Depistarea cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer intalnit in tarile in curs de dezvoltare, in tara noastra existand cele mai mari incidente si una dintre cele mai mari mortalitati prin aceasta boala.
Diagnosticul precoce al cancerului de col uterin ar trebui sa fie facil in conditiile unei examinari periodice, deoarece colul este expus examinarii clinice si colposcopice, majoritatea leziunilor avand originea la nivelul jonctiunii scuamo-cilindrice. Diagnosticul este usor de pus in urma unui examen citodiagnostic periodic.
Simptomele cancerului uterin
Cel mai frecvent simptom al cancerului invaziv al colului uterin este sangerarea vaginala anormala. Pacienta poate sangera postcoital, intermenstrual, poate suferi de menoragii sau sangerari in postmenopauza. Spre deosebire de cancerul de endometru, in care sangerarea vaginala este un simptom precoce, in cancerul de col, sangerarea vaginala apare relativ tardiv la femeia fara activitate sexuala. Ca simptome, pot aparea durerea, leucoreea purulenta, anemia, scaderea in greutate, insa acestea apar tardiv si nu pot influenta prognosticul rezervat al bolii.
Diagnosticul precoce al cancerului de col uterin
Screeningul cervical regulat prin examen Babes-Papanicolau permite depistarea precursorilor cancerului de col sau a formelor incipiente de cancer cervical invaziv. Este necesar un simplu examen ginecologic clinic ca sa depistam precoce un cancer de col uterin in conditiile unei examinari periodice.
La examenul cu valve, colul uterin poate avea aspecte diverse in functie de gradul bolii. In literatura de specialitate sunt descrise formele exofitice, ulcerative, polipoide si endofitice. Leziunile invazive incipiente pot fi remarcate clinic sub forma unor ulceratii limitate care sangereaza la cel mai mic traumatism produs cu valvele sau cu speculul. Trebuie examinate cu atentie fundurile de sac vaginale deoarece extensia leziunilor la acest nivel poate schimba stadiul bolii. Leziunile endofitice evolueaza in canalul cervical, exocolul si jonctiunea putand fi normale. Ceea ce frapeaza este cresterea in dimensiuni a colului.
Nedetectarea precoce a cancerului de col uterin duce la invadarea fundurilor de sac vaginale, corpului uterin, iar in fazele avansate ale bolii, a vezicii urinare si rectului.
Colposcopia este utila in diagnosticul leziunilor microinvazive situate la nivelul exocolului, cand evidentiaza vase atipice, de calibru diferit, cu dispozitie neregulata si care sangereaza usor. Colposcopic, se evidentiaza un aspect normal in cazul leziunilor endocervicale. In cazul unei paciente simptomatice, investigatiile vor continua cu chiuretajul endocervical sau conizatia. Desi cancerul cervical franc invaziv este usor de detectat vizual, colposcopia evidentiaza vase atipice la periferia leziunilor si poate orienta biopsia in aria cea mai suspecta.
Biopsia este obligatorie in fata oricarei situatii clinice suspecte. Poate fi facuta la spital, cabinet si consta in biopsie tintita, excizie cu acul sau ansa diatermica, chiuretaj endocervical sau o conizatie cu acul diatermic.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie