Despre tragedia lui „Asta este…”
Noi, românii, avem o vorbă intrată în reflex pe care o rostim fără să-i analizăm și înțelegem pe deplin semnificațiile: „Asta este…” sau, mai popular, „Aia e…”. De fiecare dată când o spunem, de fapt, în noi se naște o resemnare, o resemnare dureroasă de cele mai multe ori, de aceea este important să fim conștienți de valoarea pe care o dăm cuvintelor, pentru că, da, noi suntem cei care le atribuim valoarea.
„Asta este…”, între abandon și provocare
Resemnarea are mai multe valențe și poate fi, deopotrivă, piedică și necesitate, deopotrivă benefică și negativă evoluției noastre. Dacă spunem „Asta este…” și abandonăm o cauză, o situație care ne este nefavorabilă, practic am pierdut o luptă fără ca măcar să participăm la război, dar dacă spunem „Asta este…” și continuăm să luptăm pentru cauza noastră, dar pe alte căi, atunci resemnarea poate fi un stimul, poate fi transformată într-o nouă provocare.
Când resemnarea devine o piedică…
Sunt situații când resemnarea poate deveni o piedică în atingerea unui scop. Astfel, dăm dovadă că suntem prea slabi, prea fricoși sau prea nemotivați, practic ne complacem într-o situație. De exemplu, dacă spui „Asta este… sunt grasă” și nu faci nimic pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică, atunci resemnarea devine o piedică în calea ta. De asemenea, dacă spui „Asta este… sunt agresivă”, nici nu vei face nimic să-ți schimbi caracterul și lista poate continua. „Asta este… nu pot avansa în funcția asta” – este un alt model tragic de resemnare. De ce nu poți obține funcția? Nu cumva nu ai muncit suficient și ar trebui să începi să o faci? Nu cumva nu ai obținut acele atestate, diplome la timpul lor și acum te resemnezi că este prea târziu? Nu cumva ai tăcut atunci când trebuia să vorbești? Nu lăsa o nemulțumire sau neîmplinire să te blocheze, nu-l lăsa pe „Asta este…” să-ți fie călăuză în viață! Nu renunța niciodată să lupți pentru idealurile, aspirațiile și visele tale!
Acceptarea nu înseamnă resemnare
Deși pot părea sinonime la o primă vedere, acceptarea nu este echivalentă cu resemnarea. Faptul că te resemnezi într-o situație, nu înseamnă nici pe departe că o ți-o asumi, ci din contră, demonstrează că nu o accepți cu adevărat, dar te supui ei, obligată fiind de diferite împrejurări, aspect care naște frustrări și nemulțumiri, dezamăgiri profunde. A accepta ceva înseamnă a integra acel ceva în viața ta și a te folosi de resursele sale, multe sau puține, pentru a evolua, pentru a-ți îmbunătăți situația. De exemplu, dacă te accepți cu defectele fizice pe care le ai (mai ales când nu le poți schimba), înseamnă ce le-ai integrat în viața ta și nu reprezintă o frustrare pentru tine.
Când resemnarea devine motivație
Resemnarea poate deveni motivațională și cel mai bun exemplu este atunci când ești părăsită de partener. Dacă te resemnezi prin suferință riști să-ți pierzi stima de sine, să te autoînvinovățești și chiar să cazi în depresie, însă dacă te resemnezi prin reconfigurarea opticii, implicit a viitorului, motivându-te să-ți acorzi timp mai mult, să înveți ceva nou, să te dezvolți într-o anumită direcție, să-ți dezvolți o pasiune, atunci resemnarea este motivațională.
Când resemnarea devine o necesitate
Sunt, din păcate, și situații când resemnarea devine o necesitate. De exemplu, atunci când pierzi o ființă dragă este obligatoriu pentru sănătatea psihică și emoțională ca resemnarea să devină o necesitate. Moartea este ireversibilă și trebuie privită ca atare. Un alt exemplu este atunci când nu poți interveni asupra unei situații pentru că nu ține de tine sau când știi că repercusiunile unei opțiuni pot fi foarte grave, că obținerea unui lucru poate avea și consecințe nefaste, ei bine, și în aceste cazuri resemnarea poate deveni o necesitate.
Ca o concluzie, când spui „Asta este…” asigură-te de conotația din spatele afirmației tale, asigură-te de valoarea pe care i-o dai și nu o transforma într-un călău.
Farmaciştii Catena recomandă produsul Multivitamine şi Minerale de la Naturalis, recomandat pentru reducerea oboselii şi a extenuării, îmbunătăţirea tonusului psihic, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, reglarea activităţii hormonale, funcţionarea normală a inimii. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.