Depresia de toamna
Depresia este a patra cea mai raspandita boala pe glob, afectand peste 120 de milioane de oameni la nivel mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 15% din totalul populatiei sufera de depresie la un moment dat pe parcursul vie?ii.
Conform expertilor OMS, depresia este deja “o epidemie silentioasa” ce provoaca in fiecare an aproximativ 800.000 de sinucideri. Aceasta dereglare poate aparea chiar din copilarie, iar studiile sugereaza o crestere a inciden?ei la persoanele mai tinere de 20 de ani.
In explorarea depresiei…
Explorarea si intelegerea acestei stari si punerea unui diagnostic sunt dificile deoarece nu exista o explorare imagistica specifica sau vreo analiza de sange care sa confirme existen?a ei. Diagnosticul se pune pe baza unui interviu clinic cu un medic psihiatru.
Pentru a fi diagnosticata depresia, este important sa existe mai multe simptome pe o perioada de cel putin sase saptamani, precum o dispozi?ie depresiva, lipsa de interes pentru lucrurile din jur, oboseala accentuata si dereglari ale somnului.
Potrivit statisticilor, in aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reactie la un eveniment negativ, insa ulterior depresia poate reveni aparent in mod nejustificat. Specialistii subliniaza rolul important pe care il joaca familia si terapia psihofarmacologica in recuperarea unui pacient diagnosticat cu depresie, insa de foarte multe ori cei din jur nu stiu cum sa reactioneze in fata acestei probleme de sanatate sufleteasca.
Semnele depresiei
Exista mai multe forme de depresie, inlantuite pe grade diferite ale severitatii de manifestare a simptomelor sale. Indicatori ai depresiei sunt acuzele somatice, dureri de cap, de stomac, stari de oboseala si de slabiciune, perturbarea ritmului de somn-veghe, scaderea apetitului alimentar dar si sexual, toate acestea neavand o cauza medicala.
Un depresiv va fi auzit spunand adesea ca viata nu mai are nici un sens pentru el sau pentru ca ea, ca abia asteapta sa moara, nu stie ce sa mai astepte bun de la viata. Mare atentie la astfel de vorbe. Ele pot semnala instalarea unui episod depresiv.
Depresia de toamna
Depresia se poate instala uneori in mod sezonier. Poate aparea toamna sau/si iarna…Adesea isi faca bagajele primavara, aparand ca o complicatie a fenomenului de astenie de primavara. Este important ca depresia sezoniera sa nu fie abordata in mod superficial. Este nevoie de tratament medicamentos. Din pacate cei mai multi indivizi aflati in suferinta nu ajung la medicul psihiatru. Aceasta este o mare greseala. Fara un tratament corespunzator, medicamentos si psihoterapeutic, un episod depresiv sezonier se poate croniciza. In unele cazuri persoana ajunge sa nu mai iasa din casa, izolandu-se de lume. Acum si aici este terenul cel mai propice ca sa apara ideatia suicidara.
Asadar, depresia sezoniera care ne bate cel mai adesea la usa primavara, dar si toamna sau iarna cu o frecventa mai scazuta, nu trebuie tratata superficial. Exista un risc major ca aceasta sa se cronicizeze pe termen lung, ceea ce inseamna mai multi ani consecutivi.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei