De ce fumeaza oamenii?
Industria tutunului este una dintre cele mai prospere industrii nu doar in Romania, ci in intreaga lume. Desi publicitatea media de care se bucura pana acum cativa ani a fost redusa considerabil datorita campaniilor de promovare a unui stil de viata sanatos, succesul tigarilor nu a fost deloc stirbit.
Dar pana la urma, care sunt motivele pentru care oamenii fumeaza, mai ales stiind ca nu este un obicei sanatos?
- Socializare
Multi dintre fumatori au inceput inca din liceu, pentru ca isi doreau sa se integreze grupului de liceeni populari, cei care incalcau regulile si erau „duri”. Mai tarziu, la facultate sau la munca, in pauze, „Hai la o tigara!” era fraza pe care voiai sa o auzi cand aveai nevoie sa te deconectezi sau vorbesti cu colegii intr-un mediu non-formal. In oras, la cafea, la bere, putini sunt adultii care nu mai fumeaza si cu toate astea pot sta la masa cu majoritatea covarsitoare a fumatorilor. Din pacate, nevoia de apartenenta ii mentine pe multi captivi unui viciu de care in alte conditii ar vrea sa scape.
- Model preluat de acasa
Majoritarea fumatorilor spun ca si parintii lor fumau la randul lor. Chiar daca nu este vorba neaparat de parinti, ci de o ruda care fumeaza sau de un adult pe care tanarul il respecta, faptul ca un adult responsabil are un astfel de viciu, cumva il valideaza pe tanar sa ia o decizie ce ii poate afecta sanatatea pe viata.
- Stresul si grijile
Nu-i nicio noutate ca traim vremuri stresante din toate punctele de vedere. Jobul s-a transformat intr-o corvoada ce nu se finalizeaza odata cu sfarsitul programului, datoriile sau incapacitatea de a le acoperi ne macina gandurile, relatiile defectuoase, lipsa timpului liber, toate vin ca un nor negru deasupra capului, iar oamenii au nevoie sa se detensioneze. Unii fac sport, altii consuma alcool, altii merg la psihoterapeut, iar unii fumeaza, desi aceasta este o detensionare doar pe termen scurt. Desi studiile au aratat ca nu nicotina este cea care relaxeaza omul, ci gestul in sine de a fuma.
- Plictiseala
Surprinzator, exista oameni pentru care fumatul reprezinta doar o practica prin care isi umplu timpul liber. Acest gen de fumator este si unul dintre cei mai impatimiti pentru ca nu realizeaza cat de mult pot fuma, cat de mult din timpul lor liber este ocupat de aceasta practica nociva.
- Nevoia de a manca
Multi gurmanzi apeleaza la acest „truc” pentru a-si tine „gura ocupata”, dar efectele sunt mult mai nocive decat daca ar continua sa manance. Pe acelasi principiu, cei care refuza sa se lase de fumat de frica kilogramelor in plus nu inteleg ca nu lipsa tigarilor e responsabila pentru acestea, ci faptul ca se compenseaza fumatul cu mancatul.
Dupa o zi de munca, dimineata, langa o ceasca aburinda de cafea, dupa o partida de amor, dupa o cearta, dupa un moment tensionat industria cinematografica a pus accentul pe tigara ca fiind pasul urmator de executat dupa fiecare dintre activitatile enumerate. Astfel a fost cumva normalizat fumatul, in loc sa fie descurajat.
- Faza orala
In psihanaliza se considera ca fumatorii nu au incheiat (la nivel inconstient) etapa suzetei sau a sugerii degetului, iar fumatul ar reprezenta urmatoarea etapa. Aceasta este, evident o teorie interesanta, insa nu suficient studiata.
Oricare ar fi motivul pentru care oamenii fumeaza, trebuie sa intelegem ca niciodata nu e prea tarziu sa ne lasam de acest viciu extrem de daunator, mai ales cand stim cu totii care sunt efectele asupra noastra si a celor din jur.
Citeste si Fumatul si sarcina
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic