața înainte de scularea din pat, la aceeași oră folosindu-se de termometrul introdus în cavitatea bucală. Cu această metodă se poate observa că până în ziua ovulației temperatura medie se situează între 36,5-36,7⁰C până într-o anumită zi când temperatura urcă până la 37,3⁰ C. În dimineața când se observă acest lucru înseamnă că femeia a avut ovulație în ziua precedentă.
Trebuie să știm ca stabilirea perioadelor de fecunditate și fertilitate fiziologică au într-o oarecare măsură un caracter relativ, ovulația putând fi declanșată chiar de contactul sexual, de emoții, de factori de agresiune foarte diverși, cunoscându-se cazuri de sarcină apărute chiar în timpul perioadei menstruale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.