Diferentele intre fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala
Tehnologiile de reproducere asistata descriu tehnici clinice si de laborator ce au drept scop obtinerea unei sarcini atunci cand vorbim de cupluri infertile la care corectarea afectiunilor cauzatoare nu este fezabila. Trebuie sa stim ca in aproape 30% din cazuri infertilitatea este de cauza necunoscuta, iar tratamentul nu poate fi instituit pentru ca nu avem o cauza.
Ce intelegem prin inseminare artificiala?
Inseminarea sau insamantarea artificiala este o tehnica folosita curent in centrele de tratament ce se ocupa cu planing-ul familial si managementul medical al sterilitatii. In functie de provenienta produsului biologic utilizat pentru procreare exista doua tipuri de insamantare artificiala: insamantare cu produs biologic utilizat pentru procreare autolog si insamantare cu produs biologic utilizat pentru procreare de la un donator. In tehnica de insamantare artificiala se utilizeaza un cateter subtire, flexibil pentru a plasa o mostra de produs biologic utilizat pentru procreare in cavitatea uterina ulterior dupa ce spermatozoizii normali, mobili, sanatosi sunt separati de cei morti, de leucocite si de plasma seminala, acest lucru se poate realiza fie in laborator prin tehnici de centrifugare-lavaj sau prin filtrare pe gradient de Percoll. Majoritatea inseminarilor de la sot se fac intrauterin, fiind usor de efectuat, putin costisitoare si de aceea se pot repeta usor, ceea ce constituie un mare avantaj.
Inseminarea intrauterina poate fi realizata fie impreuna, fie separat de superovulatie, reprezentand varianta ideala in cazul existentei factorilor cervicali daca exista factori masculini de infertilitate cu afectare minora sau cand vorbim despre infertilitate neexplicata. In cazul in care avem o infertilitate de cauza cervicala, inseminarea artificiala trebuie sincronizata cu varful LH masurat din urina reprezentand o metoda initiala prin care se obtine o rata rezonabila de conceptie. In cazul in care vorbim de o infertilitate neexplicata sau atunci cand sunt responsabili factorii masculini, inseminarea artificiala se efectueaza de cele mai multe ori concomitent cu superovulatia.
Indicatii de inseminare artificiala:
- infertilitate inexplicabila,
- imposibilitatea unei ejaculari normale,
- oligospermie, astenospermie, teratospermie,
- factori cervicali care nu pot fi corijati prin tratament medical.
Cand vorbim despre o fertilizare in vitro?
Fertilizarea in vitro (FIV) este o metoda moderna de tratament al infertilitatii, constand in obtinerea unuia sau mai multor ovocite mature prin punctia ovarelor sub ghidaj ecografic, iar apoi urmeaza fecundarea acestora in laborator cu sperma.
Indicatii de fertilizare in vitro:
- sterilizare tubara ireversibila, rezultata dupa un proces inflamator sau o interventie chirurgicala,
- infertilitate de cauza masculina inexplicabila,
- endometrioza,
- sterilizare de cauza imunologica.
Tehnica de fertilizare in vitro cuprinde mai multe etape cum ar fi: stimularea ovariana, recoltarea ovocitelor prin punctie foliculara, preluarea spermei si inseminarea ovocitelor, controlul fecundatiei si embriotransferul. Pentru realizarea stimularii ovariene se folosesc diverse protocoale, iar raspunsul la stimulare este controlat printr-o serie de dozari de estradiol plasmatic si prin masurarea ecografica a cresterii foliculare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.