Declansarea precoce a menstruatiei la fete

Menstruatia reprezinta finalul unui proces care se desfasoara lunar conform unui scenariu detaliat programat de un computer intern. Trei saptamani dureaza procesul dupa care ultima saptamana se pierde tot ce s-a construit. De aceea menstruatiei i s-a dat denumirea de “plansul uterului dezamagit”.
Fluxul menstrual nu contine doar sange, cum cred majoritatea oamenilor. Desi pare mai mult, din vagin se scurge doar o ceasca de fluid rosu diluat in timpul menstruatiei. Iar din aceasta cantitate doar jumatate este sange.
Restul inseamna cantitati variabile de mucoasa si “cheaguri”, care nu sunt altceva decat bucati din membrana uterina care s-a rupt. Sangele menstrual in sine nu se coaguleaza deoarece s-a coagulat deja. Cand sangele curge din peretele uterin, se coaguleaza rapid. Ca intotdeauna, la putin timp dupa coagulare, sangele se lichefiaza si curge din nou liber.
In mod normal…
Varsta la care incepe in mod normal menstruatia variaza de la persoana la persoana. Fiecare fata are propriul calendar biologic, asa ca nu exista o varsta anume pentru declansarea menstruatiei. Aceasta varsta variaza de la sase la optsprezece ani, dar majoritatea fetelor au prima menstruatie intre zece si paisprezece ani.
Ce s-a schimbat?
In ultimii cincizeci de ani, varsta medie la care incep menstrele s-a schimbat. In 1870, conform studiilor din domeniu, varsta medie pentru inceperea menstruatiei era de 14 ani si 8 luni. Acum este de 12 ani si 8 luni pentru fetele albe si 12 ani si o luna pentru tinerele afro-americane.
Conform unui sondaj medical recent realizat pe mai mult de 17.000 de fete pana in 8 ani, la 50% dintre fetele afro-americane li se dezvolta deja sanii si parul pubian. La aceeasi varsta, numai 15% din fetele albe prezinta aceleasi caracteristici sexuale.
De ce se intampla?
Este evident ca ceva s-a schimbat si nimeni nu stie sigur de ce. Ca de obicei, cand se petrece ceva atat de neasteptat, nimeni nu cunoaste cauza. Totusi, exista cateva explicatii de luat in seama.
Unele persoane cred ca de vina pot fi substantele asemanatoare estrogenului, extractele placentare din produsele de ingrijire a parului negru si cosmeticele care contin hormoni.
In prezent, astfel de substante asemanatoare estrogenului sunt mai numeroase decat inainte si mai disponibile.
Intrebari fara raspuns!
Pe langa incertitudinea legata de declansarea precoce a menstruatiei la tinerele fete, mai exista o serie de intrebari la care merita sa meditam pentru a incerca sa descoperim raspunsurile.
- De ce are sangele fluctuatii precum mareea oceanului, in functie de ciclul lunii?
- De ce apar uneori hemoragii nazale in timpul menstruatiei?
- De ce unele femei se simt inexplicabil de deprimate in timpul menstruatiei? Cum se explica sindromul premenstrual?
- De ce femeile care locuiesc impreuna incep pana la urma sa-si sincronizeze perioadele menstruale?
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei