Dezvirginarea si pierderea inocentei
Atunci cand o fata isi pierde virginitatea, exista acea temere care, in termeni populari, este numita teama fructului interzis. Starea psihica poate fi diferita de la persoana la persoana si cuprinde dezgustul, regretul sau, dimpotriva, satisfactia sexuala.
Aspecte psihologice ale dezvirginarii si debutului vietii sexuale
Dezgustul apare la tinerele fete care experimenteaza relatiile sexuale fara a dezvolta mai intai relatia afectiva, iar intreruperea brusca a relatiei ce poate surveni in urma unui contact sexual poate produce suferinta interioara. Se poate intampla ca, dupa un esec de acest fel, tinerele fete sa se orienteze catre o relatie cu o persoana de sex feminin, deoarece explicatia pe care si-o dau intr-un astfel de caz o asociaza faptului ca au fost inselate. Adevarul este insa altul si este, in general, explicat prin faptul ca procesul de dezvirginare are loc in graba, partenerul nu urmareste sa protejeze emotional persoana cu care intretine un raport sexual, ci urmareste doar satisfactia lui personala, iar persoana de sex feminin implicata este imatura din punct de vedere afectiv-emotional si/sau mental sau nu poseda o educatie in plan sexual din diverse motive – familia nu considera necesar acest lucru sau nu constientizeaza rolul important al unei educatii de acest gen; scoala nu a oferit suport educational in acest sens; unele familii au principii conservatoare in ceea ce priveste educatia, iar partea sexuala o percep ca fiind legata doar de actul casatoriei etc.
Cum este experimentata pierderea inocentei?
Pierderea inocentei este experimentata diferit de tinerele fete. Exista valori de viata, credinte, concepte si interese diferite. Conceptul de libertate sexuala este des intalnit la generatiile de azi, iar tinerele fete care considera sexul un mijloc de divertisment ajung a dispretui virginitatea si doresc sa scape de ea cat mai repede cu putinta. Ele dau o interpretare gresita faptului ca e la moda ceva si considera de moda veche sa fii fecioara dupa o anumita varsta. De obicei, aceste fete decid sa aiba primul contact sexual in adolescenta sau imediat dupa aceasta perioada si nu stau prea mult pe ganduri pentru a alege cu cine il au. Actul sexual este pur carnal, iar durerea asociata dezvirginarii capata nuante de satisfactie sexuala tocmai prin rolul mentalului ce elaboreaza aceste semnificatii. Nimfomania sau prostitutia se pot dezvolta pe un astfel de fundal psihologic, care permite si prioritizeaza semnificatiile materiale in locul celor spirituale. Problema psihologica asociata unei dezvirginari dureroase dispare astfel in detrimentul facilitatilor materiale sau carnale. In mod normal, relationarea barbat-femeie are la baza principii morale si afective, credintele de baza atunci cand se doreste o relatie de durata si sanatoasa sunt determinate de iubirea dintre parteneri, de frica ce deriva de aici de a nu-l pierde pe celalalt, astfel incat castitatea devine un reper esential – odata ce a fost sacrificata pentru un barbat, pe fondul principiilor ce au la baza sentimentele de iubire, se doreste a ramane mijlocul prin care se exprima loialitatea in continuare, astfel se prefera ca partener de viata cel cu care s-a experimentat primul contact sexual.
Relatiile sexuale care nu prind contur pe fondul unor principii de moralitate si nu implica latura afectiva pot avea ca rezultat in timp frustrarile si sentimentele de vinovatie.
Printr-o lunga suferinta trec si femeile ce isi pierd virginitatea datorita faptului ca au fost victimele unui viol sau abuz sexual. Deoarece un viol se produce in mod total contrar vointei femeii, va lasa urmari profund negative in plan psihologic. Femeia in cauza isi va ineca durerea in sentimente de ura, iar pentru faptul ca sansele de razbunare sunt minime, pot degenera in frustrari, sentimente de neputinta, depresii. Unele femei abuzate ajung la comportamente deviante din punct de vedere sexual, ce au la baza credinta ca daca nu s-a reusit razbunarea, atunci te poti folosi de alte persoane fara a implica vreun principiu de moralitate. Pe fondul acestei raceli afective se ajunge astfel la tradari, inselari sau folosiri ale relatiei sexuale in scopul obtinerii doar a unor foloase materiale sau al urmaririi unor interese particulare, cum ar fi santajul.
Ce se recomanda tinerelor fete aflate in etapa de varsta ce implica dezvirginarea si pierderea inocentei?
Pentru ca multe fete, la debutul vietii sexuale, pot trece prin experiente neplacute, iar unele dintre ele pot dezvolta complexe si inhibitii ce isi vor pune amprenta in mod negativ asupra dezvoltarii personalitatii, se recomanda ca primul contact sexual sa aiba loc cu un partener stabil. Se recomanda, de asemenea, ca decizia in ceea ce priveste debutul vietii sexuale si dezvirginarea sa fie una personala si sa fie marcata de credinta ca „am ales sa fac asta, pentru ca ma simt pregatita sa o fac”. Este de dorit ca partenerii sa se cunoasca destul de bine inainte de a lua decizia si sa contientizeze rolul comunicarii in pastrarea si dezvoltarea unei relatii armonioase. Este stiut faptul ca lipsa comunicarii propriilor nevoi, dorinte, asteptari, conduce la situatii neplacute iar intr-o relatie pe acest fond pot aparea sentimentele de neincredere si/sau de insatisfactie cat si incapacitatea de a cladi o relatie armonioasa.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala