De ce plang bebelusii in somn
Venirea pe lume a unui bebelus este pe cat de frumoasa, pe atat de solicitanta si uneori obositoare. Unul dintre motivele principale este faptul ca, in primele saptamani de viata, programul celui mic este guvernat de o rutina de scurte perioade de somn intre care se intercaleaza perioadele de masa. Pe masura ce incep sa creasca, spre varsta de 12 saptamani de viata, perioadele de somn se lungesc, mesele devin mai regulate, programul este mai stabil. Este important ca noii parinti sa stie sa deosebeasca o evolutie normala a unui nou-nascut si sugar mic de cea a unui bebelus cu posibile probleme atunci cand vine vorba despre somn si plans.
Mult timp, problemele legate de somn si plans la bebelus au fost considerate ca fiind unele si aceleasi si au fost tratate impreuna. Recent insa, au fost publicate noi date care indeamna specialistii sa trateze aceste doua entitati separat.
Plansul la bebelusi este o metoda de comunicare
Chiar daca majoritatea parintilor realizeaza acest lucru, le este intr-adevar dificil la inceput sa coreleze plansul cu nevoile celui mic, chiar daca ele sunt limitate la varste mici. Semne linistitoare ca bebelusul trece printr-o perioada perfect normala sunt mesele regulate si fara probleme, cresterea in greutate, interactiunea normala cu ingrijitorii in afara somnului si plansului.
Chiar si asa, sunt foarte multi nou-nascuti care plang destul de mult, adesea din somn, perioadele de plans ajungand sa domine comportamentul celui mic pana in punctul in care ajunge sa sperie parintii. Cu toate acestea, este bine de stiut ca trebuie plecat de la premisa ca acesti bebelusi sunt perfect normali, fiind foarte util sa cunoasteti cateva lucuri despre tiparele de somn si plans in primele 12 saptamani.
Tiparele de somn si plans in primele 12 saptamani
Multi dintre ei incep sa planga mult in jurul varstei de 2 saptamani de viata si continua asa pana la varsta de aproximativ 3-4 luni. Plansul are devine, de regula, din ce in ce mai intens si mai des in jurul varstei de 4-6 saptamani si are acest caracter de crescator-descrescator in timp la aproape toti bebelusii.
O alta trasatura este legata de faptul ca multi copii plang fara un motiv anume (nu le este foame, nu au scutecul murdar, nu vor atentie, nu au nevoie sa fie ajutati sa adoarma), spontan si nu pot fi alinati de catre persoana care ii ingrijeste. Ei se opresc singuri din plans dupa o perioada care depinde de fiecare copil in parte, variind de la 20-30 de minute la cateva ore. Din cauza faptului ca plansul este inconsolabil, iar bebelusul are o grimasa, parintii pot crede ca micutul are dureri, plansul fiind, de cele mai multe ori, pus pe seama colicilor. Atunci cand medicamentele anticolici nu dau rezultate, parintii devin si mai ingrijorati. De asemenea, plansul tinde sa apara mai des in timpul dupa-amiezii sau seara.
In ceea ce priveste plansul in timpul somnului, unele studii sustin ca este legat de faptul ca micutii viseaza. Alte opinii sustin ca plansul are legatura cu episoade de somn superficial, mult mai des intalnite la bebelusi. Multi dintre ei nu reusesc sa adoarma singuri, avand nevoie de ajutor din partea celor care ii ingrijesc. Din punct de vedere statistic, s-a constatat ca bebelusii care plang mult la varsta de 4-6 saptamani urmeaza sa fie linistiti dupa varsta de 3 luni.
Cei alimentati cu lapte matern, care se digera mai repede decat formula de lapte, simt foame mai des si atunci plang noaptea din somn, mai mult decat ceilalti bebelusi.
Exista diverse tehnici pe care parintii le pot invata si aplica impreuna cu bebelusii lor pentru a face somnul celor mici cat mai linistit si pentru a incerca sa previna aceste episoade de plans in timpul somnului. Daca sunteti ingrijorati ca micutul ar putea avea o problema de sanatate si cand perioadele de plans legate de somn nu se incadreaza in tiparele normalului, faceti o vizita cu cel mic la medicul de familie sau medicul pediatru.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru