De ce ne este teama de schimbari?
Teama de schimbare se poate explica prin faptul ca atunci cand incerci o schimbare sau esti nevoit sa o adopti o poti simti ca amenintatoare si implicit iti este afectat sentimentul de protectie si siguranta. Orice om are nevoie de siguranta si protectie, iar pentru a satisface aceasta nevoie omul in evolutia lui cauta sa isi raporteze personalitatea si potentialul la cadre sociale potrivite. Ajunge in timp sa recunoasca valoarea lor si sa se mentina in pozitii sau contexte care i-au oferit stabilitate, confort, siguranta fizica sau psihica.
Frica activeaza rezistenta la schimbare
Frica activeaza rezistenta la schimbare, in plan cognitiv formandu-se convingeri limitative care impiedica adecvarea actiunilor sau deciziilor in contexte de viata cu un alt grad de diversitate. Obisnuintele ne dau confort. Rutina e confortabila, mai putin placuta este confruntarea cu necunoscutul, cu experientele noi. Pierderea locului de munca, pierderea caminului, pierderea relatiei de dragoste, ca si orice alte pierderi din viata noastra ne conduc in zona confruntarii cu altceva, cu noutatea, iar frica actioneaza subtil „convingandu-ne” sa stam pe loc si nu sa actionam, sa cautam solutii sau sa luam decizii pentru viata noastra. De fapt, frica „ne spune” ca experientele noi nu se pot baza pe experientele anterioare, ca nu exista elemente similare intre experiente, ca nu putem beneficia sau valorifica lectiile invatate din celelalte experiente s.a.m.d.
Dar sa gandim mai critic si o sa vedem ca multe din experientele anterioare ne „spun” de fapt cum sa actionam pe viitor. Gandirea critica te ajuta sa intelegi ce este necesar sa pastrezi dintr-o experienta trecuta si cum poti folosi celelalte aspecte in procesul de transformare sau de trecere catre alta experienta. Frica iti obscurizeaza campul constiintei, aceasta emotie poate fi destul de derutanta pentru judecata si pentru luare deciziilor. Se stie faptul ca sentimentele coplesesc ratiunea.
Neprevazutul este un alt factor ce provoaca disconfort.
Potentialul omului este solicitat mai mult decat in situatiile de confort sa gaseasca raspunsuri adecvate la situatii neprevazute si acest fapt ii poate provoca stres. De cele mai multe ori teama de schimbare ne opreste sa luam masuri. Cand vorbim de stres, exista sansa sa avem de-a face cu un tip de stres care sa ne conduca spre a face ceva. Frica de schimbare mai poate fi asociata si cu frica de esec. Nu ne dorim schimbarea pentru ca preconizam un esec. Acest lucru se intampla adesea daca nu suntem siguri cu privire la viitor.
Stresul, ingrijorarea, pot aparea in aceste situatii cand omul nu preconizeaza schimbarile sau isi cunoaste foarte bine dificultatile emotionale personale cauzate de unele schimbari din viata lui si se indoieste de capacitatea de a face fata acestora. Asadar, pe acest fond apare asa-numita rezistenta la schimbare ca un mecanism de aparare pentru frica de a nu fi in stare sa ne adaptam la situatii noi, teama de a nu intalni oameni noi, sau teama de schimbari de mediu care pot de asemenea sa impiedice adaptabilitatea. Sunt cateva semne care indica teama de schimbare si anume: gandurile referitoare la schimbare sau la o posibila noua adaptare pot produce panica iar in plan comportamental se face vizibila aceasta evitare a schimbarii, evitare sau fuga de actiuni, decizii pentru schimbare.
Citeste si Rezistenta la schimbare a partenerului de cuplu.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog