Depresia generata de infertilitate
In Romania, exista un numar destul de ridicat de cupluri infertile, numarul exact nefiind cunoscut. Statul roman nu ofera ajutor in astfel de cazuri, iar procedurile medicale pentru fertilizarea in vitro sunt de ordinul a cateva mii de euro. Cuplurile afectate de infertilitate sunt nevoite sa suporte integral costurile foarte mari ale procedurilor medicale implicate pentru fertilizarea in vitro, insa aceasta nu este singura problema. Intrucat multe cupluri nu isi permit sa plateasca costurile ridicate ale unor astfel de proceduri, femeile sunt nevoite sa recurga la donatori de sperma anonimi pentru a naste un copil. O buna parte dintre cuplurile infertile duc o povara grea, sunt nefericite si se simt nedreptatite. Procedurile pot dura ani de zile, iar sansele de a avea propriul copil prin inseminare artificiala uneori sunt destul de mici. Chiar si dupa inseminari repetate, rezultatele intarzie sa apara.
Impactul psihologic al infertilitatii se face simtit prin:
– sentimentele de vinovatie atat ale femeii, cat si ale barbatului;
– teama de faptul ca recurgerea la proceduri de fertilizare sau inseminare va fi condamnata de cei din jur sau neinteleasa;
– chinul trecerii in mod repetat prin proceduri si tratament fara rezultate si sperante;
– suportarea costurilor ridicate ale procedurilor si tratamentelor medicale.
Cauze si tratament
Cauzele infertilitatii sunt considerate a fi, in pondere semnificativa, legate de probleme fiziologice ale femeii sau ale barbatului, existand si un procent de aproximativ 10-15% din cazuri in care cauzele nu au putut fi identificate. Asociat tratamentului medical este si tratamentul de impunere a unor rigori fizice si emotionale care isi spun cuvantul prin stres, anxietate sau depresie din cauza acestei experiente suparatoare. Se pare ca barbatii care experimenteaza infertilitatea au tendinta de a se raporta la aceasta problema cu mai putin stres decat femeile, insa daca problema infertilitatii le apartine, nivelurile de stima de sine scazuta, sentimentul de stigmatizare si depresie survenite echivaleaza cu cele ale femeilor.
Persoanele care experimenteaza infertilitatea pot asocia sentimente asemanatoare doliului, pierderea semnificativa perceputa in acest caz fiind capacitatea de a procrea. Reactiile tipice includ socul, durerea, depresia, furia, frustrarea, precum si pierderea respectului de sine, increderea in sine sau accentuarea sentimentului de neputinta in a controla forta destinului. Atat persoana in cauza, cat si relatiile pot suferi. Nu doar relatia primara cu un sot sau partener are de suferit, ci si relatia cu prietenii sau membrii familiei care pot interveni in mod gresit prin opinii si sugestii, sufocarea persoanei cu atentii bine intentionate etc. In aceste cazuri, este recomandata evitarea interactiunilor de acest fel care fac mai mult rau decat bine, iar cuplurile ar trebui sa invete despre asumare, tratament, lupta pentru remediere sau managementul disfunctiilor sexuale, a anxietatii sau rezolvarea conflictelor maritale, care este de preferat sa fie facute cu ajutorul specialistilor.
Tratamentul infertilitatii
Tratamentul infertilitatii cuprinde metode conventionale ce tin de respectarea calendarului, tratament medicamentos pentru provocarea ovulatiei sau prevenirea avorturilor spontane si chiar interventii chirurgicale. Doar foarte putine cazuri apeleaza la procedurile de reproducere asistata avansata, si anume la fertilizare in vitro, ca urmare a costurilor ridicate si rezultatelor incerte. Persoanele supuse tratamentului medicamentos prescris pentru a imbunatati ovulatia sau pentru a creste productia de sperma pot suferi de reactii adverse, precum tulburari ale somnului, modificari ale dispozitiei, anxietate, iritabilitate, aceste reactii fiind identificate in general la femei. Uneori, reactiile la cauzele medicale si cele psihologice se pot confunda, insa pentru stabilirea pasilor urmatori de tratament, identificarea cauzelor este necesara.
Costurile tratamentelor de infertilitate sunt semnificative, iar pacientii care nu au mijloacele necesare de a plati acest tratament pot suferi de sentimente de neajutorare si lipsa de speranta. Un alt factor destul de sensibil si care poate provoca suferinta este decizia de a intrerupe tratamentul pentru a avea copii biologici si admiterea faptului ca, pentru a avea copii, trebuie sa urmeze o adoptie sau de a se impaca cu gandul de a trai fara aceasta implinire.
Suport si asistenta
Unele cupluri pot gasi modalitati de a face fata pe cont propriu unor astfel de provocari ale vietii sau pot cauta sprijin la prieteni, familie, grupuri de suport social, insa unele au nevoie de ajutor suplimentar. Se recomanda consilierea psihologica integrata in sistemul medical specific, in special pentru a creste capacitatea de adaptare si pentru a oferi ajutor in luarea deciziilor (pentru pacientii care se confrunta cu mai multe optiuni in timpul tratamentului), iar pentru pacientii care sufera de tulburari de somn, modificari de dispozitie prelungite sau pentru cei cu probleme de relatie sunt necesare evaluari si interventii clinice si psihoterapeutice deoarece acestea pot fi semne de anxietate sau depresie. Terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta in identificarea si schimbarea modelelor nesanatoase de gandire sau comportament. Tehnicile de relaxare ajuta in managementul si combaterea stresului.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou