De ce ne este frica de oficializarea relatiei?
Frica de oficializarea relatiei poate avea in spate motive psihologice adanc inradacinate – oamenii care au o astfel de frica simt dragostea la fel ca si ceilalti oameni, insa le este frica sa investeasca prea multa iubire pentru a nu fi raniti in acest proces. Prudenta de a investi prea mult in relatie poate fi urmarea si unor experiente tulburi din copilarie sau experiente romantice nereusite, care au modelat un mod de a percepe realitatea si de a ne raporta la ea. Gandul ca la un moment dat pasiunea dispare si isi vor face loc problemele, inspira teama si refuzul de implicare. Experientele nereusite de iubire pot alimenta ganduri de genul ca nu meritam sa fim iubiti si atunci cand cineva ne arata in mod evident acest lucru credem ca suntem intr-o eroare. Experientele nereusite dezvolta asa numitele complexe de inferioritate care ne determina sa credem ca nu meritam iubirea din partea altora.
Indragostirea poate fi perceputa ca implicand mult risc deoarece o relatie presupune schimbari in viata personala, iar unii oameni actioneaza cu prudenta tocmai pentru ca nu sunt dispusi la schimbare. Din acest punct de vedere frica de oficializare a relatiei inseamna si o frica de necunoscut. Daca se intampla ca iubirea sa fie foarte profunda fata de celalalt, teama ca s-ar putea intampla ceva nedorit se poate amplifica.
Teama de responsabilitate conduce in mod inevitabil la evitarea unui angajament pe termen lung.
Oficializarea relatiei inseamna si cresterea responsabilitatii iar teama de responsabilitate conduce in mod inevitabil la evitarea unui angajament pe termen lung.
Un alt motiv al evitarii oficializarii unei relatii este proiectarea unei posibile distantari fata de prieteni sau familie sau chiar a izolarii fata de cei dragi. Gandul ca ar putea interveni o astfel de situatie poate fi destul de deprimant si poate afecta conceptualizarea asupra iubirii. Ca atare persoana care se teme ca isi va pierde sau se va distanta fata de prieteni sau familie si ca va compromite prin relatia cu partenerul/a starea de bine, distractia, libertatea sau independenta nu se va angaja total in aceasta relatie. Mai mult decat atat, daca in cercul de prieteni nu exista relatii de succes sau sunt casnicii aparent fericite, ori exista evenimente de o reala tristete cum ar fi separarea sau divortul, acestea pot influenta modul de gandire si proiectarea unor eventuale esecuri in relatia personala se fondeaza pe imaginarea consecintelor si a nefericirii in astfel de cazuri.
O relatie pe termen lung si implicit oficiala induce si ideea ca cei doi se cunosc atat de bine incat vor miza unul pe celalalt pentru viata si planuri comune, asadar nu vor mai exista secrete personale. Acest lucru poate parea pentru unele persoane riscant si periculos si se vor teme ca odata ce se vor dezvalui in fata celuilalt, acesta va profita de slabiciunile sau vulnerabilitatile ei, de aceea va incerca sa nu permita o apropiere mult prea mare sau va delimita ce inseamna intimitatea, va pune conditii, va sta departe de angajamente.
Asteptarile nerealiste fata de viitor conduc la inlocuirea de fapt a implicarii emotionale care de altfel poate avea o influenta pozitiva si dinamica asupra evolutiei. O relatie sanatoasa si implicit de lunga durata inseamna pana la urma si a lasa in urma aceste temeri si a incredinta incredere in ceea ce va urma. Nu putem stii ce rezerva viitorul, iar mentinerea unui viitor imaginar ne poate face sa pierdem ocazii reale de fericire. Singurul ghidaj este iubirea, iar daca aceasta se face simtita, de ce nu i-am acorda girul? La inceput poate fi infricosator, dar daca vom acorda timp cunoasterii reciproce si bucuriei de a fi impreuna, astfel se va intari si conexiunea, increderea, iar teama va dispare. Temerile nu vor face decat sa va tina departe unul de celalalt iar daca exista iubire ambii parteneri trebuie sa lase garda jos, astfel incat sa se realizeze o buna cunoastere.
Vedem o parte din celalalt, vedem cat ne este permis sa vedem la un moment dat, insa pentru a stabili un raport pe termen lung sau un angajament avem nevoie de mai mult. Exista iubire dar exista si teama – evident exista si un comportament de auto-sabotare. In aceasta lupta dintre iubire si teama cred ca fiecare isi doreste ca iubirea sa invinga, insa in acest raport e necesar sa infruntam teama pentru ca iubirea sa isi largeasca spatiul.