De ce cuplurile fericite nu isi expun relatia pe internet
In zilele noastre a folosi internetul si retelele de socializare a devenit un lucru pe cat de comun pe atat de firesc. Insa, totusi, cercetarile arata ca persoanele care folosesc mai putin mediul social virtual sunt in general mai fericite pe ansamblu. O cauza a depresiei este legata de utilizarea excesiva a mediului social virtual, cauza bazata pe teoria compararii sociale. Compararea cu colegi, prieteni, vecini, care cu totii par a avea preocupari mai interesante, relatii mult mai multe, activitati mult mai diverse, sau vizite, excursii din cele mai atractive, determina tristetea pe fondul evaluarii negative a propriilor capacitati. Pe de alta parte, in zilele noastre, pentru multi oameni a devenit important sa aiba un statut pe internet, iar acest lucru are o mai mare semnificatie pentru ei decat ceea ce se intampla in viata reala.
Expunerea pasiunilor, a locurilor preferate, a activitatilor, inlesneste cunoasterea cu alti oameni, prin fotografiile si comentariile care apar pe paginile lor. Pentru persoanele intr-adevar fericite nu pare a conta decat viata reala, relatia, experientele personale si sentimentele lor si nu cautarea nesfarsita a popularitatii on-line.
Motivele pentru care cuplurile fericite aleg sa nu isi posteze viata in mediul on-line:
-Cand oamenii sunt fericiti in relatia lor, aleg sa traiasca clipa, sa traiasca prezentul, sa se bucure din plin de viata aici si acum. Ei nu gasesc un sens in pierderea timpului pentru a posta on-line diferite activitati personale pentru a dovedi acest lucru altora. Gasesc suficient faptul ca impartasesc clipele fericite impreuna si nu au nevoie sa fie distrasi de comentariile altora.
-Partajarea problemelor de cuplu in mediul virtual pentru a cere parerea si altora, este o metoda ineficienta pentru rezolvarea lor, iar cuplurile asezate si cu ceva experienta de viata cunosc acest lucru. Descoperirea problemelor intime, personale, poate aduce prejudicii mai mari relatiei, situatia se poate agrava mai mult, solutia optima fiind gestionarea lor interna, cu ajutorul celor apropiati, sau cu ajutorul unui consilier specializat.
-Afisarea momentelor dragi din relatie, ca dovada a fericirii pe care o traiesc, de asemenea, nu ajuta partenerii care chiar regasesc in cadrul relatiei bucuria de a fi impreuna si se hranesc cu ea in mod natural si firesc. Persoanele care sunt fericite in relatie nu gasesc vreun interes in a dovedi altora cat sunt de fericite. Astfel de cupluri se simt excelent impreuna si chiar daca uita sa posteze ca sunt intr-o relatie, acest lucru nu ii afecteaza.
Citeste si Dragoste in vremea divorturilor: cum rezista cuplurile fericite in ziua de azi?
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog