Despre cefalee, de la cauze, la tratament și remedii naturiste
Prin „cefalee” se definește orice durere care apare la nivelul capului sau al gâtului. Aceste dureri pot să fie clasificate în mai multe grupe, în funcție de felul în care se manifestă. Astfel, putem avea de-a face cu dureri difuze sau localizate, intermitente sau continue. Durerile ascuțite, pulsante, poartă denumirea de „migrene”; durerile pot să fie provocate și de anumite stări tensionate sau pot fi de tip cluster (ciorchine). Trebuie avut în vedere faptul că cefaleea este o problemă medicală destul de comună, cu care se confruntă cei mai mulți dintre oameni cel puțin de câteva ori de-a lungul vieții.
Oricine poate să fie afectat de dureri de cap, indiferent de sex sau vârstă, pentru că cefaleea este declanșată de multe ori de emoții negative puternice și de stress. Pe de altă parte, în spatele cefaleei pot sta anumite tulburări medicale: depresie, anxietate, hipertensiune arterială, etc. În situația în care durerile de cap devin cronice, așa cum este cazul persoanelor cu migrene, mersul la școală sau la serviciu zi de zi poate să devină o problemă.
Informații importante despre cefalee
Aveți la îndemână mai multe alternative prin care puteți să diminuați durerile de cap sau chiar să le eliminați complet, atât cu ajutorul medicamentelor cât și prin utilizarea unor tehnici care atenuează stresul. Atunci când cefaleea este ignorată și nu este încercată nicio metodă prin care să îi fie scăzută intensitatea, aceasta poate să persiste pentru mai multă vreme și să ajungă să provoace depresie și anxietate persoanei afectate. În afară de stres, de unele afecțiuni sau de anumite emoții, cefalee poate să apară și din cauza faptului că nu va odihniți suficient.
Există posibilitatea ca durerile de cap să anunțe o afecțiune gravă, de aceea este recomandat să mergeți la un consult medical în situația în care acestea nu dispar de la sine sau în urma folosirii unor metode obișnuite de ameliorare. Cefaleea poate să apară dintr-odată sau treptat, pe ambele părți ale capului sau doar pe o parte, în zona frontală, la ceafă sau în jurul ochilor. Din punct de vedere al duratei, durerile de cap se pot prelungi de la câteva minute până la câteva zile.
Tipurile de cefalee și cauzele lor
Sunt cunoscute mai multe tipuri de cefalee, fiecare dintre ele fiind declanșat de anumiți factori și având anumite caracteristici. De asemenea, și simptomele sunt diferite – la fel și metodele de ameliorare a durerii și a disconfortului. Din alt punct de vedere, cefaleea poate să fie clasificată în funcție de locul în care se manifestă. Cel mai adesea este întâlnită cefaleea de tensiune, care poate să afecteze tot capul, dar mai există și dureri sinusale, care care sunt asociate unei zone anume.
Atunci când discutăm despre cefalee primară ne referim la anumite boli individuale, care sunt consecința hiperactivităţii sau a problemelor unor structuri sensibile ale capului – nervi, vase de sânge sau mușchi. Cazurile de cefalee primară pot să fie provocate și de anumite schimbări în activitatea chimică de la nivelul creierului. De asemenea, există și persoane la care durerile de cap apar din cauza unei predispoziții genetice.
În situația în care avem de-a face cu cefalee secundară, înseamnă că este provocată de o altă cauză, care afectează nervii sensibili la durere aflați la nivelul capului. Cefaleea secundară poate să fie consecința mai multor factori. De exemplu, poate să fie vorba despre o simplă mahmureală, dar poate să fie vorba și despre cheaguri de sânge sau o tumoare pe creier. De asemenea, cefalee secundară poate să apară și din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, din cauza deshidratării, a unui atac de panică sau a unui accident vascular cerebral.
Cefalee – soluții de tratament
Tratamentul pentru persoanele care suferă de cefalee va fi ales în urma investigațiilor pe care le recomandă medicul și va fi stabilit în funcție de starea generală de sănătate a acestora, de vârstă fiecăreia și de gradul de severitate cu care se manifestă durerea. Pentru a ameliora durerile de cap puteți să folosiți și medicamente care se achiziționează fără prescripție medicală, așa cum sunt analgezicele. Sunt de ajutor și antiinflamatoarele nesteroidiene sau aspirina, iar în situația durerilor sinusale se recomandă antibiotice și decongestive nazale.
Cefalee – remedii naturiste
Există și remedii naturiste pentru cefalee, care pot să amelioreze durerile și chiar să le prevină. Se recomandă să consumați apă în mod regulat, să aplicați comprese cu gheață sau apă fierbinte pe frunte, să beți apă cu lămâie sau ceaiuri calmante. De asemenea, puteți folosi mentă, ghimbir, ceai negru sau verde. S-a dovedit că și uleiul de eucalipt este util în calmarea durerilor, însă în unele situații poate aveți nevoie doar să va odihniți puțin. Pe de altă parte, există și cefalee care poate fi tratată cu ajutorul acupuncturii, al meditației sau al hipnozei. Pentru a vă asigura că rezultatul este cel așteptat, este indicat să cereți părerea unui specialist înainte de a alege oricare dintre aceste metode.