Diferentele care ne tin impreuna
Pentru a gasi pe cineva potrivit de cele mai multe ori trecem printr-o suita de incercari si erori. Atunci cand intalnim pe cineva si dorim mai mult de la acea relatie tindem sa ne concentram asupra nuantelor – cum ne prezentam, ce spunem, cum spunem – lucruri pe care le putem controla constient. Realitatea indragostirii a aratat ca exista si lucruri dincolo de controlul nostru si care depasesc decizii sau judecati. Este vorba de atractie sau de chimie, acel lucru care determina doi oameni sa fie unul cu celalalt, acel lucru care amplifica pasiunea si care ne face sclavul emotiilor noastre, de cele mai multe ori si incapabili sa explicam de ce. Este acel lucru care ne poate face sa parem slabi si vulnerabili. Este acel lucru pe care-l acceptam ca atare chiar daca ne face sa parem asa. In general ne dorim putere, dar in aceasta situatie acceptam sa fim slabi – in favoarea unei senzatii de placere care ne inalta, ne face sa ne simtim speciali, ne inunda mintea si corpul avand parca efectul unui drog puternic. Vorbele nu mai sunt suficiente. Sunt continuturi goale, seci. Tanjim dupa mai mult. Tanjim dupa atingere, sarut si mangaieri. Este atractia – careia nu-i pasa de asemanari sau puncte comune, de compatibilitate sau de existenta unui potential care ne uneste, credinte similare, stil de viata sau valori comune.
Compatibilitatea si chimia implica aspecte diferite. Poti fi compatibil cu cineva (potrivire in idei, in actiuni, valori si principii comune etc.) insa daca nu exista nicio licarire emotionala (sa tresari, sa fi surprins de emotie, sa ai dorinte de intimitate etc.) relatia are toate sansele sa devina plictisitoare, iar mai devreme sau mai tarziu sa intre in declin. Paleta emotionala a cuplului imbraca diverse culori si intensitati, insa fara rationalitate, ea poate conduce cuplul tot in declin. Dupa ce tristetea te coboara, dupa ce te-ai simtit ranit, frustrat, tradat, sau ai trait emotii negative intense, e necesar sa deschidem si poarta rationalului si a folosi functiile acestuia de intelegere, comparatie, asociere etc. pentru a procesa spectrul informatiilor provenite din emotional. Ridicarea in starea de fericire, implinire, impacare, revendica implicarea rationalitatii. Fara aceasta, caderile vor urma un traseu vicios, ele intorcandu-se in viata partenerilor implicati cu aceeasi intensitate nefavorabila sau chiar mai mare si pot afecta partenerii care se vor simti permanent in capcana emotiilor negative. De aceea folosirea potentialului cognitiv in procesarea informatiilor ce survin din trairi emotionale (deoarece emotiile contin informatii, ele ne furnizeaza date despre noi, ne arata pragurile sensibilitatii noastre, situatiile la care reactionam, situatiile la care reactionam si care sunt importante pentru bunastarea noastra) ne ajuta sa decriptam mesaje importante pentru a reusi sa ne armonizam cu ceea ce dorim sa fim de fapt, cu ceea ce dorim sa traim… Asadar, sa identificam care sunt emotiile noastre si ce mesaje au pentru noi, sa identificam ganduri sau patternuri cognitive care declanseaza, sustin sau amplifica o stare emotionala negativa, ne ajuta in a gasi traseul de echilibrare necesar pentru a lasa loc bucuriei, intereselor comune, respectului, sau a tot ceea ce conteaza pentru implinirea sufletului in relatie.
Nicio situatie nu se aseamana cu alta. Oamenii sunt diferiti, gradul de implicare este diferit, dorintele sunt diferite, impresiile sunt diferite, actiunile sunt diferite, problemele sunt diferite. Nicio relatie nu poate pretinde asemanari cu experientele anterioare. Fiecare relatie are elementele ei de unicitate, iar daca nu o privim sau nu o intelegem asa pot aparea conflictele emotionale. Toate conflictele rasar din amintiri, constiente sau inconstiente. (dr. Thomas Verny, John Kelly – The Secret Life of the Unborn Child).
Cum stim daca am intalnit partenerul potrivit? Exista vreo modalitate de a spune daca este un partener potrivit pe termen lung sau daca este un partener dificil? – e un lucru complicat sa incadram aceasta potrivire – pe care cei mai multi dintre noi o doresc si o proiecteaza. Similitudinile sau diferentele ne atrag? Complicat sa raspundem.
Opiniile populare mizeaza pe faptul ca diferentele atrag. Tipurile diferite se magnetizeaza parca impreuna, insa exista si probabilitatea destul de crescuta ca aceste diferente sa nu conduca la durabilitatea relatiei. O casnicie poate functiona cand partenerii sunt diferiti, insa probabil este dificila. Alte pareri sau alte motive pentru indragostire reliefeaza atractivitatea fizica, simtul umorului, banii, hobby-urile comune, insa cuplurile cu experienta de viata sunt cele care spun ca exista multe moduri in care partenerii pot fi asemanatori sau diferiti insa ceea ce este absolut necesar pentru durabilitatea relatiei este similitudinea in valorile fundamentale. Dincolo de experientele de viata diferite, dincolo de aspectele particulare ale culturii si obiceiurile diferite, dincolo de aspectele financiare particulare, de istoricul evenimentelor din trecut al fiecaruia, de obiceiurile sau activitatile zilnice, dincolo de alte diferente obiective – valorile si credintele dau perspectivele vietii si promoveaza calitatea si stabilitatea unei casnicii. Ca atare, dincolo de toate diferentele ce pot exista intre parteneri, similitudinea valorilor fundamentale asupra vietii este liantul pentru intarirea si durabilitatea relatiei.
Surse: www.medicaldaily.com/do-opposites-attract-or-does-attract-relationships-understanding-science-love-276918