Deficienta de vitamina D in sarcina: riscuri
Vitamina D si actiunile ei asupra organismului uman reprezinta un subiect de studiu din ce in ce mai important in ultimul timp. Pe langa rolul important in metabolismul calciului se pare ca vitamina D are un rol important si in influentarea secretiei si actiunii insulinei, modularea imunologica precum si in dezvoltarea pulmonara. Rolul vitaminei D in sarcina si lactatie nu este pe deplin cunoscut si tot mai multe studii sunt orientate catre acest subiect.
Este cunoscut faptul ca vitamina D precum si metabolitul ei activ 1,25-dihidroxi vitamina D au un rol important la nivelul metabolismului osos. De asemenea, deficitul de 1,25-dihidroxi vitamina D interfera cu absorbtia normala de calciu si fosfati la nivel intestinal ducand la hiperparatiroidism secundar si demineralizare osoasa.
S-a descoperit ca nivelele de calciu in utero sunt normale chiar si in contextul unei deficiente maternale de vitamina D. Totusi cand transferul de calciu mama-fat este sistat odata cu nasterea, nou-nascutul poate dezvolta hipocalcemie. Se pare ca si in cazul unui deficit de vitamina D, organismul matern poate suplimenta deficitul crescand aportul de calciu prin absorbtie crescuta la nivelul intestinului.
Deficitul de vitamina D este comun in Europa de Nord in special in cadrul femeilor cu piele pigmentata, si mai frecvent intalnit in lunile de iarna si primavara. Obezitatea este asociata cu nivele scazute de vitamina D atat in cadrul gravidelor cat si a fetilor proveniti din mame obeze.
Cea mai importanta sursa de vitamina D la adulti este reprezentata de sinteza in urma expunerii la razele UV – soare.
Concentratia crescuta de melanina regasita in pielea pigmentata absoarbe ultravioletele impiedicand productia de vitamina D. Aportul de vitamina D din dieta este relativ scazut. Complicatiile hipocalcemiei materne includ preeclampsia si hipocalcemia neonatala. Este cunoscut faptul ca nivelul de vitamina D matern este important pentru dezvolarea osoasa fetala.
De asemenea, se pare ca vitamina D are un rol important in dezvoltarea plamanului fetal, iar patologia pulmonara neonatala mediata imunologic (ex: astmul ) pare a fi in relatie stransa cu deficitul de vitamina D. Desi nu exista dovezi clare ca ar exista o relatie de cauzalitate intre deficitul de vitamina D matern si aparitia hipertensiunii de sarcina si a preeclampsiei, conform anumitor studii pacientele cu preeclampsie au fost depistate cu nivele scazute de vitamina D (nivele sub 50 nmol/l au fost asociate cu o crestere de 5 ori a riscului de a dezvolta preeclampsie severa). Totusi exista si o serie de studii care nu au raportat o asocierea a celor doua.
Controverse similare au aparut si in cazul asocierii aparitiei diabetului gestational cu nivele scazute ale vitaminei D.
Complicatiile fetale includ convulsii provocate de hipocalcemie neonatala, avand drept cauza majora deficitul neonatal de vitamina D. Nivelul de vitamina D matern se coreleaza cu cel fetal. Astfel nou-nascutii proveniti din mame cu deficit de vitamina D au risc crescut de a dezvolta hipocalcemie urmata de convulsii decat cei ce provin din mame cu nivel normal de vitamina D. Hipovitaminoza D este asociata tulburarilor de dezvoltare osoasa fetala, cu dezvoltare suboptimala din punct de vedere al dimensiunilor oaselor si a densitatii osoase. Studiile de tip cohorta au demonstrat ca suplimentarea cu vitamina D in primul an de viata au dus la o crestere considerabila a densitatii osoase.
In prezent nu exista un test de screening cost- eficient pentru a putea fi implementat in populatia generala drept pentru care suplimentarea universala cu vitamina D pare a fi mai eficienta. Desi nu este clar daca suplimentarea aportului de vitamina D matern va putea preveni aparitia acestor patologii, se propune o strategie de suplimentare si tratament a deficitului de vitamina D la pacientele gravide.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Vitamine si minerale necesare in sarcina
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie