De ce este dragostea dulce?
„Iubirea este farmecul cantecului pasarilor si cel mai dulce parfum al trandafirilor”, spunea Victor Hugo.
Dragostea este perceputa ca o obsesie dulce, ca o halucinatie, de parca ai consuma o doza intensa de drog natural care iti invaluie fiinta.
Cand ne gandim la dragoste, „dulce” este primul cuvant care ne vine in minte, iar „dulceata” este o forma de alint folosita frecvent de catre indragostiti. De asemenea, in limba engleza, „honey” sau „sweetheart” evidentiaza perfect atributele dulci ale partenerului iubit. Este chiar o vorba din batrani care spune ca dragostea e dulce, iar gelozia, amara. De veridicitatea acestei zicale sunt preocupati cercetatorii care studiaza dragostea sub toate fatetele ei.
Noile cercetari sugereaza faptul ca gustul dulce ne poate face mult mai deschisi catre noi povesti de dragoste
Cercetari asupra cognitiei intrupate demonstreaza ca aceste concepte lingvistice sunt asociate cu experiente fizice. Asa cum, daca zambesti intentionat cateva secunde, starea ta de bine se poate imbunatati, la fel, gustul dulce poate genera o deschidere mai mare catre experiente romantice. Ariile creierului implicate in starile fizice de caldura sunt aceleasi care proceseaza sentimente cum ar fi empatia sau increderea. Zonele creierului, implicate in durerea fizica, sunt aceleasi implicate in durerea emotionala, de aceea, atunci cand ne simtim respinsi social sau parasiti, simtim durere fizica. La fel este si cu iubirea si gustul dulce – sunt activate aceleasi zone ale creierului.
Intr-o serie de studii, Dongning Ren si colegii lui au investigat efectele gustului dulce asupra gandurilor si sentimentelor romantice, mai ales in conditii in care nu era prea multa informatie pe care sa iti bazezi evaluarile. Concluziile cercetatorilor releva faptul ca gustul dulce nu afecteaza evaluarile persoanelor care sunt deja in relatii de durata deoarece acestea au o parere deja formata despre partener. Participantii la experiment, pusi sa consume ceva dulce inainte de testare, evalueaza o posibila viitoare relatie mult mai optimist si mai romantic decat cei care au consumat ceva sarat, de exemplu. Acesta poate fi si motivul pentru care, atunci cand dorim sa organizam intalniri sociale reusite sau chiar receptii sau petreceri, facem apel la „ceva dulce” pentru a crea o atmosfera cat mai placuta.
Perceptia noastra senzoriala ne influenteaza starea psihica
Asadar, perceptia noastra senzoriala ne influenteaza starea psihica. Atunci cand ne simtim singuri, percepem temperatura dintr-o camera mai scazuta decat cei indragostiti. O persoana sobra o putem percepe mai serioasa. Emotiile generate de dragoste ne determina sa simtim mult mai intens gustul dulce. Uneori, si apa ni se pare mai dulce.
Legatura dintre dragoste si dulce poate veni de undeva din copilarie cand bebelusii incep sa simta gustul laptelui matern. Ei il asociaza cu iubirea mamei, cu caldura si siguranta. Stiind aceste lucruri, iti poti propune sa influentezi debutul unei prime intalniri si sa intensifici sentimentele romantice apeland la o inghetata cu ciocolata sau la o prajitura insiropata.
Text: Psiholog Dana Comanescu