De ce tot mai multe cupluri refuza casatoria
In ziua de astazi tot mai putine cupluri ajung sa se casatoreasca, iar rata divorturilor a crescut considerabil. Poate fi vorba de obisnuinta, mai ales in cazul in care cei doi parteneri locuiesc deja impreuna de cativa ani de zile si nu simt nevoia sa faca o schimbare de statut, insa poate fi vorba si de o serie de alte motive. Iata care sunt cele mai comune explicatii pentru care cuplurile din ziua de astazi refuza casatoria!
· Frica de responsabilitate
Frica de responsabilitate este principalul motiv pentru care tot mai putine cupluri ajung sa se casatoreasca. Atunci cand semneaza actele si partenerii devin in mod oficial sot si sotie vor avea aceleasi drepturi si obligatii, prin urmare vor fi nevoiti sa imparta totul. Acest aspect inseamna sa imparta si sarcini gospodaresti si responsabilitati financiare si, fara indoiala, multe altele. Nu toti sunt dispusi, insa, sa faca acest pas prea repede, cu atat mai mult cu cat sunt invatati cu un anume stil de viata pe care odata cu casatoria vor fi nevoiti sa-l schimbe. Prin urmare, cei care locuiesc impreuna sunt sfatuiti sa-si impuna niste reguli inca de la bun inceput, astfel incat sa nu se deprinda tabieturi gresite care ulterior sa impiedice, sa intarzie casatoria.
· Nu-si doresc copii
Desi nu este obligatoriu ca odata ce ai semnat actele sa devii si parinte, multe persoane vad un sinonim intre casatorie si copii. Ei bine, cei care nu-si doresc in mod deosebit copii, nici nu vor face prea curand pasul cel mare. In plus, de cealalta parte a baricadei se afla cuplurile care fac mult prea devreme un copil, inaintea casatoriei, si apoi se simt coplesiti de indatoriri si obligatii, si nu mai au nici timp si nici energie pentru a planifica o nunta.
· Prioritati diferite
Pentru ca in ziua de astazi s-au schimbat foarte mult prioritatile in viata noastra, nu casatoria primeaza, ci cariera, situatia financiara, locuinta, cu alte cuvinte, traiul cel putin decent. Tinerii isi doresc mai inainte de toate sa aiba un camin, o functie care sa le aduca un venit satisfacator, sa calatoreasca si sa-si indeplineasca mici dorinte si vise pe care stiu ca ulterior, mai ales cand va aparea un copil, nu-si vor mai permite sa le faca la acelasi nivel. Din aceste motive, multi tind sa amane momentul casatoriei, insa telurile prea inalte pot deveni greu de atins, iar timpul trece si nu face altceva decat sa aduca monotonie in cuplu si la un moment dat unul din parteneri, obosit sa astepte, poate lua decizia de a se pune punct relatiei.
· Pierderea libertatii
Chiar si in cazurile in care cei doi parteneri locuiesc impreuna, faptul ca nu sunt legati unul de altul prin acte le ofera o oarecare libertate si confort psihic, aspecte pe care se tem ca odata cu asumarea unei casatorii le vor pierde. Barbatii sunt mult mai speriati de pierderea acestei libertati oarecum inchipuite decat sunt femeile. In plus, s-a observat ca foarte multe cupluri care s-au casatorit dupa o perioada lunga de convietuire au ajuns mai repede la divort.
· Speranta de mai bine
Nu este exclus ca dupa o perioada in care cei doi s-au mutat impreuna sa apara monotonia si sentimentele sa se diminueaze. Astfel, cei doi nu au curaj sa puna punct relatiei pentru ca la mijloc este vorba de obisnuinta, insa spera in imbunatatirea situatiei pentru a fi convinsi pe deplin sa ajunga impreuna in fata altarului. Aceasta asteptare nu poate sa aiba rezultate prea bune, mai ales daca pasiunea incepe sa se stinga, si astfel fiecare isi poate dori un nou inceput, separat de partenerul sau. De aici si pana la infidelitate nu mai este decat un singur pas. De obicei, persoanele care se despart dupa o lunga relatie tind sa se casatoreasca foarte rapid cu noul partener.
· Stresul legat de socri
Atunci cand nu sunt legati de niste acte, nici partenerii nu pot considera ca au socri si nici socrii nu se pot implica prea mult in viata acestora, insa situatia se schimba radical in momentul in care acestia se casatoresc. Ei bine, daca parintii partenerului se implica prea mult in viata de cuplu, nu reusesc sa faca altceva decat sa indeparteze cat mai mult momentul casatoriei.