De ce sunt copiii gelosi?
Ti s-a intamplat vreodata ca, exact in timp ce vorbeai la telefon despre ceva foarte important, copilul tau sa iti solicite intreaga atentie? Sau sa devina deodata agresiv si iritabil tocmai cand aveati musafiri? Ori sa se transforme dintr-un copil adorabil intr-o faptura razgaiata? Toate acestea se intampla fiindca micutul tau este gelos.
Gelozia este un sentiment frecvent intalnit, mai ales in randul copiilor. Daca noi, adultii, stim ce este gelozia, de ce simtim ceea ce simtim si incercam sa o gestionam cat mai bine, copiii nu stiu nimic din toate acestea. Asa ca a le ignora sentimentele, a tipa la ei sau a-i certa pentru ceea ce simt este deosebit de dureros pentru ei.
De ce sunt copiii gelosi?
Relatia dintre tine si copilul tau este una de stransa dependenta, mai ales cat este mic. Copilul este dependent de grija si iubirea ta pentru a supravietui. Cand simte ca iubirea pe care o primeste si grija ta fata de el ii sunt amenintate sau diminuate, atunci intra in panica.
Gandirea copilului este egocentrica: el se afla in centrul intregului univers, el conteaza, el este cel mai important. Copilul tau nu stie si nu concepe ca parintele sau mai are si alte activitati. El doreste toata dragostea si toata atentia acestuia si, in caz contrar, isi manifesta nemultumirea. Fie devine agresiv, fie ii deranjeaza pe ceilalti, fie umbla exact in locurile in care stie ca nu are voie, fie devine trist, apatic si retras.
In general, cel mai frecvent motiv de gelozie este aparitia unui nou membru in familie, fie un bebelus, fie un frate vitreg, fie un alt membru al familiei. Atunci cand apare un bebelus, il percepe pe acesta drept un rival la dragostea si timpul parintelui, al mamei in special.
Copilul simte ca mama nu mai are la fel de mult timp pentru el, ca el nu mai este asa de important si ca ea nu-i mai acorda atentia cuvenita. Adesea, poate regresa si incepe sa faca lucruri caracteristice copiilor mai mici, sperand ca, in felul acesta, sa obtina si el atentia de care bebelusul se bucura din partea parintilor sai.
Cum putem rezolva acest lucru?
In primul rand, este important sa ii acorzi atentie si petreci cat mai mult timp doar cu el, in absenta bebelusului. Apoi, este esential sa il asiguri de fiecare data ca il iubesti la fel de mult si ca acest lucru este pentru totdeauna si nimeni nu poate schimba asta. Dar cel mai indicat este sa il implici in cresterea celui mic, sa ii oferi ocazia sa indeplineasca diverse sarcini potrivite varstei lui. In felul acesta, se diminueaza gelozia si rivalitatea, dar se si sudeaza legatura dintre ei.
Insa copiii sunt gelosi si atunci cand sunt copii unici, fie ca este vorba despre anumite activitati sau despre anumite persoane care mentin interesul parintilor sai. Acest lucru se intampla mai ales daca micutul simte ca nu petreceti destul timp impreuna si daca iti simte lipsa. Este felul sau de a-ti atrage atentia ca nu-i oferi suficienta atentie si importanta. In acest caz, nu ar strica sa petreceti mai mult timp de calitate impreuna. Ce inseamna, mai exact, acest lucru? Sa va jucati impreuna, sa spuneti si sa creati povesti, sa il asculti si sa ii dai mai multa importanta.
Text: Psiholog Loredana Andrei