Despre banii la comun in cuplu
Desi pare iesit din tipare, tot mai multe cupluri opteaza pentru gestionarea separata a finantelor. In acest fel, aceste persoane doresc sa evite neintelegerile si discutiile cu privire la modul in care fiecare vrea sa-si cheltuiasca castigurile. Exista o serie de motive care justifica intr-un fel sau altul aceasta optiune, dintre care enumeram urmatoarele: creditele restante sau alte cheltuieli din casnicii anterioare, ca pensia alimentara. Astfel de cupluri obisnuiesc sa imparta pe jumatate costurile facturilor, ale chiriei sau ale cumparaturilor. Pe de alta parte, exista si cupluri mai traditionaliste pentru care bugetul la comun este o practica obisnuita si impamantenita in sistemul lor de valori. Cel mai probabil, aceste cupluri au avut modele familiale in care parintii gestionau impreuna banii castigati la locul de munca. Fie ca e vorba de luarea deciziilor la comun, fie ca e vorba de un partener care administreaza toti banii in cuplu si ii da celuilalt o „alocatie” lunara, solutia functioneaza doar atunci cand ambii parteneri sunt deschisi la nevoile celuilalt si comunica corect. Astfel de parteneri evita sa faca cheltuieli mari fara sa-l consulte pe celalalt. Ar fi o forma de lipsa de respect pentru acestia. Indiferent de modul in care partenerii doresc sa isi gestioneze banii lunar, este foarte important sa existe comunicare deschisa si onesta cu privire la finante si la nevoile individuale.
Banii, motiv de cearta in cuplu!?
Este o probabilitate. Atunci cand unul dintre parteneri este mai cheltuitor iar celalalt este mai econom, certurile nu vor intarzia sa apara. Diferentele in modul de gestionare a banilor provin din setul de valori insusit de fiecare partener in familia de origine. Astfel ca exista persoane care cred ca este mai important sa te bucuri de viata, de clipa prezenta si de banii de care dispui. Insa, exista si cealalta fata a monedei, adica persoane care valorizeaza mai mult siguranta materiala, gandindu-se la ce ar putea face pe viitor cu banii, decat satisfacerea placerilor imediate. Cuplurile, fie ca sunt cu venituri modice sau cu venituri mari, toate intampina dificultati la impartirea banilor. De aceea, este necesar un set de reguli pentru modul in care sunt alocati banii.
In principiu, ar trebui ca partenerii sa aloce in mod egal o suma de bani pentru cheltuielile casei, pentru creditele bancare plus o suma suplimentara pentru nota la restaurant sau cadourile pentru rude si prieteni. Iar banii ramasi ar trebui sa le revina pentru cheltuielile personale. Cu privire la realizarea economiilor, este important ca impreuna sa stabiliti de comun acord obiectivele acestor economii. In acest fel vor fi evitate discutiile si reprosurile pe seama banilor.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei