De ce racesc mai des unii copii?
Raceala luna de luna din octombrie pana in martie este un scenariu foarte bine cunoscut pentru multi copii si pentru parintii lor. De multe ori, se intampla ca, dupa o raceala, sa apara alte infectii, de data asta bacteriene, ale cailor respiratorii, precum bronsite, amigdalite bacteriene si pneumonii sau afectiuni ale urechilor – otite sau disfunctii ale trompelor Eustachio, care fac legatura intre urechea medie si gat. Pot aparea si infectii ale tractului digestiv, fie ele virale sau bacteriene. Afectarea tractului digestiv este favorizata de dezechilibre ale florei bacteriene intestinale, dezechilibre care au tendinta sa apara atunci cand sistemul imun este suprasolicitat sau exista probleme, erori alimentare in dieta celui mic.
Diferenta intre normal si anormal in ceea ce priveste numarul de episoade acute de boala raportate la un an:
- Pentru bebelusi si copii cu varsta pana in 6-7 ani sunt normale pana la 6-7 episoade de raceala sau alt tip de boala acuta infectioasa pe an.
- La varsta de scolar, 4-5 episoade pe an.
- Adolescentii, ca si adultii racesc sau prezinta alte boli infectioase acute de sezon de aproximativ 3-4 ori pe an.
Cauze pentru care unii copii racesc mai des decat altii:
- Exista peste 200 de virusuri care determina aparitia unei raceli simple. Pentru copiii care nu au mai intrat in contact cu aceste virusuri, exista posibilitatea ca ei sa se imbolnaveasca dupa ce au contact cu fiecare in parte. Partea pozitiva a acestor raceli este ca sistemul imun dobandeste anticorpi ce raman in corp toata viata si protejeaza impotriva altei raceli cu acelasi virus. Acesta este motivul pentru care numarul de raceli pe an scade pe masura ce copilul creste, iar sistemul imun se dezvolta.
- Nerespectarea normelor de igiena precum spalatul pe maini, curatarea cailor respiratorii superioare (suflatul nasului), spalarea si curatarea jucariilor si suprafetelor cu care cei mici intra in contact, expunerea la zone suprapopulate sau supraaglomerate, utilizarea la comun a periutelor de dinti, tacamuri, cani.
- Sedentarismul, care poate creste riscul de aparitie a unei raceli cu 20-50%.
- Lipsa de somn si expunerea la stres, care impovareaza sistemul imun.
- Dezechilibre alimentare si carente de vitamine.
- Nevaccinarea antigripala la inceputul sezonului gripal, in octombrie.
- Expunerea la iritanti ai tractului respirator precum fumul de tigara, lacuri si vopsele, parfumuri puternice de camera, praf.
Citeste si Gripa sau raceala – cum facem diferenta?
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru