Dieta în depresie și anxietate – ce alimente să consumi pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit
Depresia și anxietatea sunt afecțiunile secolului XXI, cu care majoritatea oamenilor se confruntă cel puțin o dată în viață. Ambele trebuie tratate cu maximă seriozitate și cu toate resursele disponibile, pentru a depăși în mod eficient aceste tulburări psihice. Potrivit terapeuților nutritioniști și psihoterapeuţilor există și trebuie acordată o atenție mai mare legăturii dintre alimentație și sănătate mentală. Plecând de la premisa că, stomacul este cel de-al doilea creier și că, aproximativ 90% din receptorii de serotonină (”hormonul fericirii”) se produc în tractul gastro-intestinal, specialiștii recomandă să avem mai mare grijă la alimentație, care poate juca un rol important în reglarea stării emoționale.
Alimente care ajută la ameliorarea simptomelor depresiei și anxietății
Alimente bogate în vitamina B – Legumele, nucile, fructele, legume cu frunze verzi, fructe de mare, năut, spanac, broccoli, muștar verde, ouă și produse lactate, semințe, peștele și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi reprezintă o sursă excelentă de vitamina B și acid folic. Există studii care demonstrează că depresia apare pe fondul lipsei vitaminelor din grupa B.
Alimente bogate în Vitamina D – pește gras (somon, macrou, hamsii, sardine, hering), ou – în special gălbenușurile, lapte vegetal, carne de porc, carne de vită, ulei de ficat de cod, tofu, portocale, margarină, ficat.
Acizi grași Omega-3: pește gras (hamsie, macrou, somon, sardine, ton); nuci; legume verzi, semințe de în, semințe de chia, semințe de cânepă, ulei de peşte, stridii, ouă pasate, spanac, avocado și varză de Bruxelles.
Alimentele fermentate și probioticele: Un intestin nestresat creează multă serotonină, iar probioticele – bacteriile vii bune sunt responsabile cu sănătatea stomacului. Alimente fermentate :chefir, kombucha, varză, murături, miso, tempeh, natto, kimchi, lapte de capră, iaurt grecesc, legume murate, anghinare, usturoi.
Flavonoidele – au puternice proprietăți antioxidante, iar antioxidanții pot lupta contra acțiunii radicalilor liberi.: ciocolată neagră (75% cacao sau mai mult), fructe de pădure, fasole (fasole neagră sau pestriță), vin roșu, ceai negru, verde, migdalele, bananele, grepfrutul, lămâi, ceapă, pepenele roșu.
Potasiu și fier- nivelurile scăzute de postasiu și fier dezechilibrează nivelurile serotoninei. Potasiu: fasole, verde cu frunze închise, cartofi dulci, caise, iaurt, somon, avocado, nuci, banane , morcovi. Fier: spanacul, lintea, broccoli, cartoful copt, semințe de susan, orez brun, fulgi de ovăz, pâine integrală de grâu, fistic, sfeclă.
Alimente care pot afecta starea emoțională
Studiile arată că eliminarea dulciurilor, a alimentelor rafinate și prăjite, a cărnii prelucrată și a băuturilor care conțin zahăr pot influența pozitiv starea de spirit.
Alimentele de evitat sunt: cartofii prăjiţi, carnea prăjită, cârnații, produse pre-coapte, prăjiturile mâncărurile instante, produsele de patiserie, pâinea albă, zahărul.
Hidratarea are un rol însemnat asupra dispoziției și asupra nivelului de energie, așa că, bea suficientă apă.
Se spune că „ești ceea ce mănânci” așa că, asigură-te că duci un stil de viață sănătos, protejează-ţi sănătatea mentală și trăiește în armonie!