Diferente care distrug relatii
Orice relatie de dragoste incepe cu chimie, dar continua cu alchimie. Momentul in care iti pui intrebarea daca esti sau nu indragostit este un semnal de alarma din partea inconstientului ca undeva exista o incompatibilitate. Barbatul si femeia sunt oricum prin natura lor diferiti. Alte deosebiri majore nu vor face decat sa le transforme traiul linistit intr-o lupta continua.
Ce diferente stau in calea fericirii noastre?
Iata un subiect care ii preocupa de o buna perioada de timp pe cercetatorii din psihologia cuplului. Ei au ajuns la concluzia ca exista cateva aspecte care distrug iremediabil fericirea conjugala:
-
Contrariile se atrag, dar se si resping!
Credinta populara conform careia extremele se atrag poate conduce la erori evidente in alegerea partenerului de cuplu, devenind chiar periculoasa. Relatiile intre persoane care se afla la antipod sunt inalt disfunctionale, partenerii de cuplu nereusind sa se sustina reciproc emotional, cognitiv si comportamental. De exemplu, persoanele dependente sunt atrase de dominatori, care nu vor face decat sa le incurajeze dependenta si neputinta. Relatia victima-agresor imbraca mai multe forme, de la manipularea subtila, la abuzul emotional sau chiar fizic. Legatura „karmica” dintre cei doi le va accentua fiecaruia dizarmoniile personalitatii, in loc sa le atenueze, iar cu timpul le va fi din ce in ce mai greu sa rupa patternul disfunctional. Evident ca nu toate extremele se resping. Un om tacut si retras se va simti foarte bine in prezenta unuia vorbaret si plin de viata, cu conditia ca limitele fiecaruia sa fie respectate si sa impartaseasca interese comune.
-
Lipsa valorilor comune
Valorile ne ghideaza viata in general si pe cea de cuplu in special. Ele sunt diferite de la individ la individ si deriva din educatia primita, din mediul cultural si social in care am trait si din structura personalitatii. Loialitatea este o valoare pentru tine? Dar pentru partenerul tau? Ce este mai important pentru el, cooperarea sau competitia? Cum va raportati fiecare dintre voi la bani? Familia este o valoare fundamentala pentru amandoi? Incompatibilitatea valorilor devine problematica in timp, mai ales dupa aparitia copiilor. Stilul de educatie diferit zdruncina serios atmosfera din familie, ducand la certuri care ii vor afecta in special pe cei mici. Religia ca valoare joaca si ea un rol important in viata de cuplu. Persoanele puternic religioase au principii stricte in legatura cu multe aspecte ale vietii de zi cu zi (stilul vestimentar, respectarea posturilor etc). Un ateu este putin probabil sa se inteleaga bine cu o persoana religioasa.
Cuplurile compatibile nu au nevoie sa imparta toate interesele, dar cel putin cateva semnificative. Cuplurile care nu au interese comune au putine sanse de longevitate. Astfel, partenerii cu o pasiune comuna pentru muzica, care gasesc un numitor comun asupra genului, se pot implica in activitati legate de muzica menite sa ii apropie (ex. mersul la concerte).
-
Nepotrivire intelectuala
Doi parteneri de cuplu nu trebuie sa aiba neaparat acelasi IQ, dar este necesara o capacitate asemanatoare de intelegere a problemelor si a ideilor. Nivelul intelectual asemanator este important pentru ca fluxul de idei sa curga in ambele sensuri si sa existe un potential de evolutie al partenerilor. In sens contrar, slabiciunea unuia dintre ei va fi exploatata in beneficiul celuilalt. Este cazul barbatilor cu statut inalt care isi aleg neveste „trofeu”.
Text: Dana Comanescu, psiholog