De ce ne este greu sa spunem “te iubesc”?
Nu de putine ori, femeile se intreaba de ce iubitii sau sotii lor nu le spun “te iubesc”. In spatele acestei intrebari sta nevoia de a auzi aceste doua cuvinte mai des din gura partenerilor lor de cuplu, dar si frustrarea aferenta nerostirii expresiei magice.
Am constatat ca aceasta expresie este atat de utilizata in filmele de dragoste, in telenovelele siropoase, insa, in viata reala mai putin, mai ales in mediile culturale traditionale. Avand in vedere ca traim in Romania, oamenii au imprumutat exprimarea originala din aceste filme, precum “I love you” sau “Te amo”. Cu alte cuvinte, cat de des spunem “te iubesc” este conditionat de contextul cultural in care crestem. Sau, cum spune psihanaliza, modelul parental/ familial lasa urme adanci in configurarea raspunsurilor noastre habituale. Si totusi, dincolo de mediul cultural, aceasta expresie este una dintre cele mai incarcate cu seriozitate expresii din lume. Ar fi nefiresc sa o folosesti prea des. Atunci ar tinde sa se transforme in ceva superficial. Oare, raritatea acestor doua cuvinte magice nu le face mai speciale!?
“Te iubesc”, cu cat este spus mai rar, cu atat este mai pretios si mai sincer. De ce este aurul mai valoros decat lemnul? Pentru ca e mai greu de gasit. Logic.
Profilul celor carora le este greu sa spuna “te iubesc”
O persoana timida nu va spune “te iubesc” de teama sa nu fie respinsa. Foarte multi nu spun “te iubesc” din acelasi motiv pentru care nu spun “te urasc”, “sunt furios”, “sunt dezamagit”, “ma simt umilit”, “ma simt santajat emotional”, “sunt revoltat” etc. Nu spun toate aceste lucruri pentru ca nu sunt obisnuiti sa acorde atentie emotiilor si sentimentelor. Nu au suficienta “inteligenta emotionala”. Trebuie mentionat si faptul ca exista foarte multe persoane care spun foarte usor “te iubesc”. Sunt “seducatorii de profesie”. O spun pentru ca vor sa apese anumite “butoane” sau pentru simplul fapt ca le place starea de “indragosteala”. Conteaza mai putin cui ii spun “te iubesc”, important este ca ei sa traiasca acea poveste de “indragosteala”.
In fine, exista si oameni “sanatosi”: “Te iubesc. Fii linistit(a), nu astept sa-mi spui ca ma iubesti si tu. Si nici nu vreau sa intelegi ca simplul fapt de a-ti spune te iubesc ma obliga la ceva. Iti spun «te iubesc» pentru ca asta simt acum.”
Tu cati oameni din acestia ai intalnit pana acum? A avea puterea sa spui ce simti la momentul potrivit este unul dintre cele mai sanatoase comportamente. Asta te va impiedica sa ai parte de numeroase confuzii ulterioare.
Feministele sunt cele care, in ziua de astazi, spun mai rar “te iubesc” partenerilor lor!
De regula, persoanele sentimentaliste si romantice folosesc mai frecvent expresia “te iubesc”. Pentru o anumita categorie de barbati care nu inteleg rostul acestei exprimari si al gesturilor romantice, acestia par a fi niste demodati si sensibili. In ultimii ani, se pare ca barbatii le spun mai des “te iubesc” femeilor, iar femeile le spun mai rar “te iubesc” barbatilor. Roata se intoarce, traim deja intr-o lume a femeilor care… imita destul de mult barbatii.
Feministele sunt cele care, in ziua de astazi, le spun mai rar “te iubesc” partenerilor lor.
In lupta pentru puterea din cuplu, oare cine este mai puternic? Cel care spune “te iubesc” sau cel caruia i se spune “te iubesc”? Cum este mai avantajos, sa iubesti sau sa fii iubit?
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei