Diferenta dintre atractie si dragoste
„Pasiunea este presentimentul iubirii si al infinitului ei, dupa care aspira orice suflet sensibil; este o speranta ce poate fi inselata”, spunea Balzac.
Despre dragoste, aceasta mare minune a lumii, s-a scris mult de-a lungul timpului si fiecare dintre noi si-a gasit cel putin o poveste de iubire care l-a fermecat. Sau poate chiar tu ai trait o mare dragoste si, la finalul ei, te-ai intrebat: a fost iubire adevarata sau doar o scurta nebunie?! Nu este o intrebare simpla, deoarece dragostea si atractia se confunda foarte usor.
Anatomia atractiei si a dragostei
Specialistii ne spun ca, atunci cand iubim sau cand suntem atrasi de o persoana, in creierul nostru au loc o serie de reactii chimice. Coincidenta face ca aceeasi regiune din creier sa fie activata si intr-o situatie, si in cealalta, si anume corpus striatum, asociat cu placerea si recompensa. Insa activitatea cerebrala a fost inregistrata in zone diferite ale acestei regiuni. Atractia sexuala se formeaza in zona din striatum stimulata de lucruri care ne produc placere, cum ar fi sexul si mancarea, in timp ce dragostea se formeaza in zona care atribuie o valoare acestor lucruri. In ambele cazuri, in creierul nostru se elibereaza hormoni ai fericirii − endorfine si dopamina, care iti taie pofta de mancare si iti dau senzatia de plutire.
Nu intamplator se spune ca dragostea este ca un drog, acesti hormoni fiind implicati si in alte dependente. Dar, asa cum spunea Helen Fischer, coordonatoarea experimentului, „este o dependenta minunata atunci cand lucrurile merg bine si o dependenta oribila atunci cand lucrurile merg prost”. Acest efect poate dura aproximativ un an. Natura a facut lucrurile in asa fel incat un barbat si o femeie sa aiba nevoie unul de celalalt cam tot atat timp cat este necesar pentru conceperea, gestatia si nasterea unui copil. Dupa aceea, atractia incepe treptat sa slabeasca, iar partenerii nu-si mai vad iubitii sau iubitele la modul ideal, ca inainte. In acest moment, ar fi minunat sa intervina hormonul iubirii –oxitocina, care genereaza sentimente de liniste si pace, pe care le ai in prezenta partenerului atunci cand te mangaie sau te tine in brate.
Atractia este magie, iar dragostea este magie + intelegere
Atractia este condusa de emotii, iar dragostea de sentimente. Dragostea nu are doar o componenta motivationala, ci si una cognitiva. Ea presupune nevoia de intimitate, de impartasire a tuturor experientelor placute sau neplacute, dar si angajament, decizia asumata de a fi impreuna cu celalalt si la bine, si in momente de criza. Inseamna ca, pe langa atractie, care nu trebuie sa fie neaparat resimtita ca o lovitura de fulger, la acel om ai gasit calitati, asemanari si principii similare. Identifici toate aceste lucruri si decizi mai mult sau mai putin constient ca el este alesul inimii tale. Incepi sa te raportezi de pe pozitia „noi” si nu „eu”, ca in cazul in care esti doar atras de cineva. Amantul pasional sau o persoana care este doar atrasa fizic de altcineva se aude doar pe sine, fiind de multe ori complet surd si orb fata de celalalt. Pasiunea cere, solicita, acapareaza, distruge, in timp ce dragostea implica devotament si compasiune.
Cum deosebesti atractia de dragoste?
Incearca sa faci o cartografiere a tuturor emotiilor si sentimentelor pe care le traiesti alaturi de o anumita persoana. Observa daca simti uneori dezgust, rusine sau vina. Daca le-ai identificat, este posibil sa te afli intr-o relatie nepotrivita in care atractia puternica sa acopere semnalele ce iti prevestesc un final nefericit. Dragostea presupune admiratie si respect. Atunci cand e doar atractie si pasiune, partenerii se consuma, se falimenteaza, sunt obligati sa isi cheltuiasca toate fortele si energiile. Atunci cand iubesc cu adevarat, ei se transforma, devin pozitivi, frumosi si fericiti.
Text: Psiholog Dana Comanescu