Dilatarea colului in travaliu
Uterul este format din 2 parti importante: corpul uterin si colul uterin. Corpul uterin are capacitatea de a se mari odata cu cresterea sarcinii pentru a acomoda embrionul aflat in plina dezvoltare. Acest lucru este posibil datorita fibrelor musculare si elastice continute in structura corpului uterin.
Colul uterin, pe de alta parte, este format predominant din tesut conjunctiv, in special colagen, fibrele musculare reprezentand doar 10-15% din structura lui. Rolul lui este esential pe parcursul sarcinii, continenta colului uterin fiind importanta pentru a preveni o nastere prematura. Colul uterin prezinta un orificiu cervical intern, un canal cervical si un orificiu cervical extern si, in medie, are o lungime de 3-3,5 cm.
Modificarile colului uterin in travaliu
In timpul travaliului, colul uterin va suferi o serie de modificari − se va scurta, sterge si apoi dilata pentru a permite expulzia fatului. Dilatarea colului uterin in travaliu reprezinta un proces biochimic complex ce trebuie sa functioneze in sinergie cu contractiile uterine eficiente. Dilatarea colului uterin este posibila datorita capacitatii unice de rearanjare si realiniere a fibrelor de colagen.
Evaluarea colului uterin se efectueaza prin calcularea scorului Bishop
Acest scor presupune evaluarea dilatiei cervicale, consistentei si pozitiei colului uterin, gradului de stergere si statiei la care se situeaza prezentatia fetala. Alte metode folosite presupun evaluarea ecografica a lungimii colului uterin si detectarea fibronectinei fetale in secretiile cervico-vaginale. Aceste metode sunt folosite pentru a identifica pacientele aflate la risc pentru o nastere prematura si pentru pacientele care necesita inducerea travaliului din motive medicale. Un scor Bishop > 5 este considerat semnificativ pentru declansarea travaliului.
In timpul sarcinii, colul uterin este lung si inchis, fiind pozitionat usor posterior fata de axul vaginului. Contractiile uterine dureroase eficiente si regulate duc la modificarea si dilatarea colului uterin. La inceput mai rare si mai slabe, contractiile uterine cresc progresiv in intensitate, devenind mai lungi si succedandu-se la intervale mai scurte de timp.
Colul uterin incepe sa se centreze si sa se pregateasca pentru a suferi modificarile caracteristice travaliului.
Fazele si stadiile travaliului
Colul uterin incepe usor sa se scurteze pentru ca mai apoi sa se stearga complet, adica lungimea canalului cervical se micsoreaza progresiv pana cand va disparea complet, cele 2 orificii cervicale nemaiputand fi simtite separat.
Faza latenta a travaliului poate dura, in medie, 6-10 ore pentru primipare si presupune modificarea colului uterin de la dimensiunile lui normale pana la o dilatatie de 3-4 cm.
In aceasta faza, contractiile pot fi neregulate, succedandu-se la 10-30 de minute, avand, de obicei, o intensitate scazuta si durata de circa 30 secunde. Cele mai multe dintre paciente nu resimt un disconfort important in aceasta faza.
Fazei latente ii succede faza activa in care colul uterin se dilata de la 3-4 cm la 7-8 cm si dureaza, in medie, intre 3 si 6 ore. Contractiile cresc progresiv in intensitate, devenind din ce in ce mai dureroase si se succed la intervale de timp mai scurte. In aceasta faza, poate aparea o scurgere rozalie sau maronie, uneori usor gelatinoasa. Faza activa a travaliului poate fi suportata cu dificultate de unele paciente.
In ultima faza a travaliului, colul uterin trebuie sa ajunga la dilatatie completa pentru a permite expulzia fatului. Contractiile sunt, de obicei, puternice, succedandu-se la 1-2 minute, si pot deveni epuizante pentru pacienta. Aceasta etapa este cea mai scurta, dar si cea mai intensa. In ultima etapa a travaliului, prezentatia fetala coboara prin filiera pelvina pentru a putea fi expulzata. Aceasta etapa este dominata de o senzatie puternica de impingere si presiune in zona rectala.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie