Decodeaza limbajul masculin
Ideea ca barbatii si femeile vorbesc o limba diferita este des intalnita, iar John Gray, autorul bestsellerului Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, tradus in toate limbile de mare circulatie, descrie cu lux de amanunte aceste diferente de comunicare. Autorul reflecta felul in care barbatii se deosebesc de femei in mai toate domeniile vietii – cele doua sexe comunica, gandesc, simt, percep, reactioneaza, raspund si iubesc in mod diferit. Intelegerea acestor diferente ajuta la eliminarea multor frustrari aparute in relatia cu sexul opus. Totodata, autorul sustine ca intelegerea modului in care barbatii si femeile raspund la diferite situatii de viata si intelegerea a ceea ce sunt ei de fapt, a diferentelor innascute dintre ei, ajuta la facilitarea unei mai bune comunicari si duce la un mediu social armonios si mai productiv.
Aspecte particulare ale limbajului masculin
– Barbatii se percep ca fiind mai hotarati in luarea deciziilor, rezumand intrebarile la ceea ce este esential, urmarind sa nu intarzie procesul, fiind centrati pe productie si mai putin pe intelegerea motivatiilor, pe facilitarea comunicarii, pe schimbul de idei sau pe preocuparea pe altii.
– Timpul de reactie al barbatilor este mai scurt datorita nivelului de testosteron.
– Un barbat isi va dori intotdeauna sa iasa in relief cu anumite rezultate in mod individual, sa fie apreciat, promovat si recunoscut pentru meritele sale si va lupta pentru aceasta recunoastere. Prioritara in acest sens, pentru femei, este dorinta de a fi perceputa ca parte a unei echipe. In timp ce femeile au tendinta de a impartasi lauda, barbatii isi aroga meritele si in mod natural tind spre vedetism.
– Nivelul de testosteron provoaca barbatului un mod particular de a rezolva o situatie stresanta, si anume el nu se va retrage, ci va continua sa satisfaca provocarea.
– Barbatii pot fi mai vorbareti si mai directivi, sunt mai nonconformisti, vorbesc mult despre activitati precum sport, bani si afaceri, iar ca univers de reprezentare, inglobeaza spatiu, timp, cantitate, actiuni, miscari fizice si obiecte.
– In ceea ce priveste limbajul folosit de barbati, comunicarea verbala, se poate spune ca discursul unui barbat, spre deosebire de al unei femei, este mai aspru si mai direct. Discursul unei femei tinde sa fie mai conservator, insa barbatii sunt mai dispusi la a inventa, la a folosi noi termeni, jocuri de cuvinte, argou si jargon, precum si de a se angaja in expresii vulgare si obscene, pentru a se distinge intr-o exprimare care sa impresioneze. La barbati este foarte rar intalnita timiditatea in legatura cu verbalizarea anumitor parti ale corpului si anumite functii naturale, pe care de cele mai multe ori le exprima direct, „fara perdea”, parand chiar nepoliticosi.
– Barbatii folosesc injuraturi puternice, aspre, nefiind adeptii eufemismelor, si folosesc injuraturile mai mult decat femeile, chiar din motive banale.
– Cuvintele „Te rog” si „Multumesc” sunt mai specifice femeilor decat barbatilor. Studii empirice au aratat diferentele dintre modul de a se adresa predominant al barbatilor si femeilor. Daca femeia se adreseaza predominant cu expresia „Te rog, inchide usa!”, se pare ca barbatul prefera sa se adreseze cu „Nu vrei sa inchizi usa?”.
– Plansul a fost observat mai frecvent la femei decat la barbati.
– Zimmerman și West (1975) au raportat intr-un studiu ca discursurile barbatilor sunt mult mai continue si fara intreruperi decat ale femeilor, cu toate ca acestea din urma au reputatia de a fi mult mai vorbarete.
Facilitarea unei bune legaturi intre sexe nu inseamna ca barbatii sau femeile au nevoie sa-si schimbe comportamentul pentru a fi placuti de sexul opus, dar intelegerea acestor diferente poate imbunatati comunicarea si poate aduce beneficii in armonizarea mediului social. Fiecare om trebuie sa lucreze mai mult pentru a intelege aceste diferente, cat si pentru a acorda respectul celuilalt. Intelegerea conduce la anticipare si la un mod adecvat de a raspunde solicitarilor sau provocarilor celuilalt.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala