Depresie, emotii negative si neimpliniri − obstacole depasite cu tehnicile potrivite
„Trebuie sa ne schimbam gandirea si starea inainte sa se schimbe comportamentul”, este de parere Andrea Filip, Trainer si Coach de ThetaHealing si de diferite cursuri de dezvoltare personala dar si terapeut spiritual.
Cum se produce „detoxifierea” la nivel emotional?
“Toxinele” emotionale sunt toate trairile de vibratie joasa: depresie, anxietate, furie, mandrie, tristete si altele de acest fel. “Detoxifierea” se poate face prin eliminarea lor din corpul nostru fizic si emotional folosind tehnici precum ThetaHealing, Metoda Sedona, Letting go-Renuntarea, EFT si desigur altele.
Cea mai simpla si eficienta pe care am gasit-o si experimentat-o a fost si ramane Letting go-sau renuntarea intr-o traducere aproximativa. Acesta este o posibila solutie si este descrisa in cartea cu acelasi titlu de Dr. David Hawkins. Presupune observarea si observarea dizolvarii emotiilor negative, intr-o maniera in care ele chiar pot fi total eliminate din experienta de viata. Altfel spus, prin aplicarea completa a tehnicii asupra unei emotii, ea poate disparea cu totul. Putem in acest fel sa traim fara durere, tristete, dor sau altele.
Cum realizam ca starea noastra mental-emotionala este zdruncinata?
Bucuria de viata sau absenta ei sunt indicatori buni pentru a vedea daca suntem intr-o stare emotionala sanatoasa. Cand gandurile noastre sunt pozitive si proactive, orientate spre creatie, bucurie si implinire atunci toate ne merg din plin. Cand insa constatam ca intretinem ganduri negative, critice, auto-sabotoare si emotiile noastre devin “asortate”. Pentru a ne schimba gandurile si astfel sa sprijim procesul de creatie a emotiilor pozitive avem doua posibilitati. Una ar fi sa ne creem un viitor inspirant, iar ori de cate ori ne gandim la el vom constata ca ne va da energie si ne duce pe o panta crescatoare a sentimentelor. A doua este sa invatam sa ne schimbam continutul mintii, gandurile din subconstient, folosind de exemplu ThetaHealing.
Cum sa ne controlam emotiile negative?
Primul pas este sa le observam. Apoi sa nu le mai intretinem cu ganduri. Nu exista resentimente justificabile. Oricum incercam noi sa justificam ca e normal sa fim furiosi, tristi, sau infricosati ele sunt doar niste povesti la care le dam realitate. Putem alege oricam sa creem alte povesti despre ceea ce ni se intampla incat sa simtim daca nu iubire, macar impacare sau detasare.
Cum transformam emotiile negative in unele pozitive?
Iertarea, recunostinta, rugaciunea si iubirea au capacitatea de a transforma orice urma de negativitate. Putem sa le alegem pe oricare in functie de context. Nu face sens sa intretinem vibratiile joase pentru ca ele se pot transforma in dependente emotionale, tipare mentale si chiar afectiuni si boli.
Ce trebuie sa modificam in comportamentul nostru pentru a ne putea schimba starea emotionala?
Comportamentul este doar o consecinta a gadurilor si emotiilor. Trebuie sa ne schimbam gandirea si starea inainte sa se schimbe comportamentul. Caruta merge in directia in carea prefera carutasul. Iar in cazul nostru corpul este doar o caruta manata de la “mansarda”. O optiune simpla si creativa este sa ai la indemana o lista cu actiuni care stii ca iti schimba stare. De exemplu: melodia “x”, sa mananc Y, sa citesc din cartea Z, sa vorbesc cu T, sa fac….. Un fel de lista de reamintire a ce functineaza pentru tine ca “schimbator de stare"
Cum traducem starea de neimplinire?
Neimplinirea este doar o copilarie a ego-ului. Ego-ul proiecteaza asteptari iar cand nu i se implinesc se frustreaza. Trebuie sa tinem cont ca toate neimplinirile exista doar pentru ca in trecut am stabilit -tot noi- niste obiective sau intentii care nu s-au implinit. Daca ne-am fi stabilit altceva poare le obtineam.
Exista diferente intre femei si barbati cand vine vorba despre depresii si stari emotionale negative?
Cred ca mecanism de iesire din stari negative ca barbatii prefera sa se detaseze, pe cand femeile aleg iubirea sau iertarea. Iar cand incearca sa le supravietuiasca femeile le interiorizeaza iar barbatii mai frecvent le exteriorizeaza. Acestea pot duce spre jocuri de putere in relatii in care sotia devine victima iar sotul agresorul sau de ce nu, invers.
Dar ca trairi, suntem toti supusi unor valuri continue de emotii iar felul in care facem fata depinde de nivelul de constiinta si de mecanismele preferate ale egoului.
In Romania, vizita la psiholog este inca un tabu. De ce se observa inca o perceptie negativa asupra psihologiei si psihoterapiei chiar si la generatiile tinere?
In Romania inca mult prea multi oameni proiecteaza in afara sursa fericirii sau nefericirii lor. Cineva, de multe ori statul, angajatorul, colegii sau chiar partenerul de viata este invinovatit pentru ca ceva nu merge bine. Pana cand nu isi asuma fiecare ca singurul responsabil pentru fericirea/nefericirea lui este el insusi vom avea in continuare un numar scazut de persoane interesate de auto-cunoastere si dezvoltare, prin medote cum ar fi psihologia sau psihoterapia.
Acestor domenii in inconstientul colectiv romanesc le este asociata si ideea ca “doar nebunii au nevoie de psiholog”, fiind vorbare de un redus grad de informare a populatiei privind efectul benefic, metodologia si aria de aplicabilitate a acestora. Persoanele care insa au depasit stadiul de a cauta vinovati in afara lor si au pornit pe calea asumarii responsabilitatii de cele mai multe ori ajung la apeleze la profesionisti sau sa participe la cursuri prin care sa se cunoasca mai bine si sa isi elimine tarele mentale si emotionale.
Ce sfaturi le oferiti persoanelor care au parte de aceste conflicte interioare?
Ar fi doua idei. Prima sa investeasca in ei insisi, in cursuri, consilieri sau terapeuti care sa ii ajute sa fie mai echilibrati emotional si sa aiba o viziune pozitiva asupra vietii. Iar in al doilea rand, precum dictonul latin “nihil sine deo” sa aloce timp relatiei lor interioare cu Sinele lor superior, Sufletul lor, Dumnezeu sau orice forma considera ei ca exista care este mai presus de micul “eu”- ego-ul. Doar in echilibrul si grija fata de corp, minte si suflet putem gasi implinirea si putem avea o constanta in fericire, optimism si indredere in sine.
Text: Alexandra Lupu