Dictionar de parti intime
Cunoaste-ti corpul! Iata un mic dictionar al partilor tale intime!
Tractul genital inferior feminin este format din vulva si vagin.
Tractul genital superior feminin cuprinde cervixul (colul uterin), corpul uterin, trompele uterine si ovarele.
Vulva include: labiile mari, labiile mici, clitorisul, vestibulul vulvar, meatul uretral extern si orificiul vaginal.
Labiile mici sunt doua pliuri mucoase ce se bifurca anterior pentru a forma falduri lateral si medial, faldurile laterale se unesc ventral deasupra clitorisului pentru a forma preputul clitoridian. Labiile mici fuzioneaza posterior in vestibul si formeza frenul labiilor mici.
Labiile mari sunt doua pliuri cutanate situate lateral de labiile mici ce se unesc anterior formand mons pubis (Muntele lui Venus). Muntele lui Venus este o perna de grasime deasupra simfizei pubiene.
Vestibulul vulvar este zona triunghiulara alaturata labiilor mici unde se deschid uretra si vaginul. In vestibul se deschid si ductele glandelor parauretrale (glandele Skene) de fiecare parte a marginilor laterale ale uretrei. Ductele glandelor Bartholin (glande vestibulare mai mari) se deschid in 1/3 posterioara, pe marginile laterale ale vaginului pozitionate la orele 5 si 8. Blocajul acestor glande duc la aparitia unor formatiuni chistice sau abcese.
Himenul este o membrana in forma de inel care inconjoara orificiul vaginal si in mod normal are una sau mai multe perforatii centrale. Dupa ruptura himenului, in urma contactului sexual sau traumatismelor, ramane o membrana franjurata in jurul introitului vaginal. Anomalii congenitale ale himenului cum ar fi imperforatia himenala necesita corectie chirurgicala.
Vaginul este o cavitate fibromusculara extensibila, acoperita cu falduri de mucoasa ce se extinde de la vestibul la colul uterin cu o lungime cuprinsa intre 8 si 12 centimetri si o largime de aproximativ 2,5 centimetri. Forma longitudinala a vaginului seamana cu un trapez, partea ingusta la introitul vaginal devenind progresiv mai lata pe masura ce se apropie de apex si cervix.
Uretra – uretra feminina uneste vezica urinara de vulva. Are o lungime de aproximativ 2-3 cm si circa 6mm diametru. Meatul urinar (orificiul urinar) – deschiderea uretrei este pozitionata la o distanta de 1 – 2 centimetri de clitoris.
Clitoris – corp erectil de form? cilindric?, care corespunde glandului penisului de la b?rbat, este invelit de preputul clitoridian. Este situat la comisura superioar? a labiilor mici. Clitosirul este bogat in inervatii si vase sanguine. Excitarea lui inainte si in timpul actului sexual declanseaza orgasmul femeii.
Uterul – include corpul uterin si colul uterin. La femeile de varsta reproductiva corpul uterin este mai mare decat colul uterin, in timp ce prebubertal si postmenopauzal dimensiunile acestora sunt asemanatoare. Totusi dimensiunile uterului variaza considerabil in functie de nivelul hormonilor, nasteri si prezenta patologiilor uterine (fibroame uterine, adenomioza).
Corpul uterin are forma de para rasturnata . Zona superioara se numeste fundul uterin, iar portiunea inferioara se numeste istm si se continua cu cervixul. Nu exista demarcari anatomice intre aceste zone. Mucoasa care captuseste interiorul uterului se numeste endometru. Miometrul este stratul cel mai gros al uterului, fiind format din fibre musculare netede.
Cervixul (colul uterin) este o structura cilindrica care are rol de conduct intre cavitatea endometriala si vagin. Portiunea superioara este continua cu uterul. Portiunea inferioara reliefeaza in vagin.
Ovarele – sunt 2 glande de forma ovoidala cu o lungime de aproximativ 4 cm si o latime de 2,5 cm, fixate la un capat de uter si la celalalt de pavilionul trompei uterine. In ovare sunt depozitate ovulele (400.000 de foliculii la nastere din care ajung la maturitate 400-450 de foliculi). In fiecare luna alternativ, este eliminat cate un ovul (ovocit). La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.
Trompele uterine – 2 conducte musculo-membranoase cu o lungime de 10 – 12 centimetri si au forma de trompeta. Trompele se termina in partea in care sunt legate de ovar printr-un pavilion cu franjuri (fimbrii). In trompe are loc fecundarea (intalnirea dintre ovul si spermatozoizi), rolul acestora fiind de a asigura supravietuirea si trecerea ovulului si spermatozoizilor spre locul de fecundare si trecerea ovocitului fecundat in uter, unde va fi implantat in endometru.
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie