Diareea, constipatia si scaunul la copii. Cand ar trebui sa ne ingrijoreze?
Diareea reprezinta cresterea frecventei scaunelor de peste doua ori fata de normal si scaderea consistentei acestora. In raport cu criteriul timp, poate fi clasificata in diaree acuta (durata mai mica de 2-3 saptamani) si diaree cronica (peste 2-3 saptamani de evolutie).
Aspectul scaunelor (semiconsistente, apoase), precum si prezenta elementelor patologice (mucozitati, striuri sanguinolente, puroi) pot orienta diagnostic etiologia.
Printre cauzele care duc la aparitia acestei boli, enumeram:
– cauze infectioase (stafilococ, streptococ, enterococ)
– cauze virale si bacteriene
– cauze neuropsihice
– cauze medicamentoase
– tulburari de absorbtie
Tratamentul diareei la copii
Durerea in cazul diareei este localizata periombilical si se poate insoti de greata si varsaturi.
Ca si tratament avem: repaus la pat, aplicatii calde pe abdomen si regim alimentar: hidric in prima zi (ceai de menta neindulcit, zeama de orez, supa de legume strecurata), a doua zi se adauga branza de vaci, in ziua a treia carne fiarta, iar dupa aparitia unui scaun normal se revine la un regim alimentar normal.
Reechilibrarea hidroelectrolitica se va face intravenos. Repausul digestiv va fi de 24 de ore, in cazurile cu diaree usoara sau moderata, starea de nutritie se va face cu saruri de reechilibrare orala per os.
Simptomatologia bolii diareice
Legat de etiologia bolii diareice acute, aceasta este o consecinta a igienei precare, a apei contaminate, precum si a unui control sanitar inadecvat. Se accepta ca manifestarile comune tuturor tulburarilor functionale gastrointestinale sunt reprezentate de prezenta urmatoarelor semne si simptome: dureri abdominale, greturi, varsaturi, distensie abdominala, diaree, constipatie, tulburari de tranzit sau de fecatie. Toate acestea sunt semnale de alarma pentru parinti si prezentarea la medicul de familie este urgenta.
Opus diareei, ca si afectiune, avem constipatia. Aceasta reprezinta evacuarea cu greutate, intarziata a unui scaun de consistenta crescuta. Sunt foarte multe cauze care duc la aparitia constipatiei, insa acestea pot fi inlaturate cu o dieta bogata in fibre. Printre agentii care determina o boala intestinala des intalnita este intalnit un protozoar flagelat numit giardia. Starea de purtator asimptomatic poate dura luni.
Calea de transmitere este calea fecal-orala. Copiii care merg la scoli si gradinite au frecventa cea mai mare in dezvoltarea acestei boli, prin ingestia oualor embrionate prin unghii murdare, nespalarea pe maini dupa folosirea toaletei, lenjerii individuale. Etiologia bolii diareice acute are insa unele aspecte neelucidate. Se noteaza variatii sezoniere, cu cresterea prevalentei etiologiei bacteriene in sezoanele calde si umede. Pe masura imbunatatirii conditiilor sanitare, etiologia bacteriana scade ca importanta, iar variatiile sezoniere se diminueaza si ele. Boala diareica acuta este unul dintre domeniile pediatriei in care se face abuz de antibiotice, de cele mai multe ori, administrarea acestora fiind nejustificata.
Text: Dr. Anca Tapurica, medic pediatru