Depresia de sarbatori
Sarbatorile de iarna reprezinta o oportunitate fericita de a petrece timp de calitate alaturi de oameni dragi si de a ne relaxa dupa un an de munca istovitor. De ce unii dintre noi isi revin foarte greu la ritmul de viata obisnuit? De unde vin tristetea, extenuarea fizica si emotionala si ce facem cu ele?
Aproximativ doua treimi dintre femei se simt deprimate si epuizate imediat dupa Craciun si Revelion. Nu sunt feriti de tristetea de sarbatori nici barbatii, insa ei se confrunta cu acest tip de disfunctie emotionala de doua ori mai rar decat femeile. In general, sunt predispuse la depresiile de sarbatori persoanele care au o abordare perfectionista asupra vietii, indiferent de sex, cei care se ocupa de organizari de evenimente sau petreceri si cei care isi asuma responsabilitatea ca in aceste zile toata lumea sa se simta bine. Drept rezultat, femeile sunt mai predispuse la epuizare emotionala in preajma sarbatorilor, deoarece in sarcina lor cad majoritatea grijilor (cumparaturi, cadouri, pregatiri).
Cauze care pot determina aparitia depresiei de sarbatori:
- Sperantele nerealiste
Avem mari asteptari de la sarbatori. Ne bazam pe Craciun pentru a ne apropia de familie si prieteni, pentru a simti mai multa caldura si liniste sufleteasca. De la sfarsitul noului an asteptam incheierea unei etape si inceputul alteia noi, mult mai satisfacatoare. Multi dintre noi traim cu speranta subconstienta ca, de sarbatori, se va intampla ceva miraculos si ca va avea loc o reinnoire sufleteasca. Acest miracol, evident, nu se intampla, iar dezamagirea este inevitabila.
- „Ruperea legaturii”
Sarbatorile de iarna le petrecem inconjurati de familie, de prieteni, sub focurile de artificii ale noilor experiente. Odata cu terminarea vacantei si reintoarcerea la munca, legatura cu cei dragi se intrerupe brusc, ducand la aparitia unui sentiment dureros de singuratate.
- Singuratatea
Pe o parte dintre noi, sarbatorile ne gasesc singuri, fara o persoana draga alaturi, fara copiii pe care ni-i dorim de foarte mult timp. Toata magia din jurul nostru se stinge, iar sentimentul de neimplinire se acutizeaza, crescand gradul de anxietate si de tristete.
Indiferent de ipoteza pe care o consideram mai aproape de adevar, putem spune ca depresia de sarbatori nu este o depresie propriu-zisa, ci mai mult o tulburare afectiva trecatoare, ale carei efecte sunt foarte mult exagerate. Aceasta stare poate dura de la cateva ore pana la cateva saptamani, dupa ea insa, pe parcursul a cateva luni, apare un dusman mult mai serios – depresia de iarna. Aceasta este o disfunctie afectiva de sezon. Iarna, din cauza zilelor mai scurte si a luminii naturale insuficiente, se reduce nivelul serotoninei din creier, hormonul raspunzator de starea de fericire si de buna dispozitie. Depresia de iarna se caracterizeaza printr-o stare de somnolenta permanenta, cresterea greutatii corporale, oboseala cronica si generalizata, pierderea interesului si, in unele cazuri, chiar idei suicidale. Ani la rand, specialistii au confundat disfunctia afectiva de sezon cu simpla depresie post sarbatori de iarna. In urma cercetarilor din ultimii ani, s-a demonstrat ca acestea sunt doua afectiuni diferite ca intensitate si durata.
Cum poti preveni depresia de sarbatori?
- Seteaza asteptari realiste de la sarbatorile de iarna − viata ta nu se va schimba de la sine, doar pentru ca schimbi calendarul;
- Nu iti asuma toata responsabilitatea pentru organizarea sarbatorilor. Implica si membrii familiei, distribuind responsabilitatile atat familiei, cat si prietenilor;
- Mentine in mod activ legatura cu persoanele din familie sau cu cei apropiati si dupa trecerea sarbatorilor. Initiaza iesiri in oras sau in natura, petreceri comune sau vizite la persoanele dragi;
- Ofera-ti ajutorul persoanelor mai putin norocoase. Distragerea atentiei de la propriile griji si probleme pentru a sprijini si ajuta alte persoane, care au nevoie sporita de atentie, poate reprezenta o forta neobisnuita in fata depresiei si, in general, ne poate face mai fericiti;
- Practica recunostinta – cel mai bun antidot impotriva depresiei. Bucura-te de ceea ce ai, multumeste-le oamenilor dragi din viata ta si noteaza lucrurile pozitive care ti se intampla.
Text: Psiholog Dana Comanescu