Depresia după naştere – semne care să te îngrijoreze
Depresia postnatală reprezintă o afecțiune psihică ce afectează frecvent femeile după naștere, incidența acesteia ajungând până la 25% din lăuze. Ea are diferite grade de gravitate de la manifestări simple de tipul anxietății până la adevărate episoade psihoză. Apariția unui copil în viața mamei produce schimbări radicale atât în viața de familie cât și în viața profesională.
Depresia se declansează în prima lună după naștere, simptomatologia constând în schimbări bruște de dispoziție, cu o creștere a labilității afective, mama fiid foarte preocupată de îngrijirea copilului, uneori exagerând cu preocuparea pentru acesta. Această afecțiune poate căpăta și dimensiuni dramatice, mama putând manifesta idei delirante când devine un potențial pericol pentru copil.
Cauzele depresiei postpartum sunt multiple și probabil un cumul de factori duc la apariția acestei patologii.
- Nașterea dificilă: travaliul lung care epuizează gravida;
- Constelația hormonală: după naștere, concentrațiile anumitor hormoni se modifică brusc ceea ce duce la influențarea anumitor sentimente. Scăderea bruscă a concentrației de progesteron și estrogeni, scăderea cantității hormonilor tiroidieni;
- Lipsa somnului;
- Nașterea unui copil care nu este sănătos;
- Probleme personale;
Simptomatologia este foarte variată de la mamă la mamă.
Simptome ale depresiei postnatale:
- exagerarea grijii pentru copil, speriată frecvent și cu teamă de a nu răni copilul;
- labilitate emoțională: plâns frecvent;
- anxietate;
- insomnie;
- scădere în greutate prin lipsa alimentației
- oboseală și stare de neputință;
- memorie deficitară;
- lipsa concentrării;
- scăderea libidoului;
- lipsa stimei de sine;
- confuzie;
- sentimente de vinovăție;
- izolarea de societate;
- gânduri suicidare.
Măsurile de tratament și prevenție ale depresiei postpartum
Această afecțiune necesită tratament pentru a nu afecta starea de bine și dezvoltarea copilului, pentru a nu afecta viața familiei, și nu în ultimul rând, pentru a îndepărta riscul de suicid al mamei.
Tratamentul poate fi reprezentat de psihoterapie, medicamente antidepresive sau chiar ambele metode. Măsurile de tratament și prevenție ale depresiei postpartum includ terapia cognitiv-comportamentală și consilierea interpersonală. Terapia cognitiv-comportamentală ajută pacienta să aibă control asupra felului în care simte și gândește. Consilierea interpersonală oferă suport emoțional și asistență pentru rezolvarea problemelor și stabilirea de scopuri. Consilierea și terapia suportiva sunt tratamente de primă linie pentru depresia postpartum de la ușoară la severă.
Femeile cu depresie ușoară pot beneficia numai din urma consilierii; cele cu depresie moderată sau severă sunt sfătuite să combine consilierea cu medicația antidepresivă. Medicația antidepresivă înlătura simptomele depresiei postpartum pentru majoritatea femeilor.
Citeste si Recuperarea dupa nastere, pas cu pas
Text: Alexandra Lupu