Diferenta ideala de varsta intre frati
Nu exista tanara familie care sa nu auda imediat dupa nasterea primului copil, cea mai enervanta si totusi frecventa intrebare: „Pe cand si urmatorul?”. O mama care abia se acomondeaza cu noul omulet numai la alta sarcina si nastere ii sta gandul. In plus, cheltuielile uriase, schimbarea radicala din viata de cuplu, schimbarea prioritatilor, toate astea plus un cocktail hormonal fac aproape inaccesibila ideea unui nou bebelus. Dar, totusi, intrebarea tot e acolo.
Care e diferenta ideala de varsta intre frati? Raspunsul e diferit pentru fiecare familie. Unii considera ca pot face fata cu brio unei provocari duble la mai putin de un an de la aparitia primului copil, altii au nevoie de mai mult timp.
Specialistii au concluzionat ca diferenta ideala de varsta intre frati ar fi de cel putin 4 ani, din mai multe considerente:
- copilul cel mare devine din ce in ce mai independent, fapt ce ii permite mamei sa se ocupe de cel mic fara grija ca fratele s-ar putea ranii;
- fratele e suficient de matur emotional incat sa inteleaga ca cel mic nu reprezinta o amenintare asupra dragostei parintilor fata de el;
- este suficient de mare incat sa mearga la gradinita si astfel mama se poate ocupa o buna parte din zi doar de bebelus;
- diferenta de varsta nu este totusi atat de mare incat sa nu mai aiba nimic in comun mai tarziu in dezvoltarea lor.
Aceasta diferenta stabilita de specialist nu garanteaza ca nu vor exista episoade de gelozie, invidie fata de atentia oferita pentru micutul membru de familie, dar acestia considera ca vor fi mai usor de gestionat decat la o varsta mai mica, iar fratele cel mare are mecanisme dezvoltate astfel incat sa inteleaga schimbarile din viata de familie.
Un alt punct de vedere interesant urmareste dezvoltarea mamei si pregatirea ei fizica si emotionala pentru venirea pe lume a unui alt copilas. Dupa cum bine stim, sarcina si alaptarea solicita extrem de mult corpul mamei, oricat de multe suplimente ar lua aceasta, corpul este suprasolicitat si are nevoie de o perioada astfel incat sa se recupereze in totalitate. Desi medicii au diferite puncte de vedere privind timpul in care corpul femeii se intrameaza, putem spune cu siguranta ca 4 ani sunt mai mult decat suficienti pentru recuperarea fizica.
Din punct de vedere psihic si emotional, un copil de 4 ani este destul de mare incat sa doarma noptile, sa nu mai fie predispus imbolnavirilor frecvente, asa incat mama sa fie mai linistita in privinta copilului mare. Trebuie, de asemenea, precizat ca fiecare familie este un micro univers unic. Numai membrii acelui univers pot spune daca sunt gata sa primeasca un nou membru sau nu, asa ca nu lasati gura lumii sa puna presiune in luarea unei decizii atat de personale. Nu e obligatoriu sa ai mai multi copii daca nu rezonezi cu aceasta idee, asa cum nu e obligatoriu sa ai copii. Indiferent de recomandarile specialistilor, deciziile luate asumat nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare sau stres.
Citeste si Al doilea copil in familie – stii la ce sa te astepti?
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic