Dieta și fertilitatea feminină: alimente care pot îmbunătăți șansele de concepție
Folosirea alimentelor drept “tratament” pentru diverse afecțiuni nu este un concept nou. Cu toate acestea, alimentația este una dintre problemele cu care multe persoane se confruntă în continuare, în ciuda numeroaselor informații disponibile public.
De asemenea, în ultimii ani, efectele pandemiei au fost resimțite de către numeroase cupluri care au început să se confrunte cu probleme de fertilitate din cauza stresului și a alimentației necontrolate. Fie că ne gândim la probleme de fertilitate la femei sau bărbați, alegerile în privința dietei au o influență importantă în apariția acestei probleme.
Deși alimentele din dietă nu pot avea efecte miraculoase în orice caz de infertilitate, schimbările de alimentație pot contribui la creșterea gradului de fertilitate la femei. Astfel, în cazurile în care nu există alte probleme majore, medicii recomandă introducerea anumitor alimente pentru fertilitate, înainte de prescrierea oricărui alt medicament.
În acest articol, vei descoperi care sunt factorii ce pot influența nivelul de fertilitate la femei și care este rolul alimentației în creșterea fertilității. De asemenea, vei afla mai multe detalii despre câteva alimente pentru fertilitate care te pot ajuta să îți îndeplinești visul de a deveni părinte cât mai curând.
Informații despre fertilitatea la femei
În cazul femeilor, fertilitatea acestora se definește ca fiind capacitatea acestora de a concepe un copil în mod biologic. Conceperea unui bebeluș apare ca urmare a unirii a două celule, spermatozoidul (ce provine de la bărbat) și ovulul (ce provine de la femeie).
În fiecare lună, orice femeie fertilă trece printr-un proces de ovulație, în urma căruia un ovul este eliberat din ovar și poate fi fecundat cu spermatozoidul. În cazul în care acest proces are succes, ovocitul fertilizat se divide și se transformă în embrion. La câteva zile după această etapă, embrionul se va implanta în uter și va începe să se dezvolte pe parcursul a nouă luni de sarcină.
Problemele de infertilitate apar atunci când procesul descris mai sus nu se finalizează cu succes, iar sarcina nu apare. Cauzele care stau la baza scăderii fertilității la femei sunt diverse, existând diverși factori care o pot influența.
Factori ce pot influența fertilitatea la femei
Fertilitatea la femei este influențată de diverși factori care pot încetini mecanismul hormonal de reproducere. Cei mai comuni factori identificați ca având o contribuție majoră la scăderea fertilității feminine sunt următorii:
- Vârsta – nivelul de fertilitate la femei este invers proporțional cu vârsta acesteia.
- Fumatul – poate avea un impact negativ în fiecare etapă din procesul de reproducere, de la maturarea ovocitelor până la transportul embrionului.
- Bolile cu transmitere sexuală – cele mai importante pentru analiza fertilității sunt gonoreea și chlamydia, întrucât pot duce la apariția bolii inflamatorii pelvine
- Greutatea anormală – în cazul unei greutăți mărite, nivelul de estrogen este și el crescut și poate genera cicluri menstruale neregulate. Pe de altă parte, o greutate sub parametrii normali poate genera lipsa ovulației. În ambele cazuri, problemele de greutate afectează nivelul de fertilitate la femei.
Cauzele scăderii fertilității la femei
Există diferite cauze ce pot determina scăderea fertilității la femei. Atunci când acestea sunt netratate la timp sau, chiar mai rău, ignorate complet, problemele se pot agrava și determina probleme de fertilitate ce pot fi tratate cu greu sau chiar deloc. Printre cele mai comune cauze care pot determina un nivel redus de fertilitate la femei se numără:
- Endometrioza
- Anomalii la nivelul colului uterin sau uterului
- Dereglări sau tulburări de ovulație
- Trompe uterine blocate sau deteriorate
- Aderențe pelvine
- Probleme de sănătate care pot contribui la lipsa menstruației precum diabetul necontrolat, boli autoimune (de exemplu: lupus) sau boala celiacă
- Insuficiența ovariană prematură sau menopauza precoce
Alimentația și rolul ei în creșterea fertilității la femei
Dieta pe care o urmează ambii parteneri poate influența atât calitatea spermatozoizilor, dar și a ovulului. În plus, în perioada de implantare a ovulului fertilizat în uter, dieta și stilul de viață al femeii poate influența considerabil succesul acestui proces și evoluția pozitivă a embrionului.
O femeie care urmează o dietă dezechilibrată, fără vitamine și alte elemente esențiale pentru dezvoltarea corectă a fătului, combinată cu consum de alcool sau fumat, poate naște un bebeluș sănătos. Cu toate acestea, acesta poate avea anumite predispoziții și poate dezvolta diverse afecțiuni pe parcursul vieții. Dintre cele mai comune sunt astmul, hipertensiunea arterială sau diabetul.
De-a lungul timpului au fost efectuate diferite studii care conectează obiceiurile alimentare de fertilitatea la femei. Astfel, unele dintre acestea au arătat că lipsa vitaminei C din dietă poate determina reducerea funcției ovariene și scăderea nivelului de progesteron. De asemenea, complexul de vitamine B ajută la păstrarea sarcinii, în timp ce vitamina E reduce riscul de anovulație.
Așadar, introducerea în dietă a alimentelor care mențin un nivel ridicat de nutrienți și vitamine este importantă pentru fertilitatea la femei. Alegerea mixului de alimente pentru fertilitate este personală, dar înțelegerea modului în care fiecare influențează starea de sănătate ajută la crearea combinației adecvate.
Alimente pentru fertilitate și beneficiile lor
Introducerea a cât mai multor alimente pentru fertilitate din categoria celor sănătoase și reducerea la minimum a celor nocive pot contribui la creșterea fertilității femeii. În general, o dietă bogată în fructe și legume, alături de proteine de bună calitate și cu cât mai puține grăsimi, are un impact pozitiv asupra creșterii gradului de fertilitate la femei. De asemenea, eliminarea sau reducerea la minimum a băuturilor carbogazoase și a mâncărurilor procesate va avea un impact pozitiv în îmbunătățirea fertilității.
Dintre alimentele care îmbunătățesc fertilitatea la femei, se numără produsele lactate și laptele cu puține grăsimi. De asemenea, proteina necesară se poate obține din carne slabă, legume, semințe, nuci sau pește. O sursă de fier se găsește în carnea roșie, iar aportul de Omega 3 poate fi obținut din uleiul de pește. Acestea sunt doar câteva exemple de alimente care pot fi introduse în alimentația femeii, dar și a cuplului.
Lactate cu conținut integral de grăsimi
Spre deosebire de cele fără grăsime, lactatele cu conținut integral de grăsimi sunt o sursă excelentă de vitamine. De exemplu, acestea conțin vitamine precum K, K2, A, E sau D. Toate acestea sunt importante pentru susținerea bunei funcționări a procesului de ovulație, și implicit a nivelului de fertilitate la femei.
Sparanghel
Sparanghelul este un aliment pentru fertilitate foarte des recomandat datorită conținutul ridicat de vitamina K și acid folic. De asemenea, acesta conține și alte vitamine precum A, B sau C. Nutrienții conținuți de sparanghel au o calitate optimă atâta timp cât acesta este gătit la abur sau pe grătar. Nivelul maxim de vitamine este conținut de sparanghelul proaspăt sau congelat.
Linte și fasole
Atât lintea, cât și fasolea, fac parte din grupa acelor alimente pentru fertilitate bogate în acid folic și fibre. Ambele sunt importante pentru stabilirea echilibrului hormonal la femei și completează cu succes o dietă sănătoasă. În plus, acestea contribuie la reglarea procesului de ovulație, datorită proteinei de foarte bună calitate pe care o conțin.
În concluzie, consumul de alimente pentru fertilitate reprezintă o decizie personală, dar care poate avea efecte pozitive pe termen lung asupra creșterii fertilității femeii. Consumul mai ridicat de lactate, introducerea proteinei vegetale în dietă sau a grăsimilor naturale reprezintă alegeri de succes pentru acest scop. Alimentația pentru fertilitate la femei nu ar trebui să reprezintă o etapă, ci mai degrabă un stil de viață ce poate fi urmat cu succes și după concepția și nașterea bebelușului.