Decolarea prematura de placenta normal inserata (DPPNI – abruptio placentae)
Placenta reprezinta o entitate anatomo-fiziologica foarte importanta in procesul desfasurarii fiziologice a sarcinii. Se formeaza in primul trimestru al sarcinii, urmand a fi perfect functionala din trimestrul al doilea. Placenta reprezinta interfata dintre organismul matern si viitorul copil, prin intermediul ei producandu-se schimburile materno-fetale (sange, nutrienti, oxigen, produsi de catabolism).
Asadar, buna functionare a placentei va determina buna desfasurare a sarcinii si apoi a nasterii. Placenta adera intim de partea interna a muschiului uterin pe tot parcursul sarcinii, pana dupa nastere, cand se decoleaza (se dezlipeste) datorita contractiei si micsorarii uterului.
Dezlipirea partiala sau totala a placentei de uter inaintea nasterii, in orice moment al sarcinii, reprezinta DPPNI (sinonime: apoplexie utero-placentara; hematom retro-placentar; abruptio placentae).
Factori de risc ce conduc la dezlipirea prematura a placentei
Exista o serie de factori de risc ce pot duce la dezlipirea prematura a placentei normal inserate pe parcursul sarcinii: varsta gravidei sub 20 sau peste 30 de ani; afectiuni materne asociate sarcinii (cel mai frecvent, diabetul zaharat); carente alimentare materne (in special de acid folic, vitamine); cordon ombilical scurt (anatomic); hipertensiunea arteriala materna; consumul a diverse droguri, inclusiv alcool si tutun, pe parcursul sarcinii; traumatisme abdominale materne pe parcursul sarcinii.
Simptomatologia pentru abruptio placentae
Dezlipirea placentei in decursul sarcinii este asadar o situatie patologica, care trebuie recunoscuta si tratata ca atare. Formele usoare, cand placenta este dezinserata periferic si pe o suprafata mica, se insotesc de dureri abdominale usoare si cresterea tonusului uterului, fara modificarea starii generale a fatului. In aceste cazuri, schimburile materno-fetale se desfasoara inca in conditii optime.
Alteori, dezlipirea placentei se insoteste de un debut brutal manifestat prin dureri abdominale intense, stare generala de rau, anxietate, respiratie accelerata, puls marit, tensiune arteriala scazuta, uter contractat. Fatul sufera in acest caz din cauza scaderii cantitatii de sange pe care o primeste de la mama. Aceasta simptomatologie corespunde unei dezlipiri de aproximativ o treime din suprafata placentei.
In sfarsit, in cazuri mai rare, de obicei dupa accidente violente sau traumatisme importante, poate aparea de la inceput o stare foarte grava, insotita de obicei de moartea intrauterina a fatului.
De aceea, apoplexia utero-placentara reprezinta, in orice faza a ei, o urgenta obstetricala, deoarece fazele de evolutie pot fi succesive.
In toate cazurile, la aparitia oricarei simptomatologii sugestive pentru abruptio placentae, trebuie consultat de urgenta medicul obstetrician. El va efectua in urgenta monitorizarea fetala (clinica, ultrasonica), Ph-ul sanguin fetal, cardiotocografia, precum si analize materne (hematologice, biochimice, teste de coagulare, ecografie). De asemenea, medicul obstetrician va putea diferentia simptomele prezente de unele asemanatoare altor boli asociate sarcinii.
Tratamentul si evolutia abruptio placentae
Conduita terapeutica, in oricare faza a evolutiei DPPNI, se va desfasura in spital, sub supraveghere medicala de specialitate. Mama va primi perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitica, corticoizi. Daca evolutia este stationara si simptomatologia este minora sau se atenueaza iar starea fatului este buna, se continua monitorizarea materno-fetala in spital. In cazuri speciale, cand pierderea de sange in urma dezlipirii placentei este una importanta, se poate recurge la operatie cezariana de necesitate.
Precautii pentru femeia gravida cu risc de desprindere de placenta
Pentru a nu se ajunge la aceasta complicatie majora a sarcinii, exista cateva precautii de care trebuie sa tina cont femeia gravida: purtarea corecta a centurii de siguranta, evitarea oricaror traumatisme (chiar minore) in zona abdominala; renuntarea definitiva la fumat si la consumul de alcool sau alte droguri pe toata perioada sarcinii, regim alimentar echilibrat, evitarea stresului prelungit, monitorizarea corecta a sarcinii si a tensiunii arteriale pe tot parcursul sarcinii, screening de trombofilie.
In conditiile respectarii tuturor acestor recomandari, incidenta aparitiei abruptio placentae va fi una foarte mica iar sarcina si nasterea se vor desfasura in conditii normale.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center