De ce avem atâtea complexe?
De câte ori n-am auzit câte un om care arată superb spunând că nu-i place nimic la el și ar schimba totul? Cel mai adesea, femeile sunt cele care vor să slăbească permanent sau să își mărească anumite zone ale corpului și cu toate astea, mereu e altă femeie care arată mai bine?! De fapt, aceste persoane au o stimă de sine scăzută și nu reușesc să vadă că sunt oameni frumoși, așa cum sunt.
De ce sunt oamenii complexați?
Din păcate, foarte puțini sunt oamenii care sunt mulțumiți de felul în care arată, iar cauzele sunt multiple. Partea bună e că în fiecare caz există și o soluție, adesea, găsită în cabinetul psihologului. Iată cele mai comune motive ale stimei de sine scăzute:
- O copilărie în care nu i s-a spus ca e frumos și valoros. Copilăria noastră ne formează ca adulți. Acela este momentul în care se formează imaginea copilului despre sine, iar cine e crescut cu abuzuri sau indiferență, suferă în viața de adult. Mulți spun că sunt bine, că n-au nicio traumă, dar când le analizăm comportamentul, felul în care iau decizii, sau modul în care aleg să își trăiască viața, rănile trecutului ies la suprafață prin complexe, imagine deformată despre sine și nefericire.
- Dezamăgirile Fie că e vorba de familie, viața amoroasă sau prietenii, dezamăgirile repetate îi fac pe mulți să considere că e cumva vina lor, ca nu merită nimic bun și mai mult, merită să sufere.
- Influența toxică a social-media. Apar tot mai multe persoane care își câștigă existența promovând un stil de viață absolut perfect, în care trupul e perfect, hainele sunt perfecte, vacanțele sunt de vis, iar oamenii ajung să se întrebe ce fac greșit de nu au și ei astfel de viață, fără a înțelege că influencerii arată doar ce e frumos, iar arătând bine, își câștigă existența.
Cum creștem stima de sine?
O persoană echilibrată, cu o stimă de sine destul de bine dezvoltată, își trăiește viața fără să se lase influențată de părerile celorlalți, fără grija constantă de a-i mulțumi pe ceilalți. Normal că ne dorim să ajungem la acel nivel, dar cum putem să ne creștem stima de sine?
- Fă o listă cu lucrurile la care te pricepi. Începe să vezi lucrurile bune la care te pricepi și să le scoți în evidență printr-o listă la care să te întorci constant. Dacă nu te apreciezi tu, cu greu poți cere altora să te aprecieze.
- Vorbește frumos despre tine. Cel mai mare critic al tău, nu trebuie să fii tu, din contră, trebuie să te aperi cu înfocare atunci când alții te critică. Asta nu înseamnă că trebuie să îți ascunzi sub preș greșelile, dar poți cu siguranță să fii mai blând cu tine și să te centrezi pe soluții, nu pe critici.
- Învață să te pui pe primul plan. Ai grijă de tine și pune pe primul loc bunăstarea ta personală. O să ai mai multe resurse pentru a avea grijă de ceilalți dacă nevoile tale emoționale sunt împlinite pentru început.
- Nu tolera să fii jignit. Fii ferm sau întoarce spatele și pleacă atunci când ești jignit. Nimeni nu merită să fie umilit, așa că nu sta si suportă ce aruncă alții spre tine.
Cum vorbim unui om care nu vede nimic frumos la el?
Omul complexat care nu este mulțumit niciodată de felul în care arată, cu greu o să accepte un compliment, dar e recomandat să i se spună că e un om valoros, că arată suficient de bine și că e apreciat, atunci când chiar este cazul, nu minciuni, altfel sunt decât minciuni.
În niciun caz, omului complexat nu trebuie să îi spui că e nebun sau că este lipsit de logică, dar i se poate explica cu blândețe că, din punctul de vedere al interlocutorului, arată suficient de bine și este suficient de bun.