Descopera liderul din tine!
Liderii sunt cei care contribuie intr-un mod semnificativ la bunastarea lumii in care traiesc. Cred ca si tu iti doresti sa iti dezvolti trasaturi care sa te ajute sa devii un lider atat cu tine, cat si cu cei din jur. Leadershipul este acea abilitate care ii face pe posesorii ei sa se bucure de privilegiul de a detine un secret miraculos pe care, nu de putine ori, il impartasesc si cu ceilalti. S-au scris numeroase carti si s-au sustinut multe seminarii si workshopuri care incearca sa ne familiarizeze cu atributele unui bun lider. Dar leadershipul nu presupune sa te pozitionezi in fruntea unei corporatii si sa dirijezi spectacolul de la inaltime, ci sa te conectezi la propria retea sociala de colegi/subalterni pentru a impartasi o viziune si pentru a-i uni in atingerea unui scop comun. Un bun leader are cateva insusiri prin care reuseste sa scoata la iveala tot ce este mai bun din fiecare persoana.
Cum poti deveni un lider bun?
Invata sa gresesti
„Diferenta dintre invingatori si invinsi consta in felul in care percep esecul”, spunea profesorul Rosabeth Moss Kanter de la Harvard. Abilitatea de a face fata pierderii este importanta pentru fiecare dintre noi, insa, pentru lideri, este esentiala. Esecul, pe de o parte, poate fi un profesor grozav si un puternic factor motivator pentru a obtine succesul in viitor si, pe de alta parte, te ajuta sa fii mai atent la asumarea riscurilor in situatii similare. Marii lideri stiu acest lucru si il folosesc din plin.
Urmareste-ti scopul cu intelepciune
Adevaratii lideri urmaresc atingerea scopului cu pasiune si perseverenta si incearca, prin tot ceea ce fac, sa isi depaseasca limitele. Ei au abilitatea de a le insufla si subalternilor/elevilor acelasi entuziasm de a lucra la potentialul lor cel mai inalt.
Fii generos
Exista 3 tipuri de oameni: cei care ofera (ajutorul oferit celorlalti este prioritar pentru ei), cei care primesc (prefera sa primeasca ajutor) si cei care cauta beneficii egale pentru toata lumea. Studiile arata ca liderii care ofera si sunt preocupati de binele celor din jur au cele mai mari sanse de succes. Ei aduc la lumina ce e mai bun din ceilalti si vad potential acolo unde nimeni nu s-ar fi gandit.
Permite-ti pauze de relaxare
Marii lideri au scopuri ambitioase si muncesc din greu pentru a le atinge. Dar mai stiu, de asemenea, ca epuizarea nu ii va duce prea departe si fac din cand in cand pauze de odihna pentru a-si spori creativitatea si claritatea mentala. Este dificil sa fii un bun lider daca ai ajuns la burnout, esti deprivat de somn sau dependent de smartphone.
Asculta „cu adevarat”
Bill Clinton scria in autobiografia sa: „Toata viata am fost interesat de povestile altor oameni. Mi-am dorit sa ii cunosc, sa ii inteleg, sa ii simt”. Liderilor buni le pasa de cei din jurul lor, sunt atenti la nevoile lor, ii privesc in ochi si ii asculta cu compasiune si interes. Tehnologia a contribuit negativ la dezvoltarea acestei abilitati deoarece, nu de putine ori, atunci cand o persoana are nevoie de atentia noastra totala, noi ne verificam emailul sau mesajele pe care le-am primit.
Fii deschis catre noi experiente si moduri de a gandi
Intr-o lume competitiva si intr-o continua schimbare, creativitatea este o calitate importanta pe care orice lider ar trebui sa si-o cultive pentru a avea o minte deschisa si o afacere infloritoare. Deschiderea catre noi experiente este o trasatura de personalitate foarte des intalnita la liderii de exceptie. Ei au o minte flexibila si fluida, apta sa se adapteze la noi provocari si capabila sa gaseasca modalitati de a rezolva o problema din mai multe perspective.
Empatizeaza cu ceilalti
Nu te-ai gandit ca empatia poate fi o trasatura care sa duca la succes. Dar liderii empatici si buni, carora le pasa de oamenii care lucreaza pentru ei, sunt si cei mai eficienti. Ei inspira incredere, sunt atenti si iau in considerare punctele de vedere ale celorlalti, stabilind relatii trainice cu acestia. Sunt constienti de faptul ca nu pot obtine rezultate spectaculoase de unii singuri si combina, in luarea deciziilor, latura emotionala si pe cea rationala.
Text: Psiholog Dana Comanescu