Depresia si infertilitatea
Despre copii, se spune ca “cine are sa-i traiasca, cine nu, sa nu-si doreasca”. Insa nu trebuie sa subestimam puterea fructului oprit. Intotdeauna ne dorim ce nu putem avea. Si daca aflam ca nu putem avea, ne dorim si mai tare. Cu atat mai mult cand este vorba despre un copil.
Cand suna ceasul biologic, femeile isi doresc copii. Cand intemeiaza o familie, femeiele isi doresc copii. Sau pur si simplu, vor sa devina mame. Insa atunci cand, dupa mai multe incercari esuate, visul de a deveni mama nu se implineste, se impune o vizita la medic.
Diagnosticul de infertilitate in cazul femeilor
Diagnosticul de infertilitate este pus de catre medic dupa 6 luni sau 1 an de incercari nereusite de a concepe. Vestea infertilitatii vine ca un trasnet pentru femeile care isi doresc copii. Mai ales ca nu se stie daca chiar va fi definitiva sau este doar temporara.
In prima faza, femeia refuza sa accepte realitatea, apoi se confrunta cu furia si sentimente de vinovatie. Incearca sa gaseasca explicatii, se revolta “de ce mie?”, “de ce acum?”, “e nedrept”.
Mai mult, poate experimenta invidia pe cei care au copii. In aceasta faza, furia orbeste si impiedica femeia sa vada ca nu-i un capat de drum, ca inca exista variante, chiar si adoptia, in final. Solutiile nu par viabile pentru ca nelinistea si sentimentul de neajutorare inca sunt apasatoare. Apoi se instaleaza depresia, tristetea pe care femeia o resimte la gandul ca ea nu va putea fi mama. Sentimentul pierderii este puternic. Gandul ca nu poate avea copii o face sa-i doreasca si mai tare. Incepe sa creada ca viata nu are sens fara copii, ca menirea femeii este sa fie mama.
Menirea femeii este sa fie mama
Emotiile sunt coplesitoare, femeia nu se simte completa asa, infertila. Apoi, cu timpul, apare acceptarea. Femeia incepe sa se gandeasca la variantele salvatoare, gaseste speranta si se agata cu disperare de ea. Insa dupa toate incercarile repetate si esuate, dupa vizite la medic si dupa luni in care minunea nu s-a produs, este foarte posibil sa reapara depresia.
Pe de alta parte, cercetarile au aratat ca depresia impiedica femeia sa ramana insarcinta. Apoi, cu cat dureaza mai mult sa ramana insarcinata, cu atat creste riscul aparitiei depresiei postpartum, dupa nasterea copilului. Depresia nu dispare intotdeauna daca femeia ramane insarcinata si poate fi prezenta si pe perioada sarcinii si mai ales dupa nastere. De asemenea, se intampla ca, daca nu ramane insarcinata, cu timpul sa accepte situatia si sa gaseasca si alte motive pentru a trai frumos si a merge mai departe. Sau poate alege sa adopte un copil.
Pentru cupluri, infertilitatea este o veste care pune la mare incercare relatia. Depresia unuia dintre parteneri sau a ambilor face atmosfera din casa greu de suportat. Apoi stresul pe care-l presupune fiecare vizita la medic si cheltuielile implicate vor afecta relatia daca nu este solida. Este important de stiut ca o astfel de veste are nevoie de un ragaz pentru a fi digerata. De multe ori, infertilitatea poate fi provocata de cauze psihologice, de aceea, dupa ce au fost eliminate cauzele biologice, inainte de a incepe tratamentele, este bine sa consultati si un psiholog. Psihologul poate fi de mare ajutor si pentru acceptarea infertilitatii, in cazul in care se dovedeste definitiva.
Text: Psiholog Loredana Andrei