De ce fac oamenii copii tot mai târziu în viaţă?
A da naștere unui copil rămâne chintesența vieții. Trăim vremuri în care, acest miracol de a da viață unei noi ființe este amânat din diverse motive. Rata natalității a fost și este scăzută în țările dezvoltate, din cauza creșterii costurilor vieții și a economiei, dar s-a observat că singura grupă de vârstă care a înregistrat o creștere a natalității în ultimii ani, a fost la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani.
Sigur, părinții mai în vârstă au mai multe resurse – și anume timp și bani, experiență de viață și, în medie educație, dar este suficient? Copiii cu părinți mai în vârstă tind să beneficieze, deoarece tații și mamele lor sunt adesea mai siguri din punct de vedere emoțional și financiar, și sunt susceptibili în a investi cantități mai mari de energie emoțională. Pe de altă parte, copiii părinților mai în vârstă raportează adesea jenă, frică și remușcări cu privire la vârsta părinților lor. În calitate de adulți tineri, aceștia se confruntă frecvent cu poverile emoționale, medicale și financiare ale părinților lor, aflându-se la o vârstă mult mai timpurie decât prietenii lor, oferindu-le un sentiment ascuțit al timpului, și simțind că tinerețea lor are într-adevăr o dată de expirare. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie un lucru atât de rău: știind că moartea este reală te motivează în a obține mai multe, precum părinții cu performanțe ridicate care ar fi putut întârzia nașterea pentru succes.
Un studiu publicat de Human Reproduction a intervievat 46 de cupluri și 15 femei care au avut copii cu vârsta peste 40 de ani. Cei mai mulți au ajuns la concluzia că le-ar fi plăcut să fi născut cu cinci până la zece ani mai devreme, dar nașterea copiilor mai târziu în viață a creat avantaje certe pentru părinți. Pe de altă parte, datorită îmbătrânirii organismului, părinții mai în vârstă au nevoie de tratament pentru infertilitate; iar FIV a fost evaluat drept dezavantajul numărul unu de 48% dintre femei, urmat de lipsa de energie a 38% și mai puțin timp pentru a trăi cu copiii lor, a altor 31%. Dar bărbații? Bărbații au avut tendința de a fi de acord cu partenerele lor, în apariția unei sarcini cât mai târziu, cu excepția cazului în care se menționează „dimensiunea mai mică a familiei”- adică posibila naștere doar a unui copil – ca dezavantaj al părinților la vârste mai înaintate; acest lucru însă nu a fost văzut ca o preocupare de către sexul opus. Adesea, oamenii de știință și medicii avertizează cu insistență mamele în vârstă, cu privire la factorul genetic de risc pentru descendenți, dar cercetările indică acum că și vârsta tatălui afectează și sănătatea mintală a descendenților lor. Bărbații pot avea avantajul fertilității pe tot parcursul vieții, dar pe măsură ce îmbătrânesc, rata mutațiilor genetice a spermei crește semnificativ, punând copiii lor la risc crescut de a dezvolta ulterior tulburări psihiatrice, în special schizofrenia sau autismul.
Pentru o lungă perioadă de timp, femeile au fost avertizate cu privire la ceasurile biologice care ticăie. Acum știm că acest lucru există și pentru bărbați. Această tendință de a face copii cât mai târziu în viața nu este o problemă nesemnificativă. Schimbă deja familiile, viețile și economiile și, pe măsură ce a avea copii mai târziu devine o opțiune tot mai frecventă, aceste schimbări vor deveni mai răspândite.Abia începem să ne adaptăm, dar să nu ne înșelăm: părinții mai în vârstă nu vor dispărea, iar impactul acestei schimbări este imens.
Ce determină această criză a maternităţii?
Este o tendință generală că, pe măsură cele mai multe femei primesc educație și intră pe piața muncii, se căsătoresc și își doresc apariția copiilor mai târziu în viață, datorită factorilor sociali și culturali. Dacă o femeie trebuie să aleagă între a-și continua cariera și a-și întemeia o familie, mai degrabă decât să le facă pe amândouă în același timp, amânarea de a avea copii devine cea mai probabilă. Această alegere este mai puțin dificilă în țările cu sisteme mai bune de îngrijire a copiilor și cu concedii mai generoase de maternitate și paternitate.
Chiar dacă ar fi mai ușor să combini o carieră și să ai copii, există motive personale pentru care o femeie ar putea decide să aștepte pentru a-și întemeia o familie. Este posibil ca femeile să dorească să atingă obiective specifice, să aibă anumite experiențe, să fie într-o relație cu partenerul potrivit, să fie stabile din punct de vedere financiar și emoțional sau orice combinație a acestor situații.
Contracepția folosită astăzi este o modalitate mult mai sigură de a controla apariția copiilor sau de a întârzia apariția acestor copii. Utilizarea pilulei (în tandem cu versiuni mai fiabile ale altor forme de control a nașterii) face ca femeile contemporane să fie diferite de toate generațiile de femei dinaintea noastră. Având atât stimulente (urmărirea educației, carierei sau alte experiențe), cât și mijloace (controlul nașterilor) de așteptare pentru a avea copii, mai multe femei merg pe acest drum, fără a lua în calcul și apariția eventualelor riscuri.
Argumente pro şi contra concepției la vârste înaintate
Dezavantajele așteptării pentru a întemeia o familie sunt relativ intuitive. Deoarece fertilitatea unei femei începe să scadă la vârsta de 32 de ani și scade mai brusc după vârsta de 37 de ani, va fi probabil mai dificilă pentru ea să conceapă la 40 de ani decât ar fi fost la 30 de ani, deși fiecare femeie va avea o experiență diferită. Contrar a ceea ce poate părea, fertilizarea în vitro (FIV) nu este un remediu pentru fertilitatea care scade odată cu vârsta. Avorturile spontane și o serie de complicații în sarcină, inclusiv diabetul gestațional și hipertensiunea arterială, sunt mai frecvente la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Chiar dacă o femeie este capabilă să aibă un copil sănătos la 40 de ani, este posibil să nu poată avea atâția copii pe cât și-ar dori, deoarece fertilitatea ei continuă să scadă.
În plus, față de creșterea infertilității odată cu vârsta, riscurile părinților mai în vârstă includ și părinții care au mai puțină energie și bunicii care au o implicare mai mică în viața copiilor. Totuși, așteptarea de a avea copii are o mulțime de beneficii raportându-ne și la riscurile potențiale.
În absența beneficiilor oficiale, care să faciliteze femeile să aibă o familie, în timp ce continuă să lucreze, amânarea de a avea copii poate deveni mai puțin o preferință, și mai mult o necesitate. Aici are o mare importanță societatea și locul de muncă unde femeia este angajată și de beneficiile oferite unei viitoare mame.
Scăderea fertilității legată de vârstă și probabilitatea crescută de avorturi spontane și complicații ale sarcinii odată cu vârsta, înseamnă că așteptarea de a avea copii presupune un stres fizic suplimentar asupra corpului unei femei și al copilului ei – și nu este un efect neglijabil. Dar alegerea unei femei de a aștepta să aibă copii oferă și beneficii importante societății. Când femeile se stabilesc în carieră înainte de a avea copii, aceasta poate avea implicații pozitive pe termen lung pentru copiii lor. Obținerea unei educații și câștigarea mai multor bani ridică statutul socio-economic al unei femei, astfel încât o mamă din clasa muncitoare poate crește copii din clasa de mijloc dacă așteaptă să întemeieze o familie. În afară de creșterea mobilității sociale ascendente a propriilor familii, femeile care întârzie să aibă copii și avansează în funcții de autoritate la locul de muncă, au apoi puterea de a stabili politici de care ar beneficia ea și angajații lor de sex feminin, cum ar fi oferirea unui concediu de maternitate plătit sau permiterea unui orar de lucru flexibil.
În concluzie
A avea copii mai târziu înseamnă mai multă stabilitate financiară și emoțională; mai mult timp pentru cuplu și, cel mai probabil, o relație părinte-copil mai puternică. Pe de altă parte, a rămâne însărcinată la o vârstă mai înaintată poate fi un obstacol greu de trecut și există o probabilitate crescută ca lucrurile să nu funcționeze genetic.
În cele din urmă – dacă vrei un copil și te simți pregătit, știința zilei de azi te ajută să îți îndeplinești visul. Copiii te fac să te simți mai tânăr și mai fericit și ținând cont de toate dovezile existente până azi, se pare că beneficiile unei sarcini târzii depășesc părțile mai negative.