De ce ies testele de sarcina fals pozitive?
Testele de sarcina efectuate la domiciliu reprezinta un instrument comun si la indemana ce poate fi folosit de pacienta care are o intarziere menstruala si vrea sa afle daca este insarcinata.
Cele mai multe teste de sarcina ce pot fi folosite la domiciliu sunt teste de tip dip-stick, ce trebuie sa intre in contact cu fluxul de urina. Astfel dip-stick-ul are posibilitatea de a detecta un hormon produs in timpul sarcinii timpurii, si anume gonadotropina corionica umana (hCG).
Unele teste de sarcina pot detecta hCG foarte devreme in timpul sarcinii. Testele de sarcina efectuate acasa detecteaza sarcina in majoritatea cazurilor insa ele nu au tot timpul o precizie de 100%. Testele fals pozitive sau fals negative pot sa apara dintr-o varietate de motive. De asemenea, este important sa ne amintim ca odata ce aveti un test de sarcina pozitiv trebuie consultat medicul ginecolog pentru ca sarcina sa fie obiectiva ecografic si pentru a incepe urmarirea prenatala.
Posibile situatii in care testele de sarcina pot iesi fals pozitive sau negative:
1. Sarcina chimica
Sarcina chimica este un termen medical ce defineste o pierdere foarte timpurie a sarcinii, sub 5 saptamani de gestatie. Acest lucru apare atunci cand un ovocit fertilizat nu este capabil sa se implanteze sau sa isi continue evolutia la locul de implantare.
Acest lucru se intampla mai des decat se crede insa de cele mai multe ori reprezinta un eveniment ce trece neobservat datorita faptului ca intarzierea menstruala este foarte mica, aproape inexistenta uneori, iar simptomele specifice sarcinii inca nu au aparut.
Avortul timpuriu este asociat frecvent cu un deficit de implantare la nivelul uterului (existenta de fibroame uterine, anomalii congenitale uterine, tesut cicatricial etc.) sau cu un deficit de secretie de progesteron.
In acest caz daca testul de sarcina este efectuat la o intarziere menstruala mai mica de 1 saptamana el poate fi slab pozitiv, iar in cazul in care apare un esec de implantare testele ulterioare vor fi negative tulburand si impacientand pacienta.
De aceea se recomanda sa se astepte 7-10 zile peste data la care trebuie sa vina menstruatia pentru a se face testul de sarcina.
2. Sarcina ectopica
Uneori un ovul fecundat se poate implanta in alta parte decat cavitatea uterina. Acest lucru poarta numele de sarcina extrauterina sau sarcina ectopica. Cele mai multe sarcini ectopice, sunt localizate la nivelul trompelor uterine, ca urmare a unui impediment aparut in migratia ovulului fecundat catre cavitatea uterina. Acest lucru se poate intampla in cazul in care trompele uterine sunt afectate de infectii repetate ce le distorsioneaza traiectul si structura sau daca exista tesut cicatricial la nivelul trompei uterine (ex: in urma unor interventii chirurgicale). Sarcinile ectopice pot avea insa si alte localizari: la nivelul cervixului, ovarului sau cavitatii abdominale.
Orice sarcina cu alta localizare decat cea intrauterina nu reprezinta o sarcina viabila, din simplul fapt ca embrionul nu poate creste in afara uterului.
Embrionul va produce in continuare hCG, chiar daca acesta s-a implantat in locul nepotrivit. In acest caz testul de sarcina va iesi pozitiv.
Sarcini ectopice sunt considerate urgente medicale. Netratate la timp ele pot fi amenintatoare de viata. De aceea este important ca in urma efectuarii unui test de sarcina pozitiv sa se efectueze consultul medical de specialitate si obiectivarea ecografica a localizarii sarcinii si a varstei de gestatie.
3. Avort spontan recent
In timpul sarcinii, nivelurile de hCG cresc odata cu cresterea placentei, dublandu-se la fiecare cateva zile si ajungand la un maxim de aproximativ 10 saptamani. In urma opririi din evolutie a sarcinii nivelurile de hCG incep sa scada insa acestea este un proces lent. Hormonul poate ramane in sange si urina pentru pana la sase saptamani de la pierderea sarcinii, putand astfel sa pozitiveze testul de sarcina, chiar daca sarcina nu mai este in evolutie.
De asemenea nivele detectabile de hCG pot persista in cazul in care nu a fost eliminata toata sarcina si exista resturi ovulare intracavitare. In acest caz este nevoie de o manevra chirurgicala ce poarta numele de curetaj uterin evacuator.
4. Erori de utilizare
Desi testele de sarcina la domiciliu sunt relativ simplu de manevrat uneori pot aparea rezultate fals pozitive sau negative din cauza erorilor de utilizare.
Este important sa cititi si sa urmati instructiunile de utilizare de pe pachet si sa verificati data de expirare inainte de utilizare.
Una dintre greselile comune este efectuarea testului de sarcina mult prea devreme. Acest lucru poate provoca un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
De asemenea este important ca urina folosita pentru test sa fie cat mai concentrata, fiind preferata efectuarea testului din prima urina de dimineata. Evitati sa faceti testul daca urina este foarte diluata prin ingestie excesiva de lichide.
De asemenea trebuie respectat timpul specificat de contact al dip-stick-ului cu urina, cat si intervalul de citire a rezultatului. Citirea prea rapida sau prea tarzie a rezultatului poate duce la rezultate fals negative sau fals pozitive.
5. Teste slab pozitive
Uneori daca sarcina este prea mica a doua linie apare mai slab colorata decat linia de control. In acest caz testul este slab pozitiv.
In unele situatii insa este posibil sa apara o a doua linie incolora, ce poate fi confundata cu linia slab colorata din sarcina timpurie. Acest lucru poate aparea din cauza altor hormoni care nu reprezinta sarcina.
Tratamentele de stimulare a fertilitatii, cum ar fi hCG-ul sintetic, destinate promovarii eliberarii ovocitului matur, pot determina aparitia unui test de sarcina fals pozitiv mai ales daca testul este facut prea repede.
Alte medicamente care pot duce la teste de sarcina fals pozitive sunt: medicamentele anxiolitice, medicatia antipsihotica si anticonvulsivanta precum si diureticele sau antihistaminele.
7. Anumite conditii medicale
Rar, anumite afectiuni medicale pot determina un rezultat fals pozitiv la testul de sarcina. Acestea includ: infectii de tract urinar; boli renale care determina aparitia hematuriei; chisturi ovariene; afectarea glandei pituitare sau boli mai grave cum ar fi cancerul ovarian.
Ce este de facut?
Un test de sarcina pozitiv la domiciliu trebuie urmat obligatoriu de un consult de specialitate la medicul ginecolog. Acesta poate recomanda un test de urina sau sange pentru a confirma si a urmari nivelele de hCG. De asemenea se va efectua o ecografie transvaginala pentru a confirma localizarea corecta a sarcinii si varsta de gestatie.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie