Depresia adolescentilor – simptome si masuri de urgenta
Simptomele depresiei la adolescent
Depresia reprezinta o tulburare afectiva majora care nu trebuie ignorata. Persoanele care sufera de depresie vor fi auzite adesea plangandu-se de sentimente de neajutorare, de vina nejustificata, indiferenta fata de orice, tristete prelungita, accese inexplicabile de plans, irascibilitate, dificultati de concentrare, ganduri de moarte, tentative de suicid, pierderea apetitului sau cresterea sa, insomnie sau nevoie crescuta de somn, afectiuni somatice si, nu in ultimul rand, pierderea apetitului sexual.
Totodata, este important de mentionat faptul ca depresia se poate manifesta la indivizii vulnerabili in fata stresului social, din ce in ce mai sporit in zilele noastre, si care au un grad de sensibilitate sporit. Avand in vedere ca varsta adolescentei este o varsta sensibila in care personalitatea se afla in plin proces de cristalizare si in care stima de sine se alimenteaza intens prin tot soiul de experiente menite sa ii confirme sau nu pe adolescenti, riscul instalarii unui episod depresiv este unul destul de ridicat.
Vorbim despre niste ani solicitanti si schimbatori. Asteptarile celor din jur, expectatiile inalte de la propria persoana, solicitarile scolare reprezinta factori de stres majori cu impact puternic pentru adolescentii inca imaturi si neformati pe deplin.
Stresul psihic antreneaza o participare complexa a intregului organism, prin cresterea colesterolului si a acizilor grasi sangvini, cresterea presiunii sangvine, dureri articulare si inflamatii, cresterea glicemiei, scaderea imunitatii, scaderea libidoului, cresterea metabolismului, tahicardie, cresterea aciditatii gastrice etc.
Aceasta devitalizare energetica se poate transforma cu usurinta intr-o depresie in toata regula.
Depresia in adolescenta
Conform studiilor de specialitate din domeniul psihologiei/psihiatriei, se pare ca adolescenta reprezinta perioada cea mai plina de schimbari si fluctuatii din viata unei persoane. Atunci cand vorbim despre nisipuri miscatoare, vorbim despre instabilitate din toate punctele de vedere, dar mai ales emotional. Avand in vedere stresul la care sunt supusi adolescentii prin prisma formarii identitatii psihosexuale, confruntarii propriei sexualitati, castigarii independentei in fata parintilor, responsabilitatii unor prime decizii proprii, metamorfozei corporale, schimbarilor intelectuale si instabilitatii hormonale, este lesne de dedus faptul ca depresia bate la usa.
Depresia la aceasta varsta este mai des intalnita in cazul fetelor deoarece acestea raspund emotional diferit fata de baieti in fata stresului provocat de toate aceste schimbari majore. In timp ce baietii compenseaza prin tot felul de probleme de comportament si abuz de substante, fetele au tendinta de a intra in stari depresive.
Masuri de urgenta
Principala forma de tratament in tulburarile afective este cea psihofarmacologica.
Tratamentul medicamentos nu trebuie temporizat in favoarea diferitelor forme de psihoterapie, tinand seama de riscul suicidar crescut. Insa parerea unanim acceptata de terapeutii din domeniu este ca cea mai eficienta abordare in tulburarile afective este cea mixta: psihofarmacologie-psihoterapie.
O existenta bogata in interese si preocupari nu ne fereste de trairea unor stresuri psihice intense generatoare de stari depresive, dar ne permite sa le depasim fara mari costuri energetice.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei