De ce este important umorul in relatie?
Reusita provocarii unui ras sau unui zambet reprezinta un semn valoros pentru relatie. Este un semn al apropierii si al starii de bine al partenerilor implicati, atat a celui care il face pe celalalt sa rada cat si a celui care gusta umorul folosit de partener. Este un semn al satisfactiei partenerilor si al gradului de multumire pe care il au cu privire la relatie. Mai poate fi interpretat ca un semn al increderii reciproce, al empatiei si al capacitatii comunicationale a partenerilor ce-si valideaza reciproc in relatie limitele, valorile, dorintele, placerile etc., pentru mentinerea si dezvoltarea unei relatii armonioase.
Nereusita provocarii unui ras sau unui zambet prezice un nivel mic de satisfactie in relatie. Poate fi determinata de folosirea unor tipuri de umor care deranjeaza pe celalalt si care nu sunt validate printr-un nivel satisfacator de confort psihologic vis-a-vis de ele. Un tip de umor care deranjeaza este umorul agresiv. Acest gen de umor care provoaca ras sau o buna stare doar celui ce-l initiaza semnaleaza o lipsa de respect fata de limitele sau sentimentele celuilalt. Remarci nepotrivite, critici, sau observatii care ating imaginea celuilalt, chiar daca se doresc a fi glume, de cel ce le initiaza, pot crea mai multe probleme sau pot deteriora o relatie.
Este necesar ca atunci cand faci o gluma pe seama celuilalt sa tii cont de urmatoarele:
- Sa observi efectul pe care l-a avut gluma ta si daca este implicata rusinea, rezerva, furia celuilalt sa te opresti imediat. Efectul umorului trebuie sa fie unul de destindere, calm si conectare cu partenerul si nu unul distructiv.
- Sa te asiguri ca gluma este inteleasa si apreciata.
- Sa-ti insotesti mesajele verbale de mesaje non-verbale pozitive, calde, astfel incat sa determini ca partenerul sa fie deschis si receptiv. Gesturile sau manierele ostile alaturi de o gluma care nu este foarte rapid procesata de celalalt iti va inchide portile comunicarii.
- Sa fii capabil sa te retragi sau sa iti ceri scuze atunci cand observi ca celalalt raspunde negativ la glumele tale.
Umorul si rasul pot combate stresul in relatie.
Atunci cand partenerul este capabil sa te faca sa razi, acest lucru te va ajuta sa uiti de presiunea grijilor de zi cu zi, de tensiunile de la locul de munca, acordandu-ti prin aceasta maniera un respiro de la aceste problematici curente, iar asocierea cu sentimente pozitive va fi iminenta. Momentele de intelegere reciproca reflecta faptul ca amandoi contribuiti la starea de bine a relatiei. Desi pare un lucru mic fata de alte planuri pe care le poate avea un cuplu, cum ar fi constructia unei case de vis sau reusita afacerii de familie, umorul are un rol foarte important, deoarece pastreaza doua persoane interesate una de cealalata, reaminteste partenerilor ca se iubesc si ca impart placeri simple ale vietii. In cele mai multe relatii pe termen lung, lucrurile mici sunt cele ce-au pastrat interesul treaz al unuia fata de celalalt.
- Umorul poate functiona ca un medicament. Te elibereaza de starea de stres si iti ridica moralul, iti imbunatateste creativitatea si te face mai rezistent atat fizic cat si emotional.
- Umorul creeaza intimitate si apropiere. Glumele particulare, o fraza sau un anumit cuvant a caror semnificatie este stiuta doar de cei doi parteneri, poate declansa o stare de bine partenerilor, bucurandu-se impreuna de momentul creat si savurand efectele.
- Umorul este un instrument puternic in gestionarea conflictelor si reducerea tensiunii, atunci cand emotiile sunt mari. Umorul poate intrerupe lupta pentru putere sau pozitie in care partenerii se pot afla la un moment dat, permitand reconectarea si recapatarea perspectivelor.
- Folosind umorul partenerii devin mai spontani si se pot elibera de moduri de gandire si de comportament rigide, permitandu-si astfel sa vada problemele intr-un mod nou si sa gaseasca solutii creative.
- Umorul ajuta partenerii sa fie mai creativi, sa isi rezolve mai inspirat problemele de relationare sau alte probleme ale cuplului. Fiind mai destinsi sunt de fapt mai creativi si cu o energie si forta de gandire mai mare.
- Umorul nu ajuta atunci cand se incearca a se acoperi alte emotii, in special folosit ca un capac pentru a evita emotiile negative de frica, furie, dezamagire. Aceasta deghizare poate crea confuzie si neincredere in relatie.
Citeste si 10 calitati pe care sa le cauti la un barbat
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog