De ce inchidem ochii in timpul sarutului
Cu exceptia cazului cand suntem extrem de vigilenti in intimitate, sarutul ne determina sa inchidem ochii. De obicei nu suntem foarte analitici cu privire la ceea ce ne creeaza placere, acceptand lucrurile asa cum sunt, dar dupa cum arata un studiu despre experienta senzoriala si tactila realizat de Universitatea din Londra, exista un motiv pentru care o facem.
Experienta tactila este devansata de experienta vizuala
Rezultatele studiului arata incapacitatea creierului nostru de a se descurca atunci cand proceseaza un alt sens, concentrandu-se totodata si pe stimulii vizuali – privind astfel obiectul afectiunii noastre in timp ce il sarutam. Studiul a fost realizat pe oameni care nu exercitau actiunea de a se saruta, ci in timpul unor teste vizuale ce le implica gandirea. In timpul testelor vizuale erau atinsi cu ceva la nivelul mainilor, masurandu-li-se raspunsul tactil. Pe un ecran se derulau litere intermitente iar cerinta era ca subiectii sa indice daca au vazut litera X sau N si daca au simtit o vibratie la nivelul mainii drepte sau stangi. Pe masura ce subiectii urmareau sarcini cu grad de dificultate mai mare incercand sa detecteze literele mentionate, au raportat raspunsuri de detectie a vibratiilor semnificativ mai putine decat atunci cand aveau o incarcatura vizuala mai mica. Concluziile acestei constatari arata ca o crestere a stimulilor vizuali determina mai putina sensibilitate la atingere. „Inchidem ochii cand vrem sa ne concentram asupra unui alt sens” conchid autorii acestui experiment. Polly Dalton si Sandra Murphy, de la Universitatea din Londra, si-au impartasit constatarile in Jurnalul de Psihologie Experimentala despre perceptia si performanta umana.
„Constientizarea tactila depinde de nivelul incarcaturii perceptuale intr-o sarcina vizuala concurenta”.
Aparent participantii au fost mai putin receptivi la simtul tactil, deoarece ochii lor au avut mai multa activitate. Deci pentru alte activitati care necesita un simt tactil, cum ar fi sarutul si sexul, oamenii tind sa isi doreasca sa se concentreze asupra atingerii mai degraba, decat sa aiba distragere vizuala. In cazul unui sarut nedorit pastram ochii deschisi scanand peisajul, astfel mintea este concentrata in jur si nu asupra sarutului.
Citeste si Beneficii ale sarutului
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog