Dictionar de sarcina pentru viitoarele mamici
Amniocenteza – reprezinta o analiza recomandata in cazul unui rezultat de dublu test (Bitest) ce indica un risc crescut de anomalii cromozomiale. Din punct de vedere tehnic, amniocenteza presupune recoltarea unei cantitati mici de lichid amniotic ce va fi analizat de un genetician. Nefiind o manevra lipsita complet de complicatii, este efectuata doar in cazul suspiciunii anomaliilor cromozomiale.
Anomalii de tub neural − definesc defectele de tub neural (structura primordiala din care se va dezvolta intregul sistem nervos al embrionului – creier si maduva spinarii).
Anestezia epidurala (sau peridurala) − anestezie efectuata la nivelul coloanei lombare cu rol de a ameliora / aboli perceptia contractiilor uterine dureroase, cu pastrarea functiei motorii. Poate fi folosita si in cazul operatiei cezariene, singura sau combinata cu rahianestezia.
Angorjare mamara (denumita popular „furia laptelui”) − poate aparea in primele zile post-partum, manifestandu-se prin intarirea si marirea sanilor care devin durerosi si calzi. Apare ca urmare a instalarii secretiei lactate si a unei goliri insuficiente / incorecte a sanului. Tratamentul initial consta in aplicarea de comprese cu apa calda, urmat de masajul sanului sau mulgerea sanului sub dus cald.
Bitest (Dublu Test) – face parte din screeningul prenatal de depistare a anomaliilor cromozomiale, impreuna cu ecografia de trimestrul I.
Contractii Braxton-Hicks – reprezinta contractii nedureroase caracteristice in special ultimului trimestru, cand uterul se pregateste de momentul nasterii.
Cariotip – reprezinta un examen genetic specific destinat obtinerii unei „harti cromozomiale” a fiecarui individ.
Cerclaj − procedura chirurgicala necesara in cazul diagnosticarii incompetentei cervico-istmice. Rolul manevrei este de a crea un col continent pana la momentul nasterii si consta in trecerea unui fir de cerclaj la nivelul colului uterin.
Dopul gelatinos – secretie gelatinoasa incolora ce se exteriorizeaza premergator travaliului (uneori, si cu 1-2 saptamani inainte) sau in momentul travaliului. Nu are valoare predictiva pentru momentul declansarii travaliului si uneori poate fi insotita de secretie roze / maronie.
Eclampsia – complicatie de temut a hipertensiunii induse de sarcina, manifestata prin aparitia de convulsii generalizate.
Epiziotomie − sectionarea perineului in momentul expulziei cu rol de a preveni rupturile perineale si vaginale extinse. Nu este o procedura de rutina, fiind recomandata doar in cazul perineelor rigide si inalte.
Fluxul Doppler – reprezinta o tehnica imagistica ecografica de masurare a vitezei fluxurilor sangvine la nivelul vaselor sangvine fetale, fiind necesara pentru a depista anumite patologii fetale.
Linea negra – hiperpigmentare tegumentara temporara sub forma unei linii mediane ce uneste ombilicul de zona pubiana.
Placenta praevia – reprezinta o anomalie de insertie placentara si consta in acoperirea totala sau partiala a orificiului cervical intern.
Preeclampsie – complicatie frecventa a hipertensiunii induse de sarcina caracterizata prin cresterea valorilor tensionale si modificarea markerilor biochimici.
Meconiu – primul scaun al bebelusului, de culoare negru-verde.
Suferinta fetala − termenul folosit in situatiile in care fatul nu primeste suficient oxigen, ducand la modificari de ritm cardiac.
Scor Apgar – „nota” primita de catre bebelus la momentul nasterii care reflecta starea imediata de sanatate. Scorul Apgar nu este insa un indicator al starii de sanatate ulterioare.
Varsta gestationala − varsta sarcinii, masurata din prima zi a ultimului ciclu menstrual.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie