Depresia și tulburările de dispoziţie legate de ciclul menstrual
În statisctici pare să treacă facil pe locurile fruntașe, ajungând la același nivel sau depășind azi, datorită pandemiei, bolile cardiovasculare. Aproximativ 15 milioane de persoane suferă de depresie în fiecare an. Majoritatea sunt femei. Din păcate, aproape două treimi nu primesc ajutorul de care au nevoie. Depresia la femei este foarte frecventă. De fapt, femeile sunt de două ori mai predispuse să dezvolte depresie clinică decât bărbații. Este posibil ca până la 1 din 4 femei să aibă un episod de depresie majoră la un moment dat în viață.
Ce este, de fapt, depresia?
Depresia clinică este o tulburare de dispoziție gravă și omniprezentă. Provoacă sentimente de tristețe, lipsă de speranță, neputință și lipsă de valoare. Poate fi ușoară până la moderată, cu simptome de apatie, apetit redus, dificultăți de somn, stimă de sine scăzută și oboseală de grad scăzut. Sau poate fi severă.
Farmaciştii Catena recomandă StresControl de la Naturalis, supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Care sunt simptomele depresiei la femei?
- Stare de tristețe, anxietate sau „senzația de gol” persistentă
- Pierderea interesului sau a plăcerii în anumite activități, inclusiv a sexului
- Neliniște sau plâns excesiv
- Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare, neputință, lipsă de speranță, pesimism
- Somn prea mult sau prea puțin, cu trezirea dimineața devreme
- Apetitul și / sau pierderea în greutate, sau supraalimentarea și creșterea în greutate
- Mai puțină energie, oboseală, senzație de „încetinire”
- Gânduri de moarte sau suicid sau chiar tentative de sinucidere
- Probleme de concentrare, detulburări de memorie sau greutate în luarea deciziilor
- Simptome fizice persistente care nu răspund la tratament, cum ar fi durerile de cap, tulburările digestive sau durerea cronică.
Tulburările de dispoziție legate de menstruație sunt tulburări de dispoziție asociate ciclului menstrual. Menopauza și ciclurile menstruației sunt perioade de fluctuație hormonală intensă care pot provoca o vulnerabilitate crescută la depresie. Depresia perimenopauzală, sindromul premenstrual (PMS) și tulburarea disforică premenstruală (PMDD) sunt tulburări de dispoziție legate de menstruație.
Sindromul premenstrual (PMS) și tulburarea disforică premenstruală (PMDD- premenstrual disforic disorder)
Multe femei au simptome ale sindromului premenstrual (PMS). În unele cazuri, simptomele dispoziției și componentele emoționale ale sindromului premenstrual sunt deranjante. Pentru femeile care trec prin aceste situații, sindromul premenstrual este adesea denumit tulburare disforică premenstruală (PMDD). Tulburarea disforică premenstruală este o formă mai severă de sindrom premenstrual, afectând 5-10% dintre femei în anii lor de reproducere. Spre deosebire de sindromul premenstrual, PMDD se caracterizează prin tulburări de dispoziție premenstruale mai semnificative, care pot avea un impact serios în relații și pot afecta funcționarea acestora. Multe femei cu PMDD experimentează niveluri clinice de depresie sau anxietate în timpul săptămânii sau cu două zile înainte de fiecare ciclu menstrual. Nu este neobișnuit ca simptomele emoționale ale anxietății și iritabilității depresive să interfereze serios cu funcționarea și relațiile normale.
Simptomele frecvente includ: iritabilitate, dispoziție deprimată, anxietate sau schimbări de dispoziție. Simptomele de indispoziție sunt prezente doar pentru o anumită perioadă de timp, în timpul fazei luteale a ciclului menstrual. Simptomele apar cu una până la două săptămâni înainte de menstruație și se rezolvă complet odată cu apariția menstruației. Femeile cu PMDD ar trebui să experimenteze un interval fără simptome între menstruație și ovulație. Se estimează că 40% dintre femeile care solicită tratament pentru PMDD au, de fapt, o exacerbare premenstruală a unei tulburări de dispoziție de bază, mai degrabă decât PMDD. Prin urmare, este important ca femeile să fie evaluate cu atenție pentru prezența unei tulburări de dispoziție care stă la baza dezvoltării unui bun plan de tratament.
Depresia perimenopauzală
Menopauza este definită ca încetarea definitivă a menstruației. Perimenopauza este definită ca perioada de tranziție de la perioadele menstruale normale la lipsa lor. În acest moment, menstruațiile se ușurează treptat și devin mai puțin frecvente. Trecerea la menopauză completă poate dura de la câteva luni la câțiva ani. În timpul tranziției perimenopauzale este posibil să existe o combinație între sindromul premenstrual și simptome menopauzale sau lipsa simptomelor. Unele simptome normale ale perioadei de perimenopauză sunt bufeurile, insomnia, uscăciunea vaginală și problemele de dispoziție. Simptomele depresiei perimenopauzale sunt „incapacitatea de a face față”, iritabilitatea, izolarea socială, plânsul facil, scăderea energiei și neputința de a te bucura de activități și relații normale.
Momentele de fluctuație hormonală intensă pot provoca o vulnerabilitate crescută la depresie. Perimenopauza poate fi o perioadă de vulnerabilitate crescută la apariția depresiei la femeile fără antecedente de depresie. Deoarece simptomele au un debut gradual, femeile nu vor recunoaște simptomele ca fiind parte a unei tulburări reversibile, ci mai degrabă le vor interpreta ca o schimbare permanentă în viața lor.
Tulburarea disforică premenstruală este o formă severă de sindrom premenstrual
Este considerată o afecțiune de sănătate care poate beneficia de un tratament și modificări ale stilului de viață și, uneori, de medicamente. PMDD implică un set de simptome fizice și psihologice care afectează viața de zi cu zi și amenință bunăstarea mentală a individului. Este o afecțiune cronică care necesită tratament atunci când apare.Tratamentele disponibile includ modificări ale stilului de viață și medicamente.
- Simptomele PMDD perturbă funcționarea zilnică normală și necesită tratament medical.
- PMDD este mai puțin frecventă decât PMS, iar simptomele sunt mai severe.
- Simptomele sunt cel mai frecvent experimentate în a două jumătate a ciclului menstrual.
- Simptomele PMDD pot dura până la menopauză.
Simptome tulburarea disforică premenstruală
Stresul sever și tulburările emoționale sunt simptome ale PMDD care pot afecta viața profesională și relațiile. Simptomele sunt de obicei prezente în timpul săptămânii înainte de menstruație și se rezolvă în primele câteva zile de la debutul menstrual. Femeile care suferă de PMDD sunt adesea incapabile să funcționeze la capacitatea lor normală în timp ce simptomele sunt prezente.
Simptomele PMDD, atât frecvente, cât și rare, includ:
- oboseală severă
- modificări ale dispoziției, inclusiv iritabilitate, nervozitate, depresie și anxietate
- plâns și sensibilitate emoțională crescută
- dificultăți de concentrare
- palpitații cardiace
- probleme ale imaginii de sine
- dificultăți de coordonare
- memorie slabă
- balonare abdominală, apetit crescut și tulburări gastrointestinale
- dureri de cap, de spate
- spasme musculare, amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților
- bufeuri
- ameţeală
- leșin
- insomnie
- modificări ale vederii și apariția de lăcrimare oculară
- afecțiuni respiratorii, cum ar fi alergii și infecții
- menstruații dureroase
- scăderea libidoului
- vânătăi ușoare
- sensibilitate sporită
Retenția de lichide poate duce la sensibilitatea sînilor, scăderea eliminării urinei, umflarea mâinilor, picioarelor și gleznelor și creșterea temporară în greutate. De asemenea, pot apărea probleme ale pielii, cum ar fi acneea, inflamatia și agravarea rănilor.
Cauza exactă a acestor tulburări rămâne neclară. Se sugerează că PMDD provine din răspunsul anormal al creierului la fluctuația hormonilor normali a unei femei în timpul ciclului menstrual. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la o deficiență a neurotransmițătorului serotonină. Unele femei au mai multe șanse decât altele să experimenteze PMDD, inclusiv cele care au avut un istoric personal sau familial de depresie postpartum, tulburări de dispoziție sau depresie.
Factorii care cresc șansele de depresie la femei
Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, cresc riscul de depresie la femei factorii de reproducere, genetici sau alți factori biologici; factori interpersonali și anumite caracteristici psihologice și de personalitate. În plus, femeile care jonglează cu jobul și cu creșterea copiilor și femeile care cresc copii fiind părinți singuri suferă mai mult stres care poate declanșa simptome de depresie. Alte lucruri care ar putea crește riscul includ:
- Istoricul familial al tulburărilor de dispoziție
- Istoricul tulburărilor de dispoziție în primii ani de reproducere
- Pierderea unui părinte înainte de vârsta de 10 ani
- Pierderea unui sistem de sprijin social sau amenințarea unei astfel de pierderi
- Stres psihologic și social continuu, cum ar fi pierderea unui loc de muncă, stres relațional, separare sau divorț
- Abuz fizic sau sexual în copilărie
- Utilizarea anumitormedicamente
Femeile pot suferi și de depresie postpartum. Unii oameni suferă de tulburări afective sezoniere. Multe femei care au depresie împreună cu PMS sau PMDD își pot îmbunătăți starea prin exerciții fizice sau mediaţie. Pentru cele cu simptome severe, medicamentele, psihoterapia individuală sau de grup pot ajuta.
Alte modalități de a face față schimbărilor de dispoziție, fricilor și depresiei:
- Mănâncă sănătos și fă mișcare regulat
- Gândește creativ sau găsește-ți un hobby care să îți dea sentimentul că ai realizat ceva important.
- Găseste-ți o tehnică de auto-calmare pe care să o practici regulat cum ar fi yoga, meditația sau respirația lentă și profundă.
- Caută sprijin emoțional din partea prietenilor, a membrilor familiei sau a unui psiholog atunci când este necesar.
- Păstreaza legătura cu familia și comunitatea și cu prietenii.
- Ia medicamente, vitamine și minerale conform recomandărilor medicului
- Cere ajutor și mergi la terapie individuală sau la terapie de cuplu.