Diferentele dintre copiii nascuti pe cale naturala si copiii nascuti prin cezariana
Venirea pe lume a nou-nascutului pe cale naturala presupune o evolutie normala a fatului pe perioada sarcinii, dar si o evolutie normala a travaliului fara complicatii si fara situatii ce pot periclita viata viitoarei mame sau viata viitorului nou-nascut. Evident pot fi si situatii exceptionale care presupun o nastere pe cale normala a nou-nascutului chiar daca exista anumite riscuri care fie sunt ignorate de gravida sau fie nu pot fi solutionate prin nastere prin operatie cezariana din cauze ce tin de logistica managementului cazului medical al unei astfel de situatii (evident aceste situatii sunt din ce in ce mai rare intrucat sistemul de urgenta din Romania permite la ora actuala accesul gravidelor, preluarea si gestionarea unor astfel de situatii cu exceptia situatiilor de forta majora: cod rosu de vreme precum viscolul, furtuna etc.). In astfel de cazuri evident copilul nou-nascut rareori primeste 10 puncte la scorul Apgar, iar in situatiile majore Glasgow Coma Scor, deseori poate fi sub 9. Daca nou-nascutul si gravida nu beneficiaza de ajutor medical specializat, in astfel de cazuri se poate ajunge chiar si la decesul pacientei sau la decesul nou-nascutului.
Copil nascut pe cale naturala versus copil nascut prin cezariana
Daca pe perioada sarcinii in timpul examinarilor ecografice trimestriale sau in timpul efectuarii analizelor de specialitate sunt depistate anomalii de dezvoltare sau de pozitionare a fatului in uter, cat si posibile patologii asociate investigatiilor medicale, pentru prevenirea eventualelor complicatii, cat si pentru a se evita punerea in pericol a vietii mamei sau a nou- nascutului, se recomanda efectuarea interventiei chirurgicale prin cezariana. Asadar un copil nascut pe cale naturala presupune a fi normal din punct de vedere clinic, cat si ca va avea o evolutie ulterioara normala confirmata prin scorul Apgar si Glasgow Coma Score, pe cand un copil nascut prin abord chirurgical intrauterin, presupune in fapt o urgenta medicala importanta ce are rolul esential de a evita o posibila desfasurare anormala a travaliului sau o orice alta complicate cu risc vital pentru gravida/viitoarea mama sau pentru nou- nascut.
Deseori secundar actului chirurgical ce are drept scop aducerea pe lume a fatului prin cezariana, nou-nascutul este slab dezvoltat cu o greutate la nastere sub media de 2000 grame si deseori necesita suport de ventilatie mecanica intrucat functiile vitale nu sunt stabile fapt ce presupune acordarea asistentei medicale de urgenta si a terapiei intensiva specifica nou-nascutului ce prezinta o astfel de situatie medicala.
Alimentatia nou-nascutului
De asemenea, copiii nascuti prin cezariana rareori au la dispozitie lapte matern in primele zile de nastere fapt ce presupune efectuarea pe sectia de neonatologie a unei alimentatii artificiale in primele zile de la nastere (pana proaspata mamica are secretie lactata), comparativ cu copiii nascuti la termen pe cale naturala la care laptele matern este disponibil inca de la primele ore de la nastere.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie