Despre agorafobie: cauze, simptome și remedii
În primul rând, să aflăm ce este agorafobia. Pentru a putea să explicăm corect termenul de agorafobie, cel mai bine este să ne gândim la o situație ipotetică. Să ne imaginăm, de exemplu, că sunteți o persoană care are, din când în când, atacuri de panică sau de anxietate. Nu știti când s-ar putea declanșa, știți doar că de câte ori se întâmplă este extrem de stresant și de intens, fiind o situație din care vă este greu să ieșiţi. Aceste atacuri se agravează și mai mult atunci când aveți în jur foarte mulți oameni, care vă fac să vă simțiti ca și cum v-ați îneca în mijlocul lor.
Este o conjunctură în care vă este greu să respirați sau să vă comportați normal și încercati cu disperare să scăpați din mijlocul mulțimii, însă nu găsiti nicio ieșire. Desigur, am descris o posibilitate extremă, pe care n-ar vrea să o experimenteze nimeni, dar am făcut-o pentru a înțelege mai clar fenomenul. În mare, agorafobia definește teama de spații publice.
Agorafobie – informații generale
Termenul de agorafobie este derivat din combinarea a două cuvinte din limba greacă. „Agora” se traduce prin „piață” iar „phobia” se traduce prin „frică”. Această teamă de spații deschise ajunge să genereze panică persoanei afectate și să aibă un impact negativ asupra vieții sociale a persoanei respective. Vestea bună este aceea că discutăm despre o problemă care poate să fie rezolvată cu tratamentul adecvat și cu ajutorul unui specialist.
Această formă a anxietății se amplifică din cauza senzației de lipsă de protecție sau a fricii că se poate întâmpla oricând ceva rău. Este vorba despre o teamă patologică, care se manifestă obsesiv fără să existe un motiv anume al declanșării ei. Desigur, nu este vorba numai despre traversarea unor spații publice în care se află foarte mulți oameni, ci și despre traversarea podurilor, de exemplu, sau efectiv despre a fi singur/ă afară. În situația în care nu se intervine la timp cu tratamentul adecvat, această tulburare de anxietate poate să se amplifice odată cu trecerea vremii și poate să conducă la atacuri de panică ce se declanșează fără niciun semn de avertizare.
Agorafobie – cauze și factori de risc
Există o multitudine de cauze și factori de risc ce pot duce la apariția agorafobiei. De exemplu, poate să fie vorba despre alte boli care să favorizeze declanșarea simptomelor. Cauza poate să fie de natură biochimică și să implice un dezechilibru la nivelul neurotransmițătorilor, dar pot fi de vină și unele traume de natură psihologică sau unele afecțiuni din sfera psihiatriei.
Agorafobia poate să apară și pe fondul incapacității de orientare în spațiu a unei persoane, în special în zone aglomerate și necunoscute încă de către persoana respectivă. Se poate ca această tulburare să apară și din cauza administrării de medicamente psihoactive sau pe fondul consumului de alcool sau droguri. De asemenea, de vină poate să fie frica de a contracta o boală acolo unde sunt prezente foarte multe persoane.
Agorafobie – semne și simptome
Dacă suferiți de agorafobie cel mai probabil aveți tendința să evitați socializarea de orice fel. De regulă, atunci când intrați într-o încăpere, vă preocupă imediat să faceți cumva să ieșiti de acolo. V-ați confruntat cu atacuri de panică și în trecut și nu vă place cu adevărat să mergeți nicăieri dacă nu sunteți în compania cuiva. Atacurile de panică pe care le aveți în spații publice încep să fie din ce în ce mai dese atunci când aveți probleme din cauza agorafobiei. Este important de înțeles faptul că simptomele provocate de această tulburare pot să difere în funcție de cauza care le determină, precum și de echilibrul psiho-emoțional al persoanei respective.
Există și situații în care panica nu se numără printre simptome, însă poate să apară disconfortul de a fi privit/ă, stare de agitație, amețeală sau transpirație abundentă. Ritmul cardiac poate să devină mai accelerat, poate să apară senzația de sufocare sau de presiune în piept, iar persoana afectată poate să resimtă frisoane sau chiar și dureri. De asemenea, pot să apară și probleme de natură digestivă, precum durerile abdominale, diareea, vărsăturile sau greața.
Remedii pentru agorafobie
Dacă suferiți din cauza agorafobiei, este importat să fiți conștient/ă de implicățiile acestei afecțiuni, în primul rând pentru binele dumneavoastră. Tratamentul disponibil pentru agorafobie este unul eficient și sfatul ar fi să consultați un medic în cazul în care atacurile de panică nu se răresc. Pacienții diagnosticați cu această tulburare pot să folosească medicamente prescrise de medic, și anume inhibitori ai recăpătării serotoninei sau inhibitori selectivi ai recăpătării norepinefrinei și ai serotoninei.
De asemenea, pot fi utile medicamentele anxiolitice și antidepresivele triciclice. În afară de alternativa medicamentoasă, agorafobia poate să fie vindecată prin psihoterapie, terapii cognitiv – comportamentale sau terapii care implică expunerea la o fobie specifică. Nu în ultimul rând, schimbarea stilului de viață poate avea un rol semnificativ în ameliorarea simptomelor agorafobiei.