Dieta echilibrata pentru o gravida
O alimentatie echilibrata cantitativ si calitativ este un factor indispensabil in mentinerea starii de sanatate a viitoarei mame, cat si in asigurarea cresterii si dezvoltarii normale a fatului.
Studiile arata ca o alimentatie deficitara in timpul sarcinii poate determina:
- Nastere prematura;
- Greutate mica la nastere fata de varsta gestationala;
- Copii cu leziuni cerebrale si, in viitor, cu o inteligenta redusa;
- Copii cu o reactivitate scazuta, predispusi la infectii.
Hraneste-te sanatos in timpul sarcinii!
- Fructele si legumele – in ceea ce priveste fructele si legumele, in sarcina se recomanda consumul zilnic a cate 7 portii combinate ( 3 portii de fructe si 4 portii de legume). Capsunele, pepenii, portocalele, rosiile, varza sunt surse de vitamina C, iar legumele verzi aduc in organism fier si folati. Legumele cu frunze, fasolea uscata, nucile sunt surse alimentare de calciu.
- Cerealele – la gravide se recomanda consumul de cel putin 9 portii de cereale in fiecare zi. O portie de cereale inseamna o felie de paine, jumatate de ceasca de cereale fierte, orez sau paste fainoase.
- Produse lactate – laptele, iaurtul, branza sunt importante pentru organism deoarece contin proteine, calciu, vitaminele A, B si D. Calciul si vitamina D sunt necesare in dezvoltarea scheletului copilului, iar vitamina A – in dezvoltarea ochiului.
- Carne si oua – proteinele contribuie la formarea tuturor tesuturilor, a enzimelor si hormonilor. Carnea si ouale sunt surse de proteine, principii nutritive indispensabile unei evolutii normale a sarcinii.
- Fierul – este necesar in dezvoltarea oaselor si a dintilor. Un deficit alimentar de fier favorizeaza aparitia anemiei. Pentru prevenirea anemiei, se recomanda administrarea de fier fiecarei femei gravide, incepand cu al doilea trimestru de sarcina.
- Acidul folic – asigurarea necesarului de acid folic in sarcina previne aparitia unor malformatii la nou-nascuti, precum defectele de sistem nervos sau afectiuni cardiace congenitale.
- Apa – Consumul adecvat de apa previne constipatia si infectiile urinare. Cafeaua, ceaiul, bauturile racoritoare care contin cofeina au efecte negative si pentru ca produc diureza, contribuind la reducerea cantitatii de lichid in organism si chiar la deshidratare.
Ce trebuie evitat in timpul sarcinii:
- Consumul de alcool – studiile arata ca un consum de alcool in sarcina in cantitate crescuta determina retard al cresterii si dezvoltarii fatului, leziuni ale creierului si anomalii faciale. Copiii nascuti de o mama care a consumat alcool pot avea tulburari de memorie si atentie, dificultati de invatare, deficiente de comunicare, defecte vizuale si auditive.
- Drogurile si sarcina – se recomanda evitarea alcoolului, fumatului si a consumului de droguri. Drogurile ilegale sunt nocive pentru femeile gravide, ele interferand cu sanatatea copilului, cu cea a mamei precum si cu capacitatea femeii de a-si exercita rolul social de mama. Consumul de droguri in primele zece saptamani de sarcina distruge embrionul sau il afecteaza. Consumul de droguri dupa 10 saptamani duce la tulburari de dezvoltare a sistemului nervos, avort, nastere prematura si retard al cresterii intrauterine a fatului.
- Narcotice si analgezice – la 6-8 zile de la nastere, nou-nascutul provenit din mama consumatoare de narcotice prezinta un sindrom de abstinenta.
- – un consum ridicat de cofeina determina sarcina prematura, avorturi spontane si nasterea unor copii cu greutate mica. Consumul de cafea in cantitate redusa (o ceasca) nu afecteaza sarcina si sanatatea nou-nascutului.
Este necesar ca fiecare mama sa fie consiliata sau sa se informeze, astfel incat sa urmeaza o dieta corecta in timpul sarcinii. Gravidelor cu tulburari digestive (greturi, varsaturi, balonare) li se recomanda mese frecvente si reduse cantitativ, consumul de lichide intre mese, si nu in timpul acestora, evitarea consumului de alimente grase sau foarte condimentate, evitarea mirosurilor neplacute.
Citeste si Plante recomandate in perioada sarcinii
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Text: Alexandra Lupu