Depresia la copil
Depresia este o tulburare a starii sufletesti care se manifesta in special prin tristete excesiva. Vorbim despre o tulburare afectiva majora.
Desi ne este lesne sa credem, ca parinti, faptul ca depresia este o boala a varstei maturitatii, realitatea ne indica situatii in care si copiii pot fi afectati de depresie. Asa cum orice persoana poate avea o zi mai proasta, si in cazul copiilor se poate intampla la fel. Dar atunci cand starea proasta de o zi se transforma intr-o stare proasta pe termen lung, vorbim despre un tablou depresiv.
Este adevarat ca exista in perioada de crestere si dezvoltare a copilului si anumite schimbari de ordin psihologic ce se pot asemana cu simptomele depresiei. Insa acest lucru nu inseamna ca depresia la copii este un fenomen inexistent. Nu exista o varsta anume de la care depresia isi poate face aparitia. Mai mult decat atat, medicii sustin ca au fost diagnosticati cu depresie copii mai mici de 3 ani.
Tabloul simptomatologic al depresiei la copil
In cazul depresiei la copil se pot intalni urmatoarele simptome: tristete excesiva, iritabilitate, agresivitate, insomnie sau stare de somnolenta frecventa, inapetenta, stare de oboseala permanenta, dificultati de concentrare, izolare sociala, lipsa interesului fata de unele activitati care in trecut ii faceau placere, ganduri de suicid, aducerea in discutie a subiectului mortii in mod frevent, dificultati in luarea deciziilor si in gandire, scaderea increderii in forte proprii, dureri de cap inexplicabile.
De asemenea, corelat cu aceste simptome se mai pot intalni: scaderea performantelor scolare si a sociabilitatii dar si pierderea energiei pentru activitatile obisnuite.
Depresia in adolescenta
Studiile de specialitate indica faptul ca adolescenta reprezinta perioada cea mai plina de schimbari si fluctuatii din viata unei persoane. Asadar, in aceasta perioada, instabilitatea emotionala este cea mai crescuta. Si deci, numarul cazurilor de depresie este in plina ascensiune.
Avand in vedere stresul la care sunt supusi adolecentele prin prisma formarii identitatii psihosexuale, confruntarii propriei sexualitati, castigarii independentei in fata parintilor, responsabilitatii unor prime decizii proprii, metamorfozei corporale, schimbarilor intelectuale si instabilitatii hormonale, este lesne de dedus faptul ca depresia bate la usa.
Depresia la aceasta varsta este mai des intalnita in cazul fetelor, deoarece acestea raspund emotional diferit fata de baieti in fata stresului provocat de toate aceste schimbari majore. In timp ce baietii compenseaza prin tot felul de probleme de comportament si abuz de substante, fetele au tendinta de a intra in stari depresive.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei