De ce sa tii un jurnal de sarcina
Desi primele saptamani de sarcina nu sunt in general tocmai placute din cauza greturilor, ametelilor si starii de somnolenta, gandul ca in pantec se afla un pui de om, le imbarbateaza pe majoritatea femeilor si le face sa se axeze doar pe partile pozitive: o micuta burtica rasare timid, sanii se pregatesc pentru alaptare, parul si unghiile nu au aratat niciodata asa de bine, iar cel mai asteptat moment din sarcina e foarte aproape: prima miscare a fatului.
E clar ca momentele cu adevarat importante nu se pot uita niciodata, dar acele mici trairi ne fac sa ne tresara inima cand le recitim. Prima morfologie, prima oara cand tatal a mangaiat burtica, prima pereche de pantaloni care nu se mai inchide. Toate astea, oricat de siropoase ar parea, pentru o mamica sunt cu adevarat emotionante.
Daca pana acum nu v-am convins, iata mai jos 5 motive pentru care trebuie sa tii un jurnal de sarcina:
- Primele luni dupa nastere uiti tot despre sarcina
Micul pui de om, odata ajuns in bratele nerabdatoare ale mamei, ii consuma acesteia toata atentia, ii ia ca prin magie grijile si ii adauga altele noi, de proaspata mamica, iar aceasta, uita in totalitate despre gravidenie. E drept, multe aspecte vrei sa le uiti instant, dar pana si ele au farmecul lor odata ce trece timpul si nu mai sunt o „povara”.
2. Te motiveaza pentru a iti aprecia corpul dupa nastere
Cand citesti prin cate provocari a trecut corpul tau, incepi sa il apreciezi la adevarata luni valoare. Daca ai putut putut sa sustii viata si sa o aduci sanatoasa pe lume, asa o sa poti sa si slabesti, sa ai mai multa grija de tine si sa investesti in sanatatea ta. Nimic nu te incurajeaza mai mult decat sa vezi ca ai trecut de la statutul de broasca testoasa rasturnata, la gazela capabila sa se ridice in 3 secunde daca plange copilasul.
3. Creezi o legatura speciala cu copilasul
In acel jurnal poti scrie despre toate sentimentele pe care cel mic le trezeste in tine, cum te face sa te simti si ca esti nerabdatoare sa il cunosti. Poti sa ii dedici mici mesaje pe care sa le citesti cand mai creste si devine provocatoare cresterea lui, sau cand devine suficient de mare incat sa se mute de acasa. Acesta este timpul ideal sa sadesti samanta iubirii si a increderii in calatoria ce incepe odata cu nasterea lui.
4. Nu uiti vizitele medicale
Odata ce le treci in micul tau jurnal, programarile la medic nu mai scapa ratate. Hormonii ce au invadat mintea mamicii o fac usor uituca. In plus, dupa vizita medicala poti scrie ce ai mai aflat despre micul locuitor, ce mai trebuie sa faci si eventual sa atasezi si ecografiile facute in timpul controlului.
5. In calatoria sarcinii, unul dintre calatori nu tine minte nimic
E de datoria ta, a mamei, sa ii oferi cat mai multe detalii despre o etapa pe care el nu are cum sa o tina minte. Povesteste-i despre toate schimbarile din corpul tau, despre cum te simti stiind ca ai cel mai pretios chirias. Ii oferi amintiri unice, pe care le va citi cu drag.
Chiar daca esti la a doua sarcina, iar la prima nu ai apucat sa faci un jurnal, timpul nu e pierdut. Poti face un singur jurnal pentru ambii copii in care sa compari evolutia fiecarei sarcini (din ce iti mai amintesti) si astfel impaci ambele situatii. Mamele cu multiple sarcini pot confirma ca fiecare dintre ele a fost total diferita de cealalta.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic